fbpx
fotograf Răzvan Sebastian Drecsan

Trei zile cu amfiteatru plin la celebrul proces simulat de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj FOTO/VIDEO

Trei zile la rând, Amfiteatrul 1 de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca a fost plin de elevi la procesul simulat pus în scenă de studenți din anul III, devenit o tradiție a facultății. Studenții au fost coordonați de profesoarele Sorina Siserman și Narcisa Radu.

Cu ocazia Zilelor Porților Deschise la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, în perioada 17-19 aprilie, sute de elevi de la mai multe licee au vizitat instituția de învățământ și au cunoscut cadrele didactice. Însă punctul culminant al fiecărei zile a fost celebrul proces simulat.

În acest an, acuzațiile din cadrul procesului penal simulat au fost următoarele: O tânără a fost acuzată că a încredințat autovehiculul unui prieten aflat sub influența substanțelor psihoactive, iar acesta a fost pus sub acuzare pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, deținere în vederea consumului și vătămare corporală din culpă.

Starea de fapt pe scurt a fost: Un student a împrumutat mașina unei amice și a plecat dintr-un club, unde consumase droguri, împreună cu prietena lui, cu care s-a certat pe drum, provocând un accident rutier. Polițiștii au găsit în mașină zeci de pastile ecstasy. Victima a avut nevoie de peste 160 de zile de îngrijiri medicale, iar la proces a veni în cârjă, fiind audiată și persoana care are grijă de ea.

Sentința: Inculpata a fost achitată, iar inculpatul a fost condamnat pentru cele trei infracțiuni, în total 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani și 10 luni, plus 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Elevii care au trecut pragul facultății în aceste zile au provenit de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Liceul Tehnologic UCECOM ”Spiru Haret”, Colegiul Tehnic ”Raluca Ripan”, Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, Seminarul Teologic Ortodox, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național ”George Barițiu”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”, Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, Colegiul Economic ”Iulian Pop”, Colegiul Național ”George Coșbuc”, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan”

În filmarea de mai jos este procesul simulat din ultima zi, la care au asistat elevii Școlii de Agenție de Poliție:

Studenții care au participat la proces: Nicolae Babiciu (judecător), Mara Florian (procuror), Lidia Irina Moiș (grefier), Vlad Dorin Cormos (avocat), Sabina Gheorghia (avocat), Andrada Ioana Pantea (avocat), Dragoș Ioan (avocat parte responsabilă civilmente),  Georgiana Gabriela Archir (inculpată), Marius Mialău (inculpat), Andreea Păcurar (parte vătămată), Giulia Arcaș (martor), Iulia Dana Negrea (martor), Sanda Gabriela Pop (martor) și Alex Străjescu (justițiabil perturbator în sală).

Studenții ”actori” au avut o supriză pentru ”regizorul” Sorina Siserman, cadru didactic și judecător cu experiență la secția penală a Curții de Apel Cluj. Aceștia i-au cântat La mulți ani cu ocazia zilei de naștere ce urma a doua zi și le-au mulțumit în mod special celor două profesoare coordonatoare, Sorina Siserman și Narcisa Radu, care i-a fost studentă celei dintâi.

”Am vrea să vă mulțumim din suflet pentru că ne-ați acordat șansa să punem în practică ceea ce am învățat atâtea nopți în sesiune și vă mulțumim că ne-ați îndrumat și că ați făcut față atâtor caractere diferite și nervi și supărări. Ceea ce ați văzut voi azi e una, în spatele scenetei sunt niște ore de muncă, în care s-au implicat doamnele profesoare. Să le apraudăm încă o dată vă rog frumos!”, a spus Andrada Pantea.

”Mulțumesc foarte mult! Chiar m-ați emoționat. Zilele acestea am facăut tot felul de mulțumiri și am procedat așa cum procedează tot românul. De fiecare dată am omis să mulțumesc persoanei celei mai apropiate și care m-a ajutat cel mai mult. Este fosta mea studentă, lector universitar doctor Narcisa Radu!”, a spus Sorina Siserman.

Profesoarele Narcisa Radu (cu ochii înlăcrimați) și Sorina Siserman

Mai jos puteți citi despre procese simulate din anii anteriori.

Zilele porților deschise la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir”: Amfiteatru arhiplin. Proces simulat cu Ecstasy și Facebook

Proces penal pus în scenă atât de bine de studenți încât puteai crede că e real FOTO/VIDEO

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina