Și șefa DNA Cluj a avut probleme cu creditul în franci elvețieni până la preluarea Volksbank de către BT

Printre miile de oameni care s-au judecat cu Volkbank pentru clauzele abuzive din convențiile de credit în franci elvețieni se numără și actuala șefă DNA Cluj, procuror Anca Mărincean, împreună cu soțul ei. Instanța a constatat caracterul abuziv al clauzelor, însă a respins cererea de restituire a banilor încasați în plus în baza acestor clauze. Ce nu a dat instanța a dat, însă, Banca Transilvania, care a preluat Volksbank.

La sfârșitul anului trecut, scriam despre un proces intentat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj și pierdut definitiv de către Volksbank. Comisariatul a reclamat în 2013 la instanță clauzele abuzive din patru convenții de credit din 2007, ca urmare a sesizărilor primite de la cele patru familii care au luat credite de la bancă. Curtea de Apel a menținut sentința dată de prima instanță, Tribunalul Cluj, care obliga banca să încheie acte aditionale prin care să modifice contractele de credit în sensul să elimine clauzele abuzive și să stabilească dobânda anuală calculată de 4,25%. A fost și aplicată băncii o amendă în cuantum infim de 1.000 de lei.

Cu toate că a anulat clauzele abuzive, instanța a respins cererea intervenienților de obligare a băncii la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzelor constatate ca fiind abuzive. Intervenienții au fost soții Claudiu și Anca Mărincean, cea care este procurorul șef DNA Cluj de mai bine de un an. Pe declarația de avere este trecut creditul de 143.000 CHF luat în 2007. De asemenea, mai are un credit de 132.500 lei de la Bancpost.

”Toată lumea, la acea vreme, lua credit în franci elvețieni, pentru că era cel mai avantajos. Nimeni nu s-a așteptat să crească atât de mult. După ce Volksbank a fost preluată de Banca Transilvania, am fost la negocieri, am semnat un alt contract de novație si apoi s-a transformat creditul în lei la cursul leu-franc din vara lui 2015. Pe deasupra, ni s-au restituit sumele plătite pe clauze abuzive și au intrat la plata creditului. Practic, am primit de la bancă ce nu ne-a dat instanța, care a respins restituirea acestor sume.”, ne-a spus Anca Mărincean.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns