O cocioabă de lemn este “extinsă” cu un duplex de 150 de metri pătraţi şi înalt cât un bloc de două etaje. Asta prevede autorizaţia de “extindere şi etajare” emisă de primăria Cluj-Napoca pe numele lui Daniel Paraschiv, patronul din acte al redacţiei actualdecluj.ro. Un avocat a sesizat autorităţile şi susţine că s-a folosit tertipul extinderii pentru că este un teren neconstruibil! Cum era de aşteptat, cocioaba a fost demolată şi se lucrează de zor la noua clădire. Culmea este că două ziariste angajate la redacţia lui Paraschiv au scris ani în şir la altă publicaţie despre astfel de construcţii pe autorizaţii de extindere.
Serviciul Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca a emis Autorizație nr.591/03 iunie 2014 pentru ”extindere etajare construcție existentă și transformarea în casă familială cu 2 apartamente, amenajări exterioare” pe parcela din str. Mureșului nr.19 având ca beneficiari pe Daniel Paraschiv, Aurelia Andreia Paraschiv și Oana Lucia Popa. Noua clădire ar trebui să fie un P+E cu două apartamente.
Ceea ce se extinde este o cocioabă de nici 20 de metri pătraţi care exista pe terenul de pe strada Mureşului nr.19, teren aflat între blocuri cu două etaje. De câteva zile au început lucrările la noul imobil, ceea ce a declanşat o reacţie virulentă a vecinilor care au văzut cum în faţa geamurilor le creşte un mic bloc, pe un teren despre care ei ştiau că nu se poate construi.
Ghinionul investitorilor imobiliari este că unul dintre vecini este avocat specializat pe civil şi încă unul bun. Avocatul Cosmin Bodescu a reclamat proiectul imobiliar la toate instituţiile abilitate: Ispectoratul de Stat în Construcţii, Primăria, Prefectura şi chiar a depus o acţiune în contencios administrativ pentru anularea autorizaţiei de construire.
Avocatul a solicitat ca mai întâi să se suspende lucrările, care avansează într-un ritm alert. “Acest teren era de vânzare de 5 ani, dar nu se găsea client pentru că este neconstruibil. Acum s-a găsit un şmecher să construiască.
În numai cateva zile, respectiv in 3-4 zile au ajuns deja la primul nivel. Muncitorii lucreaza de la 7 dimneata la 8-9 seara, inclusiv pe ploaie turnau betoane. Am sesizat toate autoritatile, dar reactia lor se lasă asteptată. Constructorii sunt ca Făt-Frumos, au construit in trei zile aproape pana la primul nivel. Practic se face o construcţie nouă în totalitate sub masca extinderii unui coteţ de lemn, care a şi fost desfiinţat“, a spus avocatul Bodescu.
Cinci familii din blocurile cu două etaje de lângă teren au depus plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții prin avocatul Cosmin Bodescu pentru a verifica legalitatea autorizației și a dispune sistarea lucrărilor.
”Fiind proprietarii unor locuințe situate de o parte și de alta a construcției ce urmează a se edifica, vă aducem la cunoștință că actul administrativ a cărei legalitate solicităm a fi verificată și investiția realizată în baza acesteia afectează confortul urban pentru proprietarii apartamentelor din blocurile noi situate pe str. Mureșului nr.17A și Mureșului nr.21 prin încălcarea prevederilor din PUG și Regulamentul local de urbanism Cluj-Napoca (RLU) a Ordinului Ministerului Sănătății nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, a Legii Construcțiilor nr.50/1991 cu completările ulterioare și a Legii 350/2001.
Drumul de la cocioabă la un nou imobil. Click pe imagini
Motivele sesizării depuse la Inspectoratul în Construcţii:
Oamenii au întrebat dacă s-au efectuat PUD, studiu de însorire și studiu de stabilitate, obligatoriu în cazul supraetajării unei clădiri existente. “Intervenția în zonă cu noi construcții, fără respectarea reglementărilor legale în vigoare, provoacă devalorizarea apartamentelor prin aspectele mai sus menționate. Pentru a nu aduce prejudicii investitorului care a început executarea săpăturilor la fundația noului bloc și care susține lucrările într-un ritm extrem de accelerat, vă rugăm a acorda o minimă prioritate prezentei sesizări.”, se mai arată în plângere.
Investitorul nu a dorit să dea declaraţii pentru a explica de ce nu are o autorizație normală de construire și a apelat la ”extindere”. “Scrieţi ce vreţi! Nu doresc să dau declaraţii”, a spus nervos Daniel Paraschiv.
Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns până acum plângerii locatarilor de la numerele 21 şi 17A de pe strada Mureşului. Inspectori de la ISC împreună cu subprefectul Dan Codrean s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica lucrările.
Investitorul Daniel Paraschiv a fost 14 ani angajat la dealerul Audi şi VW, Autoworld, unde a ocupat în ultimii ani funcţia de director de vânzări Audi. Soţia acestuia, Aurelia Andreia, care apare pe autorizaţie deţine agenţia de turims Holiday Mall, unde este acum angajat Dan Paraschiv. Acesta s-a lansat de curând într-o afacere de presă online. Din luna mai deţine 69 % din firma Redacţia Actual de Cluj SRL, unde sunt angajate ziaristele Cosmina Fernoagă (redactor șef) şi Luminiţa Silea, care ani de-a rândul au scris la altă publicaţie despre şmecherii imobiliare şi blocuri construite pe autorizaţii de extindere a unor ruine. Fernoagă este plătită acum și pe un proiect european al firmei consilierului județean PDL Steluța Racolța.
Un comentariu
Pingback: Șmecheriile imobiliare nu țin! Lucrări oprite și amenzi pe Mureșului nr.19 - CLUJUST - Pentru un Cluj mai Just