fbpx

”Săgeata” lui Orban și Bode în CA-uri face 7 blocuri la Cluj

Cosmin Mihălțan, denumită de presă “săgeata” lui Orban si Bode în consiliile de administrație ale marilor companii de stat și prezentat ca făcând parte din noul cerc al “băieților deștepți”, a înființat acum un an o firmă în Cluj care ridică 7 blocuri de patru etaje în Florești.

”Situat în Florești, pe strada Abatorului, complexul rezidențial este compus din 7 unități dotate cu lift și regim redus de înălțime (parter, trei etaje și etaj retras). ”, se arată în descrierea proiectului Tender Nest (în traducere ”cuib fraged”). Să sperăm că blocurile nu vor fi așa fragede. Complexul rezidențial este realizat de firma Infinity Development SRL, în care Cosmin Florin Mihălțan este unic asociat și administrator.

Ziuanews.ro nota în aprilie 2020 că apare in prim plan un personaj care pana acum s-a dorit a fi in umbra, spre a trage sforile in interesul diverselor grupuri de forta care ruleaza banii grei ai statului. Numele lui Cosmin Mihalțan ne-a reiesit zilele trecute, cand a fost impus pe langa noua organigrama a CN Aeroporturi Bucuresti SA.

Mihaltan, insa, este mai vechi in culisele jocurilor de putere economica, mereu prezent prin ministere, prin consilii de administratie, sau prin cancelariile ministrilor, ocupand pozitii cheie pentru grupurile de interese ilicite ale unei puteri corupte. Mihaltan de pilda era în 2020 si sef de cabinet al ministrului Transporturilor si Comunicatiilor Lucian Bode, dar isi dorea si functia de presedinte al CA al CNAB. Fiind chestiuni de comunicatii, in care intra si sectorul cibernetic, Mihaltan apare si aici ca expert, fiind bransat la firme din domeniu care sunt favorite in afacerile cu statul.

Să vedem in cele ce urmeaza ce intoarce la schimb Mihaltan, ce-l face atat de dorit in posturile cheie de catre Ludovic Orban, via ministrul Lucian Bode. Omul acestora e foarte bun organizator de sondaje interne, deseori masluite, care sondaje ii fac pe sefii liberali sa se simta confortabil in zona puterii.

Partidul Naţional Liberal, organizaţia judeţeană Cluj, a angajat o companie abia înfiinţată pentru a efectua un sondaj de opinie la Gherla. Iar această companie a încercat să influenţeze respondenţii. S-a folosit metoda CATI (interviu telefonic asistat de calculator). Cei care au spus că ar dori să voteze cu candidatul PSD, Ioan Neselean, au fost luaţi la rost, iar cei care l-au preferat pe reprezentantul PMP, Vlad Bărbos, au fost informaţi că acesta este „traseist”. Singura opţiune corectă era actualul primar, liberalul Marius Sabo. Convorbirea cu o operatoare a fost înregistrată de unul dintre respondeţi.

“Bărbos a trecut pe la mai multe partide, PDL, PNL, PMP, urmărind să obţină funcţii politice cu price preţ. Cum apreciaţi atitudinea lui traseistă?”, este întrebarea operatoarei. „Partea în care îl face pe un candidat traseist nu este în regulă. Este clar o încercare de manipulare. Scopul este evident: dorinţa de a obţine avantaje electorale”, a afirmat un sociolog.

Firma care face sondajul se numeşte Red Vision SRL şi este deţinută de Cosmin Florin Mihălţan, care este şi administratorul societăţii, respectiv de Kis Szabolcs. Potrivit Monitorului Oficial, firma s-a înfiinţat în 31 iulie 2015 şi are ca obiect de activitate „acţiuni de studiere a pieţei şi sondare a opiniei publice”. Operatoarea a afirmat în discuţie că lucrează pentru „Centrul de analiză Red Corp”, iar Mihălţan se prezintă ca general manager Red Corp Research&Communication Services.

În primăvara lui 2020 Ziar de Cluj scria despre tunul liberal de 4 milioane euro de la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) și anume despre felul în care două dintre săgețile lui Lucian Bode, pe atunci ministru al Transporturilor, adică șeful său de cabinet Cosmin Mihălțan și fostul director al CNAB, Florin Dimitrescu, au smântânit contractul de push-back, făcând în așa fel încât activitatea ce presupunea tractarea aeronavelor ajunse pe aeroporturile Băneasa și Otopeni să nu mai fie efectuate de CNAB, ci să fie cedate companiei private Menzies.

Prejudicierea CNAB și articolul au atras atenția procurorilor DNA, care au deschis un dosar penal la începutul lui ianuarie 2021, cerând CNAB mai multe documente pentru cercetarea penală.

În octombri 2021, Ziarul Financiar nota că un fost proprietar al unei ferme de porci din localitatea mureșeană Voiniceni, radiată la finalul anului 2016, a fost numit, în data de 5 octombrie 2021, de Ministerul Transporturilor, în Consiliul de Administrație provizoriu al Companiei Naționale Aeroporturi București, care gestionează activitatea Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” Otopeni și a Aeroportului Internațional București Băneasa ”Aurel Vlaicu”.

Conform sursei citate, Ministerul Transporturilor deține 80% din acțiunile companiei Aeroporturi București, iar proaspătul administrator provizoriu numit, Cosmin Mihălțan, a fost, potrivit CV-ului său, administrator și proprietar al Suingro SRL Voiniceni.

 

Comments

comentarii

Aproape 500 de exemplare de urs brun ar putea fi vânate anual, potrivit unui proiect de lege depus, marți, în Parlament.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu. Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la ”U” de la o echipă din Bulgaria.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!