fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Șeful Gărzii Forestiere Cluj bagă bețe în roate unui ocol silvic privat

Șeful Gărzii Forestiere Cluj bagă bețe în roate unui ocol silvic privat

Șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, refuză să emită avizul suplimentar și să desigileze ciocanele de marcat ale unui ocol silvic privat din Maramureș, cu toate că Ministerul Apelor și Pădurilor arată că ocolul poate funcționa în continuare, așa cum o face de mai bine de zece ani. Să fie oare răzbunare pentru plângerea penală depusă de același ocol, în septembrie, pe numele lui Ștețco?

După ce s-au convins de ”competența” ocoalelor silvice de Stat, care se oglindește în dezastrul din pădurile României, unii proprietari din Borșa (Maramureș) s-au unit într-o asociație și au înființat, în 2007, ocolul silvic privat Silva Borșa. La un moment dat, anul acesta, suprafața administrată de ocol a scăzut sub limita la care funcționa. În acel moment, Garda Forestieră Cluj i-a suspendat activitatea și a sigilat ciocanele de marcat. Între timp, cei de la OS Silva Borșa și-au rezolvat problema de suprafață prin intrarea altor proprietari în asociație, lucru confirmat prin hotărârea Judecătoriei Vișeu de sus nr. 1311 din 23 august 2018. Aceasta a fost depusă de Asociația Silva Borșa prin avocata Raluca Stoinea la GF Cluj și la Ministerul Apelor și Pădurilor.

Numai că șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, a scormonit un motiv pentru care să nu permită ocolului să-și desfășoare activitatea: Titlul de proprietate nr.20003/02.11.2006 (adică de 12 ani) al Asociației Composesoratului Cisla (membru în Asociația Silva Borșa) nu ar fi în regulă! Asta deoarece în hotărârea de împroprietărire din 2005 apare și denumirea Composesoratul Cisla. Prin adresa din 25 octombrie, Ștețco precizează că nu există niciun document de proprietate doveditor.

”Ciudat este că în anii precedenți, când au fost controale de la Garda Forestieră, nu a fost nicio problemă cu titlul de proprietate”, spune avocata Raluca Stoinea. În susținerea proprietarilor, iată mai jos cum arată anexa la hotărârea de împroprietărire.

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) arată că șeful GF Cluj ar trebui să-și vadă de treabă și că OS Silva Borșa poate funcționa. Asrfel, în 30 octombrie 2018, MAP, printr-o adresă semnată de ministrul Ioan Deneș, a comunicat Gărzii Forestiere Cluj:

”Comisia pentru autorizarea funcționării ocoalelor silvice nu are calitatea de a stabili cine este proprietarul suprafeței de fond forestieri cuprinsă în titlul de proprietate nr.20003/02.11.2006.

Până la emiterea unei decizii a instanțelor de judecată în litigiul de proprietate existent între Composesoratul Cisla Borșa și Asociația Composesorală Borșa, se ia în considerare Încheierea nr. 1311/2018 a Judecătoriei Vișeu de Sus.

Titlul de Proprietate TP nr.20003 din data de 02.11.2006, emis pe numele ”Composesorat Cisla Borșa”, se bucură de prezumția de legalitate până la anularea acestuia de către instanța de judecată, revocarea sa de către emitent nemaifiind posibilă, ca urmare a intrării lui în circuitul civil.”

În 12 noiembrie, președintele Comisiei pentru autorizarea funcționării ocoalelor silvice din MAP, Ilie Mihalache, i-a scris și el inspectorului șef Istrate Ștețco: ”Raportat la adresele Gărzii Forestiere Cluj nr.20286/12.10.2018 și nr.23.10.2018 vă informăm că odată cu emiterea avizului suplimentar se efectuează și desigilarea dispozitivelor speciale de marca”. În traducere, dați-le ciocanele oamenilor!

După toate acestea, șeful GF Cluj, Istrate Ștețco, a trimis, în 26 noiembrie, către OS Silva Borșa următorul răspuns: ”Cu privire la solicitarea de emitere a avizului suplimentar și de desigilare a ciocanelor de marcat v-am comunicat poziția noastră prin adresa nr.20791/25.10.2018 și nu avem motive să revenim asupra acestei poziții”. În același act, Ștețco precizează că ”răspunsul Gărzii Forestiere cu privire la cererea de eliberare a avizului poate fi contestat în termen de 5 zile de la data comunicării acestuia, la comisia pentru autorizarea funcționării ocoalelor silvice”. Adică aceeași comisie care și-a spus deja punctul de vedere și i-a transmis să procedeze la desigilarea ciocanelor.

Am încercat să-l contactăm pe șeful Gărzii Forestiere Cluj, dar acesta nu răspuns la telefon reporterului Clujust.ro.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina