Scandalul de la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) este legat de executorii judecătoreşti din instituţii de credit care au optat să îşi exercite profesia în formă liberală, adică executor judecătoresc în orice domeniu. Aceştia nu sunt lăsaţi să susţină examenul de definitivat înainte de a termina stagiatura, chiar dacă legea le permite acest lucru. Iar dacă ajung să dea totuşi examenul, nu trece oricine, potrivit Realitatea TV.
Pentru a trece de la funcţia de executor judecătoresc al unei instituții de credit la cea de executor sunt câţiva paşi de făcut. Se face o cerere către Ministerul Justiției. Acesta întocmeşte un referat după care se trimite propunerea motivată Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Odată acceptate documentele, solicitantul devine stagiar. Iar la sfârşitul unei perioade de doi ani va susține un examen de definitivat.
Însă nu tuturor li se permite acest lucru. Motivul invocat de Uniunea Executorilor a ţinut de modul de calcul al perioadei de stagiatură. Chiar dacă legea sună altfel. Nu s-a rezolvat nimic până când nu a fost trimisă o petiție la Guvern.
Lăsați abia anul trecut să dea examenul, executorii judecătorești stagiari s-au lovit de altă problemă. Fraudarea acestuia. Din cele 27 de persoane care au susținut examenul, doar 7 au fost admise. Deși nu pare ceva ieșit din comun, printre cei respinși se numără persoane care nu au picat la nicio materie, ba mai mult au obținut și note mai mari decât cei care au fost admiși.
Din tabelul centralizator cu notele de la examene se observă cum una dintre persoane este ADMISĂ cu nota 7,64 iar alta, poziționată chiar deasupra celeilalte, este respinsă cu nota 8,19. Amândouă au obținut notă de trecere. Același lucru a pățit și ultima persoană din tabel care a picat cu nota 8 și 10 Iar exemplele pot continua.
În plus, nici grila de punctaj nu era tocmai corectă. Claudiu Mardale, executor judecătoresc stagiar, spune: “aspectele pe care comisia considera de cuviinta sa le noteze nu aveau legatura cu subiectul respectiv si ca sa poti sa acoperi si aceste aspecte trebuia sa scrii intreaga lege . Noi am facut contestatii. Bineinteles contestatiile ne-au fost respinse. ”
În consecință, o parte dintre stagiari au făcut sesizări atât la Direcția Națională Anticorupție cât și la Guvern, informează Realitatea TV.