Președintele PSD Cluj și consilierul județean Remus Lăpușan a mai cumpărat anul trecut un teren în localitatea Mihăiești, pe unde va trece Autostrada Transilvania. În comuna Sînpaul, de care ține Mihăiești, consilierul are cu rudele o crescătorie de bovine și deține mai multe terenuri agricole și forestiere. Toate apar în declarația de avere, în care nu este precizat salariul lui Remus Lăpușan ca președinte directorat Uniqa Asigurări de Viață.
Remus Lăpușan a mai cumpărat în 2014 un teren agricol de 8.700 mp în comuna Sînpaul, sat Mihăiești. În aceeași comună mai deține 28.00 mp de teren forestie în satul Berindu și 12.600 mp de teren agricol tot în Mihăiești, cumpărat în 2013. De altfel în satul Berindu este sediul social al firmei Agro Plus SRL, înființată în 2005 de Remus Lăpușan, Romulus și Maria Lăpușan. Societatea are ca obiect de activitate creșterea bovinelor pentru lapte.
Datele de pe site-ul Ministerului Finanțelor arată că societatea nu mai merge prea bine. Agro Plus a avut în 2014 un profit net de doar 1.728 lei, după ce în 2013 avusese un profit net de 145.093 lei. În schimb, Remus Lăpușan și-a deschis anul acesta patru fonduri de investițiii sau echivalent, inclusiv fonduri private de pensii, și un depozit, toate însumând 44.000 de euro, 624.000 lei și 1.168 dolari. Până acum, a credit firma Agro Plus cu 340.000 de lei.
În ce privește veniturile, Remus Lăpușan declară cei 8.133 lei de la Consiliul Județean, dar ține la secret salariu de președinte directorat la Uniqa Asigurări de Viață și scrie ”conform fișei fiscale”. ”Am depus la Consiliul Județean o explicație cu un motiv întemeiat pentru care nu sunt trecute cifrele. Oricum, nu știu pe cine ar interesa salariul meu”, a declarat Lăpușan pentru CLUJUST.
Interesant este că Lăpușan a cumpărat terenuri în Mihăiești, localitatea pe unde va trece următorul tronson din Autostrada Transilvania, licitat în luna mai. Acesta va continua tronsonul Gilău – Nădășelu, aflat în execuție. Tronsonul Nadaselu – Maihaiesti va avea 16,8 km. Potrivit CNADNR, valoarea estimata a contractului este de 687.513.425 fara TVA, adica circa 154 milioane de euro. Potrivit autoritatilor de la drumuri, “contractul va avea o durata de implementare de 66 luni din care 6 luni perioada de proiectare, 12 luni perioada de executie si 48 luni perioada de garantie a lucrarilor”.
Contactat de CLUJUST, președintele PSD Cluj a spus că achiziționarea terenului nu are nicio legătură cu construirea autostrăzii. ”Terenul a fost a unui om care avea datorii la cămătari și m-a rugat să-l cumpăr să-l ajut. Puteți verifica în sat. Și dacă ar trece autostrada pe el, ați văzut ce scandal e la Gilău că sunt prețurile mici. De crescătoria de bovine nu mă ocup eu. Sunt doar acționar”, a spus Lăpușan.
Tronsonul Nădășelu – Mihăiești cu roșu