Uioreanu “pe fir” cu Meleşcanu în dosarul scurgerilor de informații. I-a pus pile ”cârtiței” din SRI

Fostul președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, i s-a confesat consilierului său, Răzvan Pop, că a vorbit la telefon cu Teodor Meleșcanu, în contextul strângerii de informații secrete despre anchetele penale ce-l vizau pe liberalul clujean.

Discuția dintre Uioreanu și Pop a fost înregistrată în mediu ambiental, La acel moment, Răzvan Pop colabora deja cu procurorii DNA. Ulterior, Uioreanu a fost trimis în judecată în două dosare: unul pentru luare de mită, iar al doilea pentru folosirea de informații nedestinate publicității. Uioreanu obținuse informații de la un subofițer SRI, care vroia să se transfere la SIE cu ajutorul politicanului.

În stenograma înregistrării, ce apare în rechizitoriul lui Uioreanu privind folosirea de informații, apar două nume grele din domeniul structurilor de informații: Gelu Oltean, fost șef al serviciului secret al Internelor, Departamentul de Informatii si Protectie Interna, fostul DGIPI, cunoscut si sub denumirea de “Doi s’un sfert” și Teodor Meleșcanu, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE).

Potrivit rechizitoriului ”rezoluţia infracţională a inculpatului Uioreanu Horea-Dorin este pe deplin circumstanţiată de înregistrarea discuţiei purtate în mediul ambiental la data de 16.05.2014 între acesta şi martorul Pop Răzvan-Marius a cărei valoare probatorie este dată de împrejurările înregistrării acesteia ca urmare a punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, după cum urmează:

Pop Răzvan-Marius: De la…? HOREA! De la asta, de la fata lu’ MIHNEA n-o mai venit nimica? De la SCÂNDU? (porecla Ancăi Albu – n.red.)

Uioreanu Horea-Dorin: Nu…N-am ajuns la Bucureşti să mă întâlnesc cu omul ăla ..(neinteligibil)..am vorbit la telefon cu el.

PRM: Cu? Cu cine? Cu GELU?

UHD: Nuu! Cu MELEŞCANU.

interceptare uio-pop

PRM: Ah!

UHD: Nu, nu..

PRM: GELU OLTEANU nu ţi-o zis nimic?

UHD: Nu m-am mai întâlnit de două luni cu el. Am mai vorbit la telefon. De ce?

PRM: Păi numa aşa.. Îs curios să..

UHD: După, după..

PRM: Acuma mergi a Bucureşti, luni?

UHD: Nu, nu

PRM: îhâm

UHD: Atunci m-oi duce. De ce? Îi ceva?

PRM: Păi nu, mă gândeam că te duci la pronunţare sau… (pronunțarea la ÎCCJ în dosarul lui Alexandru Uioreanu – n.red.)

UHD: Nu trebuie. Se anunţă..

PRM: Îhâm

UHD: Adică no, dacă vrei poţi. Dar n-are nici un rost! În afară să citească, ce să..?

PRM: Păi nu. Nu ştiu care-s procedurile.

UHD: Ştii..

PRM: No bine atuncea.. Ne mai auzim.

UHD:.. (neinteligibil)… mâine seară îţi mai povestesc

De ce l-a contactat Uioreanu pe Meleșcanu

Potrivit procurorilor DNA, subofițerul SRI Anca Albu este acuzată de furnizarea de informații secrete către Uioreanu cu scopul de a o ajuta să se transfere la SIE, condus atunci de Meleșcanu: ”Solicitarea acestor informații nedestinate publicității a fost făcută de președintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofițerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informații Externe cu ajutorul primului menționat.”

În declarația dată la DNA de Albu, aceasta spune că i-a înmânat un CV lui Mihnea Iuoraș din decembrie 2012 pentru a o ajuta să ajungă la SIE. ”Văzând că nu se întâmplă nimic, la una din întâlnirile noastre l-am întrebat ce se mai știe de acel CV. Mihnea Iuoraș mi-a spus că are anumite cunoștințe care ar putea să mă ajute, dar o relație mult mai apropiată cu domnul Meleșcanu o are Uioreanu și va vorbi cu acesta

Disfuncții în dosarul principal de corupție

Rechizitoriul din dosarul informațiilor, în care este inculpat și fostul subofițer SRI Anca Albu,  arată că scurgerile au dus la disfuncții în dosarul DNA Cluj 4/P/2014, acesta fiind numărul dosarului în care Uioreanu a fost trimis în judecată alături de consilierul Ioan Petran și de oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean și Gabriel Davidescu.

”Probele testimoniale administrate alăturat celor rezultate din conținutul declarațiilor date de inculpații Albu Anca Elena, Bălaj Silvia și Iuoraș Mihnea Remus se coroborează între ele și sunt confirmate de conținutul discuțiilor telefonice sau în mediu ambiental purtate între subiecții procesuali la diferite momente ale derulării rezoluției infracționale.

Aceste momente ale derulării rezoluției infracționale constituie momente operative identificate ca atare de organul ce cercetare penală, momente care sunt strâns legate de misiunile ordonate și la care a participat inculpata Albu Anca Elena, în calitate de cadru activ al Serviciului Român de Informații (SRI) și sunt reținute ca și acte materiale ale aceleiași rezoluții infracționale cu relevanță atât pentru ilicitul faptelor reținute în sarcina sa dar îndeosebi a inculpatului Uioreanu Horea Dorin, care beneficiază în final de toate aceste date și informații nedestinate publicității și care, așa cum s-a arătat în partea de început a rechizitoriului au creat anumite disfuncții ale unei cercetări ce făceau obiectul dosarului penal nr.4/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. ”

Acuzațiile din dosarul ”Uioreanu-SRI”

UIOREANU HOREA DORIN – fost președinte CJ Cluj – folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată 

ALBU ANCA-ELENA – fost subofițer SRI –  folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată;

IUORAȘ MIHNEA-REMUS – fost subprefect –  folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată

Mai multe informații despre dosar AICI.

Comments

comentarii

Mesaj RO-alert pentru oamenii din Tulcea. Soldații ruși au atacat cu drone granița României.... Citește mai mult
Miercuri, 7 august, de la 10:00 - 20:00, te așteptăm într-o călătorie la The Cheesecake House unde fiecare felie de cheesecake va ajuta educația a 100 de copii cu boli grave de la Asociația Păsări.... Citește mai mult