Șmecheriile imobiliare nu țin! Lucrări oprite și amenzi pentru cocioaba ”extinsă” de pe Mureșului

Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus oprirea imediată a lucrărilor la ”extinderea” cocioabei de pe strada Mureșului nr.19 și l-a amendat pe investitorul Daniel Paraschiv. Acesta a fost somat să intre în legalitate. De asemenea, inspectoriii Serviciului Urbanism din cadrul Poliției Locale a Primăriei au solicitat o expertiză asupra așa zisei extinderi, după care vor decide ce măsuri se impun.

 

Cocioaba care trebuia exstinsă și etajată e aproape demolată
Cocioaba care trebuia exstinsă și etajată e aproape demolată

Pe șantierul de pe strada Mureșului nr.19 nu se mai lucrează după vizita celor de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Cluj, chemați de vecinii nemulțumiți.

”Urmare a controlului s-a întocmit un proces verbal de control prin care s-au constatat unele neconformități privind respectarea prevederilor legii 10/1995 privind calitatea în construcții și a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții cu modificările și completările ulterioare. Urmare a neconformităților constatate s-au dispus ca măsuri oprirea imediată a lucrărilor, executarea numai a unor lucrări de punere în siguranță a lucrărilor executate, precum și începerea demersurilor în vederea stabilirii modului de intrare în legalitate conform prevederilor articolului 28 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții cu modificările și completările ulterioare.

Neconformitățile constatate constituie contravenții conform prevederilor legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții cu modificările și completările ulterioare, Inspectoratul Județean în Construcții Cluj urmând să procedeze conform prevederilor Ordonanței Guvernului României nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul IJC Cluj, semnat de inspectorul șef Dan Leonard Subțirică, care este soțul arhitectului șef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subțirică.

Amenzile în prevăzute de lege se situează între 3.000 și 10.000 de lei.

Art. 28 din Legea 50/1991

(1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după
caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea
prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare
a contravenţiei.

(2)Decizia menţinerii sau a desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie  de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice şi a regulamentelor aferente, avizate şi aprobate în condiţiile legii, sau, după caz, de instanţă. Pentru lucrări ce se execută la clădirile prevăzute la art. 3 lit. b) este necesar avizul Ministerului Culturii şi Cultelor.

(3)Măsura desfiinţării construcţiilor se aplică şi în situaţia în care, la expirarea termenului de intrare în legalitate stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul nu a obţinut autorizaţia necesară.

După vizita inspectorilor în construcții, au fost pe șantier și cei de la Poliția Locală. ”S-a constatat că lucrările sunt oprite și s-a solicitat beneficiarului autorizației efectuarea unei expertize în ce privește lucrările de extindere , după care se va lua o decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Amintim că în data de 1 septembrie, mai mulți locatari ai blocurilor cu două etaje de lângă șantier s-au plâns prin avocatul Cosmin Bodescu la Primărie, Inspectoratul în Construcții și au depus o acțiune în instanță de anulare a autorizației de construcție care prevede ”extindere și etajare construcție existentă”. Construcția existentă era o cocioabă de lemn. Oamenii au reclamat că noua construcție le va umbri ferestrele și că nu se respectă autorizație de construcție căci ceea ce trebuia extins nu mai există. În realitate este o construcție nouă, un duplex cu etaj, așa cum se menționează în autorizație.

Construcția este realizată în regie proprie de beneficiarii autorizației: soții Aurelia și Daniel Paraschiv și Oana-Lucia Popa. Daniel Paraschiv a director de vânzări Audi la Autoworld, iar soția lui deține agenția de turism Holiday Mall. Paraschiv a intrat recent într-un business de presă online, deținând 69 la sută din firma Redacția Actual de Cluj SRL, ce editează ziarul online actualdecluj.ro. Daniel Paraschiv este și administratorul firmei

constructie muresului 19 paraschiv (17)

 

Situația înainte de demolarea cocioabei
Situația înainte de demolarea cocioabei

 

Comments

comentarii

Patru persoane au murit în Galați, în urma inundațiilor.... Citește mai mult
Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns