Societatea Napocamin, deținută până recent de Ioan Bene, și-a cerut singură intrarea în procedura inslvență, dar a fost respinsă de instanța Tribunalului Specializat Cluj. Specialiștii în domeniu spun că se întâmplă rar ca instanța să respingă o cerere proprie a unei societăți de deschidere a procedurii insolvenței. Ioan Bene a ieșit din firmă, intrând fiicele lui și fratele.
Judecătorul sindic a respins recent cererea Napocamin. Solutia pe scurt: ”Respinge cererea debitoarei SC Napocamin SRL având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei.Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare, apel care va fi depus la Tribunalul Specializat Cluj.Pronunţată în şedinţă publică din 3 martie 2015”. Sursele CLUJUST spun că împotriva Napocamin s-a început procedura de executare silită pentru o datorie de 4 milioane de lei către o altă companie. ”Dacă Napocamin ar fi intrat în insolvență, procedura de executare s-ar fi suspendat”, mai spune aceeași sursă. Potrivit site-ului ANAF, Napocamin are datorii la bugetul de stat de 3.149.627 lei.
După ultimul termen de judecată în dosarul ”Uioreanu”, l-am întrebat pe omul de afaceri Ioan Bene cum comentează cererea de intrare în insolvență a Napocamin. ”Sunt acționarii care știu mai bine, că nu sunt acționar”, a răspuns Bene. Întrebat dacă îl îngrijorează situația, a spus ”sigur că mă îngrijorează”. Potrivit lui Bene, sunt 18 firme în grup său de firme. Omul de afaceri a avut dreptate că nu mai este asociat în Napocamin deoarece în hotărârea generală a asociaților din 10 februarie, printre altele, s-a decis ca Ioan Bene să-și cesioneze părțile sociale către fratele lui, Daniel Bene.
Anterior, asociații din Napocamin, Panpetrol Com SRL si Ioan Bene, intruniti in sedinta adunarii generale a asociatilor din 07 ianuarie 2015, au hotărât majorarea capitalului social cu suma de 215.000 lei, de la 35.200 lei la 250.200 lei, prin cooptarea unur noi asociați, respectiv fiicele omului de afaceri, Alexandra Bene, în vârstă de 25 de ani, și Raluca Mădălina Bene, în vârstă de 20 de ani.
O insolvență admisă
O altă firmă din grupul Ben &Ben, Panpetrol Com a intrat în procedura insolvenței din 24 noiembrie 2014. În total, sunt circa 250 de creditori în dosar. Panpetrol a furnizat către Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, carburanţi pentru maşini.
Solutia pe scurt: ”Admite cererea formulată de creditoarea S.C. Sigam Distribuție S.R.L. împotriva debitoarei SC Panpetrol Com SRL, cu şi, în consecinţă: Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitoarei SC Panpetrol Com SRL şi desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu RTZ & Partners SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea nr. 85/2014. Stabileşte în sarcina debitoarei obligaţia de a depune la dosarul cauzei actele şi informaţiile prevăzute de art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii. Dispune desemnarea administratorului special. Stabileşte în sarcina administratorului judiciar obligaţia de a depune la dosar un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă conform prevederilor art. 97 din Legea nr. 85/2014.”
Omul de afaceri Ioan Bene a spus în instanță încă din prima lună în care a stat în arest preventiv că societățile lui au de suferit. ”Arată că de-a lungul acestor 25 de ani a creat un grup de firme care a fost consolidat cu peste 800 de oameni, plus peste 1000 de oameni care lucrau în antepriză pe diferite segmente, lucrând în toată ţara. Arată că a creat o firmă care se află în top naţional, fiind după Plafar şi Oltchim. Arată că în cele 30 de zile în care este lipsit de libertate, peste 100 de oameni deja au plecat de la nivelul grupului deoarece în societate este ca şi pe bursă, respectiv atunci când nu mai ai un interlocutor, practic se pierde acel feedback, acea garanţie cu care discutai cu partenerii de afaceri. În mod clar, astăzi se pregătesc alte sute de persoane care sunt gata să plece deoarece efectiv se află într-un blocaj tehnic, neavând încrederea în societăţi”, se arată în motivarea încheierii penale din iunie 2014.
Ioan Bene și-a cedat, în ultima lună, părțile sociale din societatea Studium Construct.
La fel s-a procedat și în cazul Studium Finance SRL. ”Cesiunea partilor sociale detinute de catre asociatul Bene Ioan catre asociatul Bob Dorin George. Pretul de vanzare a partilor sociale este egal cu valoarea nominala a acestora si anume: Bene Ioan cesioneaza un numar de 1.250 parti sociale, reprezentand 25% din capitalul social al societatii, catre Bob Dorin George, la pretul de 12.500 lei”
Vremuri mai bune
- Spătăcen Emilian – detine 500 lei, respectiv 50 parti sociale, a 10 lei partea sociala, reprezentand 0,98% din capitalul social;
- Nemes Flavius Valentin – detine 500 lei, respectiv 50 parti sociale, a 10 lei partea sociala, reprezentand 0,98% din capitalul social;
- S.C. Napocamin – S.R.L. – detine 50.000 lei, respectiv 5.000 parti sociale, a 10 lei partea sociala, reprezentand 98,04% din capitalul social.
Tot atunci, s-a hotărât ”revocarea din functia de administrator al administratorului-asociat Spatacean Emilian si numirea unui nou administrator – neasociat, in persoana dlui Bene Ioan”.
Construcții Napoca trece pe BVB
În 6 ianuarie 2015, prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Societății de Construcții Napoca SA ”se aprobă efectuarea de catre societate a demersurilor legale necesare in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor Societatii de Constructii Napoca – S.A., pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB)”
Societatea Napocamin a facut lucrari in comuna Borsa pentru introducerea apei superficial. Sunt neseriosi, nu va faceti de lucru cu ei.