fbpx

Uite terenul, nu e terenul! Joaca pentru care o primărie din Cluj este pusă la plată

O primărie din Cluj este obligată de instanță să plătească despăgubiri unui om căruia i-a dat un teren în 1997, iar după zece ani i l-a luat pe motiv că i-a fost atribuit abuziv. În ambele cazuri era același primar!

În anul 1978, Gheorghe Pop din Căpușu Mare a încheiat un Contract de vânzare-cumpărare având ca obiect casa moștenită de la părinți împreună cu dependințele acesteia, fără terenul din jurul casei, deoarece era al CAP Dumbrava, părinții fiind deja expropriați, iar vânzarea de teren în zonele cooperativizate era interzisă de lege.

Ca urmare a adoptării legii 18/1991 privind fondul funciar, la data de 1 martie 1991, bărbatul a  depus o cerere la Primăria Căpușu Mare prin care a solicitat restituirea terenurilor agricole, forestiere și din intravilanul satului, deținute de către părinți înainte de înființarea CAP Dumbrava.

”La această cerere, mi-a fost comunicat un răspuns abia în decursul lunii iulie a anului 1996 când mi s-a spus că terenul solicitat pe vechiul amplasament nu poate fi restituit, deoarece i s-a restituit dreptul de proprietate cumpărătorului casei părinților mei, în baza art.8 din Decretul Lege nr.42/1990, dar mi s-a oferit, în schimb, un alt teren care se afla la dispoziția Comisiei Comunale de aplicare a legii nr.18/1991.”, scrie omul în cerere prin care a chemat în judecată Primăria.

În 1997, Gheorghe Pop a primit un alt teren, în compensație, de la comisia de fond funcțiar în frunte cu primarul de atunci Ionel Bodea din PNL.  ”Intrarea în posesia acelui teren s-a realizat prin semnarea unui Proces verbal de punere în posesie, semnat de către toți membrii Comisiei de punere în aplicare a legii 18/1991 și de către fostul Primar al comunei Căpușu Mare, Bodea Ionel. Astfel, prin titlul de proprietate nr.27781/653/03.02.1997 de către Comisiai Județeaă Cluj este recunoscut dreptul meu de proprietate pentru suprafața de 0,95 ha teren.”, precizează reclamantul.

Cu toate acestea, după o perioadă de aproximativ 10 ani de la atribuirea acestui teren, înscris în CF Dumbrav, același primar Ionel Bodea revine și reconsideră atribuirea acestui teren, în sensul că ar fi fost atribuit ilegal și abuziv, motiv pentru care introduce o cerere de chemare în judecată împotriva omului, înregistrată la Judecătoria Huedin în anul 2007. Primăria pierde în primă fază, apoi în recurs se dă rejudecare. Procesul se rejudecă, iar prin decizia 492/2013 a Tribunalului Cluj se constată nulitatea absolută parțială a titlului de proprietate din 1997 privind terenul și se dispune rectificarea înscrisurilor din CF în sensul radierii dreptului de proprietate.

”Prin întreg șirul de litigii la care subsemnatul am fost obligat a participa în toată această perioadă de timp și prin faptul că mi-a fost desființat dreptul de proprietate asupra acestui tereb și nici măcar nu mi-a fost oferită, în schimb, reconstituirea dreptului de proprietate pe un alt amplasament mi s-a cauzat un imens prejudiciu atât moral, cât și material.”, spune omul.

Pop a solicitat în instanță daune de 20.000 de euro. ”Nu consider că subsemnatul trebuie să suport, la momentul de față, toate consecințele negative ce mi-au fost cauzate prin eroarea și neglijența în serviciu de care au dat dovadă persoanele îndreptățite a-mi soluționa cererea de restituire a terenurilor preluate în mod abuziv!”, se arată în acțiunea judecătorească.

Admite cererea de chemare în judecată precizată și extinsă, formulată de reclamant”, se arată în minuta sentinței Judecătoriei Huedin. Aceasta poate fi atacată la Tribunal. Ionel Bodea nu mai este acum primar.

 

Comments

comentarii

Simona Halep a pierdut partida disputată împotriva rusoaicei Ana Blinkova în optimile turneului WTA 125 de la Hong Kong.... Citește mai mult
În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse. Totuși, este suficient să utilizezi luminile de zi sau este necesară aprinderea fazei scurte?... Citește mai mult

Lasă un răspuns