Acasă » AVOCATURA » Reacție la cazul Matei: ”Autoritățile statului român acționează crezând că teama poate naște adevăr”
O parte din echipa PCA Law Office

Reacție la cazul Matei: ”Autoritățile statului român acționează crezând că teama poate naște adevăr”

Reacția de solidaritate a unei case de avocatură din Cluj față de cazul avocatului Danil Matei din Dâmbovița, căruia procurorii i-au ridicat toate dosarele și documentele din cabinet: ”Autoritățile statului român acționează crezând că teama poate naște adevăr”

Redăm mai jos poziția de adeziune postată de avocatul clujean Ciprian Păun pe Facebook:

”Noi, avocații Casei de Avocatură PCA Law Office, coordonați de Av. Dr. Păun Ciprian Adrian, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la situația confratelui nostru, Danil Matei, avocat în Baroul Dâmbovița, ale cărui drepturi constituționale și convenționale au fost grav nesocotite de Statul Român. Atunci când statul acționează fără a lua în considerare particularitățile unei profesii, întreaga construcție democratică este erodată.

Într-o societate civilizată, întemeiată pe valorile democrației, ale statului de drept și ale domniei legii, avocatul are un rol fundamental. Acesta are sarcina de a apăra drepturile și interesele clienților săi, fiind indispensabil justiției și justițiabililor. Rolul avocatului în societate nu este unul marginal sau formal, în considerarea nevoii de bună administrare a justiției. În activitatea acestuia, prin încrederea pe care o oferă clientului, devine depozitarul adevărului și al secretului profesional, iar respectarea acestora constituie obligații fundamentale ale avocatului. Anihilarea și cenzurarea posibilităților de apărare reprezintă fie o pornire embrionar- totalitaristă, fie o rămășiță a epocii dictatoriale prin care România a trecut, care trebuie îndepărată cu efieciență și celeritate.

Constatăm, că mijloacele întrebuințate de autoritățile Statului Român în scopul aflării adevărului, raportat la confratele nostru, Danil Matei, sunt vădit ilegale, desconsiderând în totalitate conceptul de apărare și drepturile omului, garantate prin tratatele la care România este parte. Ridicarea tuturor dosarelor aflate în lucru de către reprezentanții statului român, relativizează dreptul la apărare al clienților avocatului. Măsura de ridicare a tuturor actelor avocatului este disproporționată și afectează grav mandatul încredințat de clienți pentru apărarea drepturilor lor în fața instanței de judecată.

Orice procedură desfășurată împotriva unui avocat, aptă să lezeze acestuia drepturile garantate de art. 8 din CEDO, trebuie să fie desfășurată sub imperiul unor garanții procedurale extinse. Or, în cazul confratelui nostru, autoritățile nu au fost dispuse se confere nici măcar garanții minimale. Atunci când procedurile de percheziție vizează sediul profesional al unui avocat, violarea secretului profesional produce repercusiuni nemijlocite asupra bunului mers al justiției și asupra reputației sale profesionale.

Arătăm, că atitudinea organelor Statului Român este justificată, în mod nerezonabil, de un scop abstract, care este citat de fiecare dată când drepturile omului sunt încălcate cu bună știință. Autoritățile statului român acționează crezând că teama poate naște adevăr și dreptatea poate fi întemeiată pe abuz. Acțiunile lor neagă rațiunea existenței garanțiilor fundamentale, ceea ce conduce la un caracter iluzoriu și pur teoretic a drepturilor constituționale și convenționale.

În final, ne exprimăm speranța că Statul Român, prin organele sale, va înțelege să corijeze abuzul comis asupra confratelui nostru și să asigure că nici o altă manifestare de acest gen nu va mai fi permisă într-o societate ce se dorește a fi democratică.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina