Organizația Grup Pont, care a obținut pentru Cluj-Napoca titlul de Capitală Europeană a Tineretului, oferă acum consultanță pentru candidatura orașului Sfântu Gheorghe la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, pentru care concurează și urbea de pe Someș.
Sursele CLUJUST au dezvăluit că membrii Grupului PONT au fost plecați acum mai bine de două săptămâni în Ținutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, pentru a vorbi cu controversatul primar Antal Arpad și cu alți reprezentanți ai municipalității despre candidatura la titlul de Capitală Culturală. Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe au confirmat pentru CLUJUST implicarea organizației clujene Pont Group în pregătirea candidaturii. ”Grupul Pont oferă consultanță pentru candidatura la capitală europeană. Altă organizație scrie proiectul”, ne-a spus Ildiko Knap de la biroul mass-media al Primăriei Sfântu Gheorghe, care a răspuns la telefon în maghiară.
Grupul Pont este cel care, alături de Federația Share, a adus titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2015 la Cluj. ”Au făcut foarte multe pentru Capitala Europeană a Tineretului: Coordonarea procesului de candidatură, au făcut diverse proiecte, Andras Farkas a fost până în vara anului trecut director executiv al Federației Share, acum derulează proiectul de bugetare participativă. Au expertiză și experiență. Pot merge oriunde. Suntem într-o țară liberă. Noi ce să facem? Experiența lor e folosită în alte proiecte. N-am știut că s-a concretizat un contract de consultanță în alt oraș. Noi ajutăm cum putem candidatura la Capitală Culturală”, a spus purtătorul de cuvânt al Federației Share, Diana Apan.
Directorul Asociației Cluj Capitală Culturală spune că președintele Pont a fost la întâlniri ale asociației când s-a discutat conceptul pentru 2021. ”Indirect, proiectul capitalei de tineret îl vedem și a fost gândit ca un pas premergător în vederea capitalei culturale. E adevărat că lucrează pentru 2015, dar tot pentru Cluj-Napoca. Legal nu e problemă, moral e altă poveste. De un an nu am mai avut colaborare cu ei. Au fost in grupurile de lucru la dezolvoltarea conceptului după care s-au apucat de implementat 2015 și n-au mai venit la intâlniri. Anul trecut în martie a fost ultima dată Andras Farkas la o întâlnirea de-a noastră. Legat de Sfârntu Gheorghe, dacă ei așa au considerat..”, s-a rezumat să spună directorul executiv al Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană, Florin Moroșanu (foto).
I-am transmis două întrebări președintelui Grupului Pont, Andras Farkas (foto), care ne-a răspuns în scris:
Ce implicare are organizația Grupul Pont pentru candidatura orașului Sfântu Gheorghe la Captitală Culturală Europeană?
”În ceea ce privește colaboarea cu Sfîntu Gheorghe, unii colegi au fost prezenți la câteva întâlniri ce au avut ca și subiect competiția pentru Capitala europeană a culturii 2021 în cadrul unei echipe mai mari de experți provenind din diferite domenii. Ei au prezentat competiția, forma de derulare și selectare și au contribuit prin expertiza lor la conceptualizarea unei posibile candidaturi. În prezent nu există nici o colaborare parafată în ceea ce privește colaborarea contractuală pe acest subiect. Suntem dispuși să oferim expertiză și asistență pentru orice oraș din România și străinătate care prin demersurile sale dorește să realizeze inovare socială, dorește să abordeze colaborări transsectoriale, dorește să contribuie la sustenabilitate și este interesată să folosească tehnologia informației pentru crearea unei societăși informaționale”, a răspuns Farkas.
Nu vi se pare un conflict de interese, având in vedere ca ați scris proiectul pentru Cluj Youth 2015, aveți informații din interior, iar Clujul concurează pentru Capitala Culturală?
”Cele două competiții sunt complet diferite atât la nivel de metodologie cât și la nivel de jurizare, concept, structură. Ține de institutii europene diferite și cele două titluri urmăresc obiective diferite. Structura competiției în sine este de asemenea complet diferită. Grupul PONT a contribuit probabil incomensurabil (această concluzie e la latitudinea fiecăruia dintre noi) la procesul candidaturii Clujului pentru Capitala europeană a culturii prin inițiativa Youth@Cluj-Napoca 2015, Capitala europeană a tineretului, prin câștigarea acestui titlu, prin fundamentarea ideologică a legăturii celor două și prin generarea unui set de mecanisme pozitive de dezvoltare comunitară. Unele dintre acestea au fost preluate de alte echipe de tineri, altele sunt coordonate în continuare de entitatea noastră (cum ar fi de exemplu COM’ON Cluj-Napoca, Bugetul Participativ de Tineret).
Grupul PONT este entitatea care a coordonat profesional două candidaturi câștigătoare ale titlului de Capitală Europeană a Tineretului (atât Cluj-Napoca 2015 cât și Varna 2017). Mai mult, am conlucrat la crearea unor programe și strategii și am lucrat cu peste 150 de organizații și instituții în atragerea unor surse de finanțare pentru activitățile lor. Orice colaborare realizată de noi în viitor se construiește pe expertiza dobândită de noi prin colaborarea cu toate organizațiile în toate zonele geografice în care am colaborat. Grupul PONT contribuie in continuare zi de zi la dezvoltarea comunitară clujeană prin initiative proprii derulate în Cluj, testarea unor modele noi și inovatoare în societate. În paralel derulăm proiecte și lucrăm cu parteneri atât pe teritoriul României la nivel local și regional cât și în afara țării pe subiecte punctuale șoi pe candidaturi pentru diverse titluri europene. Grupul PONT este in continuare o organizatie ce contribuie la realizarea obiectivelor Capitalei europene a tineretului 2015 și va face asta pe tot parcursul anului pe măsura capacității și resurselor sale.”, a precizat Andras Farkas.
Delurează proiect în cadrul Youth@Cluj-Napoca2015
Grupul Pont derulează proiectul de bugetare participativă Com’on Cluj în cadrul Capitalei Europene a Tineretului, pentru care a obținut o finanțare norvegiană de 68.247 EUR și are un buget total de 77.133 EUR, cu partea Primăriei. Descrierea proiectului de pe site-ul Fondul ONG în România: ”Proiectul propus de Grupul PONT in parteneriat cu Federatia SHARE Cluj‐Napoca si cu Primaria si Consiliul Local Cluj‐Napoca are titlul de Buget Participativ de Tineret in Cluj2015 Capitala Europeana a Tineretului. Bugetarea participativa isi propune implicarea cetatenilor intr‐un proces democratic de deliberare si decizie pentru stabilirea modalitatii optime de cheltuire a (unei parti a) bugetului public. Scopul proiectului este derularea unui proces de bugetare participativa bazata pe implicarea tinerilor pe baza caruia Municipiul Cluj‐Napoca va finanta implementarea proiectelor celor mai agreate (votate) in cadrul CET2015. Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte mici cu un buget total de aprox. 500.000 lei, pe baza de idei a tinerilor si adresate comunitatii locale (mai ales zonele periferice ale municipiului Cluj‐Napoca), care contribuie la participarea activa a locuitorilor in viata comunitatii, implica locuitorii in activitati proactive, se deruleaza in spatii publice si comunitare si asigura acces liber a locuitorilor fara o bariera financiara”
Fost director al Federației Share
În iunie 2014, Andras Farkas a demisionat din conducerea Federației Share printr-o scrisoare din care redăm: ”În cele 30 de luni de la începerea procesului de candidatură pentru Capitala Europeană a Tineretului, Grupul PONT și-a asumat acest proces și a investit cam toate resursele sale pentru această cauză. Am stricat o bucată de mașină, am investit in alta, am pierdut șase oameni pentru că nu ne-am putut susține financiar, pentru că ne focusam numai și numai pe tot ceea ce se leagă de Cluj2015. Cred că fără Grupul PONT nu ar fi existat acest titlu pentru Cluj. Desigur, au fost alte multe sute de contribuții, dar cred (scriu asta public pentru prima dată pe parcursul celor 30 de luni), că fără Grupul PONT astăzi încă nu aveam nimic. Și pentru acest lucru sunt foarte mândru de acel mic colectiv, care lucrează cu o loialitate pe care puțini și-ar asuma-o în realitatea noastră”, spun Farkas în scrisoarea lui.Chiar dacă grupul se retrage, retragerea nu este, din nou, una definitivă și irevocabilă.„Grupul PONT va continua să creeze și implementeze proiecte concrete în contextul Cluj2015. Aceste 10-12 proiecte proprii vor avea o imagine proprie, strict conectată și la Capitala Europeană a Tineretului, printre acestea fiind BP Tineret, Pașaportul pentru Cluj, Competițiea europeană webEU, și alte concepte ale căror pregătire a început deja[…].Grupul PONT va lucra în continuare pentru îmbunătățirea imaginii Clujului la nivel european prin proiecte proprii, parteneriate internaționale, dar și pentru profesionalizarea sectorului ONG în general și de tineret în special. Avem expertiza de a face acest lucru”, se arată în scrisoare.
Scrisoare deschisă la debutul anului Capitalei Tineretului
La începutul acestui an, Grupul PONT, coordonator al candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, a trimis o scrisoare deschisă clujenilor:
“Viziunea noastră pentru Cluj-Napoca este de a-l transforma în cel mai atractiv pol și cea mai atractivă destinație de tineret din Europa Centrală și de Sud-Est. Ca inițiatori ai acestei călătorii care a devenit încă în faza candidaturii o experiență comună pentru zeci de mii de oameni, dorim să recomandăm în continuare următoarele:
• Programul Cluj-Napoca 2015 să fie un mod prin care peste 250 de organizații din cel puțin 15 țări europene, 2.000 de voluntari, entități din sfera publică și privată, guvernamentală și neguvernamentală.
• Activitățile, evenimentele să aibă întotdeauna în vedere și moștenirea lăsată, acest titlu fiind purtat numai timp de un an dar prin intermediul căruia se pot genera rezultate ce pot avea un impact real pe termen mediu și lung.
• Programul Cluj-Napoca 2015 să fie pe cât de local, pe atât de național și internațional. Român, maghiar, german, francez, englez, portughez, spaniol și de multe alte feluri și chipuri. Vom fi o capitală de tineret, deci ne putem purta ca o veritabilă capitală în care se întâlnesc persoane, idei, viziuni și prin care nu numai primim dar și oferim inovație comunității europene”, se menționează în document.
“Suntem foarte bucuroși de faptul că o serie din dezideratele inițiale formulate în întreaga documentație de candidatură s-au și realizat și multe din rezultatele estimate inițial s-au și realizat înainte de începerea anului în cauză.
Grupul PONT va contribui în continuare la programul Cluj-Napoca 2015 (așa cum a făcut să până acum) cu o abordare specifică inovării sociale prin dezvoltarea unor idei și concepte noi în domeniul tineretului care nu au fost până acum exploatate dar care contribuie la creare de valoare adăugată în societatea clujeană, transilvană, românească și europeană.
Se pot și se vor putea formula în continuare multe critici despre cum s-ar putea realiza programul capitalei altfel sau mai eficient. Noi însă ne raportăm și la stadiul inițial din 2011: dintr-o simplă idee s-a reușit crearea unui program amplu de tineret, s-a generat o tematizare mult mai profundă a subiectului tineretului, s-a reușit transformarea acestei inițiative într-unul de interes național, iar numele Clujului se viralizează la nivel european”, consideră conducerea grupului clujean.”
Și uite așa o să ne batem joc și o să-i pierdem și pe ăia pușini care ÎNCĂ lucrează pentru Capitala Culturală 2021.
jos MAFIA ONG-urilor!!!