Taxa de poluare a dat bătăi de cap judecătorilor de la Tribunal și în 2014

Bilanțul Tribunalului pe anul 2014 arată că s-au luat măsuri extreme de către conducerea instanței pentru a se putea soluționa miile de dosare privind restituirea taxei de poluare cumpărătorilor de mașini. Judecători de penal au ajuns să intre în cauze cu taxa auto de poluare.

Per ansamblu, încărcătura pe judecători a scăzut anul trecut, potrivit statisticilor din bilanț. Încărcătura pe judecător la Tribunalul Cluj a fost în medie de 1.153 dosare pe judecător în 2014, față de 1410 în 2013. Potrivit datelor statistice, încărcătura pe judecător apare diferită pe secții, de 537 cauze la secția civilă, 1264 cauze la secția de contencios și 306 cauze pe judecător la secția penală. Activitatea celor trei secții este însă difertiă în condițiile în care secția civilă judecă, în principal în apel și recurs, iar celelalte două secții, în principal în fond.

Probleme au fost însă la secția mixtă de contencios administrativ și litigii de muncă. ”Trebuie specificat că, dat fiind volumul foarte mare de cauze la secția mixtă, s-a luat măsura de către Colegiul de conducere ca toți judecătorii instanței să soluționeze dosare care au ca obiect restituirea taxei de poluare. De asemenea, s-a dispus ca judecătorii secției penale să facă parte din complete de recurs cu un judecător de la secția mixtă pentru a soluționa cauzele repartizate în perioada septembrie – noiembrie 2014, iar judecătorii secției civile să soluționeze cauzele de recurs contencios administrativ care au primit termen de soluționare în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, în cursul anului 2014.”, se arată în bilanțul activității Tribunalului, semnat de președinte Sorina Seleșiu.

La judecătorii, încărcătura medie pe judecător a fost în anul 2014 de 918 cauze, între acestea cea mai mare încărcătură înregistrându-se la Judecătoria Cluj-Napoca de 1077 cauze pe judecător, apoi Judecătoria Dej de 766 cauze pe judecător Judecătoria Turda de 725 cauze pe judecător și Judecătoria Gherla de 725 cauze pe judecător și, în final, Judecătoria Huedin cu 488 cauze pe judecător. ”

În cursul anului 2014, pe rolul Tribunalului Cluj au fost 23.905 dosare de soluționat, din care stocul nesoluționat din anul anterior de 12.185 dosare la care s-au adăugat dosarele nou intrate în număr de 11.720. Au fost soluționate un număr de 16.096 cauze, ceea ce conduce la un indice de operativitate de 69,05%, față de 76,81% în anul precedent. ”Acest indicator este cu 7,76% mai mic decât în anul precedent și se explică prin soluționarea masivă a taxelor de poluare în anul 2013. De altfel, acestea au fost soluționate de toți judecătorii instanței și peste punctajul de 5.096 puncte alocat prin repartizarea celorlalte cauze. Din raportul întocmit de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la starea justiției pe anul 2013, Tribunalul Cluj a fost singurul tribunal unde punctajul pe judecător a fost de peste 6200 puncte”, se precizează în raportul de bilanț.

La nivelul Tribunalului Cluj au fost înregistrate în anul 2014 un număr de 11.720 cauze, mai mic cu 5432 decât cel din anul precedent, ceea ce reprezintă o scădere cu 31,66%.

La Tribunal sunt 34 de posturi de judecător, toate ocupate.

Ce spunea premierul Ponta în 2012 despre taxa de poluare

Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cernapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să câştigaţi, dar mai câştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativă şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în şir. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi”, spunea Victor Ponta în august 2012.

 

Comments

comentarii

Această zonă, cu un trecut industrial puternic, a rămas într-o stare de semi-abandon și nu s-a integrat până acum coerent în dezvoltarea orașului modern.... Citește mai mult
Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca) va fi gazda unui eveniment care reunește filmul și muzica într-o experiență unică: Amadeus LIVE. Proiecția va avea loc la BTarena, duminică 22 iunie 2025.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns