fbpx

Recuperatorul de creanțe EOS KSI, oprit în instanță. Vezi motivul

Celebra firmă de recuperări creanțe EOS KSI, cu procese în toată țara pentru datorii ale românilor la bănci sau telecom, a fost învinsă de o avocată din Cluj la Judecătoria Alba Iulia. Avocata a reprezentat un client care luase inițial un credit de la BCR, dar s-a trezit cu recuparatorii de la EOS KSI pe cap.

Clientul a contractat în 2005 un credit de la BCR în cuantum de 229.000.000 lei vechi. Și-a plătit ratele conștiincios o perioadă, până când, in 2008, banca nu i-a mai primit rata, motivând că între timp IFN CAPITAL FINANCE prin EOS KSI România, in calitate de administrator al activelor, a preluat creanța. Ulterior, aceștia au vândut mai departe la VARDE INVESTMENTS LIMITED, EOS KSI România, rămânând in continuare administratorul creanței. Albaiulianul nu a mai vrut sa plateasca către recuperatori, considerand ca el nu a semnat niciun contract cu aceștia, fiind debitor doar in raport cu banca.

In septembie 2014, firma de recuperări a cerut executarea silită a omului, formulând o cerere către un birou de executor judecătoresc. Avocata albaiuleanului, Ioana Bâlc, specializată pe procese cu băncile si executari silite, a invocat prescriptia creantei, avand in vedere că trecuseră mai mult de trei ani de la momentul cand banca a declarat scadența anticipată a creditului, in mai 2008, moment care a coincis si cu ultima plată efectuată de client catre banca. Astfel, când s-a depus cererea de executare silită la Biroul executorului judecatoresc, in 2014, creanța era demult prescrisă.

avocat ioana balc (3)Avocata Ioana Bâlc atrage atentia că “ termenul general de prescriptie a unei creante bancare este de 3 ani, iar prin implinirea termenului de prescripție, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie”. De asemenea, aceasta mai precizează ca este necesar ca o instanța de judecata să constate intervenirea prescriptiei, altfel, ea nu operează de la sine. Judecătoria Alba Iulia a constatat că creanța se prescrisese în mai 2011.

EOS a si renuntat la executarea silită inainte de a se pronunța instanta de fond, pentru a nu fi obligată la cheltuieli de judecată, dandu-și  seama de sansele mari de castig ale contestatorului. Insă, instanța a apreciat faptul că “renuntarea creditorului la executare nu exclude dreptul contestatorului de a solicita instantei sa verifice legalitatea si temeinicia executării silite. Astfel, contestatorul are interes sa isi mentina  contestatia la executare, pentru ca renuntarea la executare are efecte relative, iar creditorul poate solicita din nou, reluarea executarii silite, in timp ce, admiterea contestatiei pe motivele invocate de contestator poate avea efecte mult mai puternice, cum ar fi anularea intregii executari silite“

In contestatia la executare au fost invocate mai multe exceptii procesuale, in legatură cu dreptul unui SRL de a prelua o creanta bancara si de a desfasura activitati monetare ca o banca, insa aceasta nu a mai fost analizata, avand in vedere ca s-a  verificat cu prioritate si s-a admis exceptia prescriptiei.

“Am mai susținut si faptul ca Varde Investments Limited, respectiv EOS KSI România SRL, nu sunt legali din punctul nostru de vedere, acestia neputând prelua o creanta bancară si percepe dobanzi ca o bancă, neavând avizul BNR in acest sens. Astfel nu mi se pare normal ce s-a intamplat in acest caz,  recuperatorii si banca jucand-se “ping-pong ”cu contractul de imprumut al contestatorului, acesta fiind derutat cărui creditor să facă plată.”, a spus avocata Ioana Bâlc.

Soluția nu este definitivă , aceasta putând fi atacată cu apel.

PAMFLET
PAMFLET

Compania de servicii financiare, între care recuperări creanțe, EOS KSI România are sute de executări silite în toată țara pentru datorii ale românilor la bănci sau la companii de telefonie.

sentinta eos ksi


Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

4 comentarii

  1. ma bucur ca golanii lui vantu au pierdut…

  2. daca nu dati posibilitatea de comentariu pe facebook si voi sunteti niste golani…

Lasă un răspuns