Un tânăr de 29 de ani a fost evacuat din locuința care se află la doi pași de Poliția Municipiului Cluj-Napoca pentru că și-a bătut mama de 64 de ani, de mai multe ori. Aceasta nu a mai suportat și s-a adresat instanței, care a emis ordin de protecție. Tânărul nu mai are voie în casă șase luni, nu are voie să se apropie la mai puțin de 100 de metri de mamă și este obligat să urmeze consiliere psihologică și psihoterapie.
Judecătoria Cluj-Napoca a emis în data de 29 iulie ordin de protecție la cererea mamei, Viorica Bodea, în vârstă de 64 de ani. Aceasta a prezentat la instanță certificate medico-legale din datele de 16 iunie, 13 iulie și 28 iulie cu leziuni tarumatice și multiple echimoze care au necesitat una și patru zile de îngrijiri medicale. Instanța l-a interogat pe fiul Marius Feier, care are calitate de pârât.
Instanța: Este adevărat că ați exercitat violențe fizice și verbale asupra mamei dvs?
Pârâtul: Nu , nu este adevărat.
Instanța: Cu nici una din ocazii? Nici în iunie, nici în iulie?
Pârâtul: Este adevărat că în data de 10 iulie am lovit-o.
De un an, femeia stă la o ”bunicuță” de care are grijă. Fiul i-a cerut insistent contractul de la apartament pentru a-l da în chirie. În data de 10 iulie, tânărul și-a mințit mama că vine celălalt fiu din Norvegia pentru a o ademeni să vină acasă. Instanța descris ce a urmat: ”A stat, a așteptat, dar nu a venit nimeni, timp în care pârâtul a încuiat ușa. În timpul discuțiilor cu pârâtul, acesta i-a spus că mai are de așteptat mult și bine și va face cum va vrea el. La un moment dat când a vrut să meargă la baie, pârâtul a intrat cu ea, solicitându-i să-și facă necesitățile că el stă acolo. A ieșit din baie fără a face ceva și apoi a intrat din nou, singură, a închis ușa și a sunat la poliție. Când a auzit pârâtul că a sunat la poliție, a spart ușa de la baie, a bătut-o, i-a luat telefonul și l-a aruncat pe podea și apoi a fugit.
Când a venit poliția, aceștia i-au spus că la această adresă ”dacă nu în fiecare zi, dar măcat o dată pe săptămână, tot vin”, deja cunoscându-l pe pârât. Polițiștii i-au solicitat să meargă la urgență, după care au însoțit-o până la locul unde locuia cu bunicuța, pentru a o proteja de pârât. A doua zi, dimineața, pârâtul iar a început cu amenințările că o omoară, solicitându-i să-i dea contractul de la casă, acesta având jumătate din acel imobil și dorea să aibă și cealaltă parte care era a ei. De asemenea, săptămâna trecută, duminica, reclamanta arată că a venit pârâtul la locuința unde și lucrează, a spart ușa, a scos-o din balamale, a vadalizat-o. În acea dimineață pârâtul a urmărit-o până l agară, unde s-au întâlnit și pârâtul i-a solicitat să meargă să vorbească cu persoanele care ar fi vrut să închirieze apartamentul, dar i-a spus că nu vorbește și să se liniștească, înțelegându-l că este bolnav”
Reclamanta a precizat că aștepta să vină copiii din Norvegia pentru a o ajuta cu bani să-l interneze pe pârât. Aceasta a fost audiată de instanță:
Instanța: În afară de violențele fizice, au mai existat și alte violenteț, amenințări?
Reclamanta: Da, m-a amenințat că mă omoară, mă distruge și mă amenință să îi dau bani
Instanța: I-ați dat vreodată bani sub amenințare?
Reclamanta: Nu doar o dată, de mai multe ori, dar mi-a și luat bani fără să știu și de asemenea a distrus toate lucrurule băiatului mai mare.
Instanța: Vă vorbește urât?
Reclamanta: Foarte urât, foarte, foarte urât.
Soluția pe scurt a instanței:
”Admite cererea astfel cum a formulata de catre reclamanta, având ca obiect emiterea unui ordin de protectie în temeiul Legii nr. 217/2003 republicată. Dispune instituirea unui ordin de protectie în favoarea reclamantei, în calitate de victima, fata de persoana pârâtului, în calitate de agresor, dupa cum urmeaza:
Evacuează pârâtul din imbilul situat în Cluj-Napoca, Str. Decebal nr…. judetul Cluj.
Obliga pârâtul sa pastreze o distanta minima de 100 m fata de victima.
Interzice pârâtului orice contact cu reclamanta, în afara de cel telefonic.
Dispune obligarea pârâtului sa urmeze consiliere psihologica si sedinte de psihoterapie.
Durata masurilor de protectie dispuse prin prezentul ordin de protectie se stabileste pentru un termen de 6 luni de la data emiterii.
Executarea ordinului de protectie se face fara somatie si fara trecerea vreunui termen.
Prezenta hotarâre se comunica structurilor Politiei Române în a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si a agresorului, pentru punerea în executare a acestui ordin, politistul poate intra în locuinta familiei si în orice anexa a acesteia, cu consimtamântul persoanei protejate sau, în lipsa, al altui membru al familiei.
În baza art. 32 din Legea nr. 271/2003, atrage atentia pârâtului asupra consecintelor nerespectarii prezentei hotarâri, în sensul ca încalcarea oricareia dintre masurile prevazute la art. 23 alin. (1) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotarârii judecatoresti si se pedepseste cu închisoare de la o luna la un an; împacarea partilor înlatura raspunderea penala.”
Vecin cu Poliția
În data de 11 august, un executor judecătoresc, însoțit de mai mulți polițiști, au procedat la evacuarea bărbatului, a cărui zi de naștere este pe 12 august, din locuința aflată la câțiva metri de sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca de pe strada Decebal. Polițiștii povestesc că fiecare dintre ei a fost chemat de cel puțin două-trei ori pentru a aplana scandalurile provocare de Marius Feier. Acesta a spus în ultimul moment că îi pare rău de ce a făcut și că știe că a greșit.
După câteva minute de discuții cu polițiștii, tânărul a ieșit din casă cu un ghiozdan în spate. Un vecin i-a strigat că îi datorează 100 de lei.