fbpx

Sistemul online de la Curtea de Apel Cluj face senzație în țară. UNBR a cerut extinderea lui

Sistemul online de la Curtea de Apel Cluj, prin care părțile își pot consulta dosarele de acasă, este dat exemplu în Raportul de activitate al Consiliului Uniuni Naționale a Barourilor din România (UNBR). Acesta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției extinderea şi generalizarea rapidă a proiectului derulat pe raza Curţii de Apel Cluj.

Avocații din țară vor să poată consulta dosarele de la distanță, pe calculator, prin introducerea unui cod unic de identificare. Astfel li s-ar reduce costurile pentru deplasările la arhivele instanțelor.

”U.N.B.R. a comunicat CSM şi Ministerului Justiţiei că Barourile insistă asupra necesităţii asigurării accesului avocaţilor la conţinutul dosarelor prin sistemul informatizat de interconectare, care să permită vizualizarea conţinutului integral al acestora pe baza unui cod unic de identificare atribuit avocatului pentru protejarea confidenţialităţii informaţiilor.

Din corespondenţa purtată de U.N.B.R. cu barourile, Ministerul Justiţiei şi CSM, a rezultat că utilizarea cardului european al avocaţilor, ca instrument de legitimare a fiecărui avocat, se va dovedi eficientă în realizarea unui astfel de proiect şi va reduce astfel costurile asociate cu deplasarea şi timpul petrecut de avocaţi în arhiva instanţei.

Consultarea barourilor prin U.N.B.R. a demonstrat că este necesară crearea pentru fiecare avocat a unui domiciliu electronic recunoscut în sistemul judiciar, prin care avocatul să comunice cu instanţa şi, când este posibil, cu părţile. S-a exemplificat în întâlnirile de lucru cu Ministerul Justiţiei experienţa dobândită la Curtea de Apel Cluj, unde, printr-un sistem online, cu parola de acces pusă la dispoziţia exclusivă a părţii, se pot vizualiza informaţii legate de întreg traseul dosarului (la toate instanţele).”, se arată în raportul Consiliului UNBR pe perioada 2014-2015.

UNBR. a solicitat ”extinderea şi generalizarea rapidă a proiectului derulat pe raza Curţii de Apel Cluj şi a comunicat autorităţilor disponibilitatea barourilor de a se implica în susţinerea unor astfel de soluţii. S-a exemplificat cu situaţia creată şi la Tribunalul Arad.”

Fotocopii din dosare

În raport se mai arată că ”s-a solicitat introducerea posibilităţii formulării cererii de eliberare de fotocopii din dosare pe cale electronică pentru a fi evitate costurile deplasării la sediul instanţei. Povara administrativă a aprobării, stocării şi evidenţierii operaţiunilor implicate de eliberarea de copii de pe înscrisuri aflate în dosare ale instanţei, ale parchetelor, ale autorităţilor extrajudiciare ar fi eliminată, iar resursele alocate de avocat unor astfel de activităţi ar fi folosite pentru alte scopuri.”

Sistemul online de la Cluj a fost creat de echipa de informaticieni condusă de Nicolae Guzu, despre care puteți citi AICI.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina