Revolta unor absolvenți de drept din alte țări, respinși la înscrierea pentru examenul de Barou

13 candidați care au dorit să susțină examenul pentru avocatură din 19 septembrie au fost respinși de Comisia națională de examen din cadrul UNBR pe motiv că au absolvit facultăți de drept în alte țări. Unul dintre ei ne-a scris contrariat căci a dat examen anul trecut cu același dosar de înscriere!

În dreptul celor 13 scrie în hotărârea Comisiei din 12 septembrie astfel: ”RESPINS Cf Anexa 4 Legea 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România (poz 3), profesia de avocat face parte din profesiile reglementate care necesita cunoasterea dreptului romanesc. Cf Anexei 3 poz. 2, UNBR este autoritate competenta pentru profesia de avocat. In curricula institutiei de invatamant superior absolvita de candidat, depusa la dosar, nu figureaza discipline de/privind drept romanesc”

Iată ce ne-a scris unul dintre candidații respinși, care a dorit să nu-i divulgăm numele:

”Va scriu deoarece consider ca este in interesul publicului cu orientare juridica sa cunoasca situatia in care ne aflam, in prezent, mai mult de 10 candidati la examenul de admitere in profesia de avocat, sesiunea 2021.

In fapt, dosarele noastre de inscriere au fost respinse in procedura validarii derulata in fata Comisiei Permanente U.N.B.R., din data de 09.09.2021, dupa ce au fost, in prealabil, verificate si admise de catre Consiliile Barourilor in care ne-am inscris. Temeiurile invocate in considerentele deciziei de respingere sunt Anexa 4 pozitia 3 la Legea nr. 200/2004 si art. 15 alin. 1 lit d) din Statutul profesiei de avocat. Mentionez ca sunt absolvent al unei facultati de drept din altă țară, fiind in posesia unui Atestat de echivalare a studiilor, legal emis de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii care “confera aceleasi drepturi cu cele obtinute de absolventii institutiilor de invatamant superior similare, acreditate, din Romania […].” 

In acceptiunea Comisiei Permanente, potrivit anexei mai sus citata, profesia de avocat necesita cunoasterea dreptului romanesc, or in curricula institutiei absolvita de catre mine nu figureaza discipline de/privind dreptul romanesc. In plus, nu am facut dovada incheierii unor studii juridice superioare de 4 ani, sau corespunzatoare unui numar de 240 de credite ECTS – programul de studiu la nivel de licenta al facultatii mele fiind de 3 ani. 

Comisia Permanenta a ales sa ignore complet Atestatul de echivalare legal emis de Minister, care face dovada echivalarii complete atat in privinta duratei de studiu, cat si al creditelor. Totodata, Anexa 4 la Legea nr. 200/2004 (forma actualizata prin OG nr. 43/2015), nu mentioneaza in ce fel trebuie dobandite cunostiintele materiale de drept romanesc, neexistand reglementari nici la nivel de UNBR care sa impuna dobandirea unor astfel de cunostiinte prin discipline de/privind dreptul romanesc in cadrul studiilor superioare. De asemenea, nu exista prevederi legale sau reglementari interne UNBR care prevad necesitatea indeplinirii unei perioade de studiu de 4 ani, art. 15 din Statut neimpunand astfel de conditii. 

Insa, de ordinul absurdului, si ce urmeaza sa prezinte interes pentru publicatie este faptul ca eu am sustinut examenul de admitere in profesie anul trecut (sesiunea septembrie 2020), depunand un dosar IDENTIC cu cel de anul acesta, care a fost validat in procedura desfasurata in fata aceluiasi organ. Or, doua decizii diametral opuse, emise la diferenta de un an, de acelasi organ, neexistand modificari pe plan legislativ sau al reglementarilor interne, fiind invocate texte normative din 2015, respectiv anii ’90, constituie un precedent inacceptabil, fiind actionabil inclusiv in justitie pe baza discriminarii directe. 

Consider ca publicul merita sa cunoasca modul in care UNBR trateaza candidatii doritori sa acceada in profesie.”

Comments

comentarii

Doina Jela, scriitoare, jurnalistă și traducătoare cunoscută pentru contribuția sa la documentarea represiunii comuniste din România după 1989, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, relatează Agerpres.... Citește mai mult
Elevii din partea minorităților naționale susțin joi proba la Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns