Acasă » AVOCATURA » Un avocat căruia i-au fost ridicate toate documentele din cabinet solicită reacția colegilor. SCRISOARE

Un avocat căruia i-au fost ridicate toate documentele din cabinet solicită reacția colegilor. SCRISOARE

Un avocat din Baroul Dâmbovița, fost judecător, a arătat într-o scrisoare trimisă către UNBR că i-ai fost ridicate la percheziție toate documentele din cabinet (de la dosare la însemnări personale). Avocatul Matei Danil solicită o reacție a colegilor din toată țara. Baroul Cluj va lua poziție în ședința Consiliului din decembrie.

Avocatul Matei Danil practică aplicarea dreptului de 40 de ani și este doctor în drept (profesori coordonatori Savelly Zilberştein şi Viorel Mihai Ciobanu)

”Am constatat cu toţii ca m ultimii ani s-a conturat orientarea organelor de urmărire penală, îndeosebi în dosarele instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, spre implicarea penală a avocatului care a acordat asistenţă juridică şi a exercitat dreptul la apărare, pentru făptuitor, persoană cercetată, suspect sau inculpat, în anumite cauze.”, spune avocatul în scrisoare. Apoi povesșteșt ce s-a întâmplat:

”În dimineaţa zilei de 31 octombrie a.c., când, atât acasă, cât şi la sediul cabinetului de avocat, m-am trezit cu mascaţi, mandate de percheziţie, ofiţeri de poliţie judiciară şi procurori. Potrivit unui text tehnoredactat după care înţeleg că trebuia să se orienteze autorii percheziţiilor, „la percheziţii se vor căuta:

copii ale notelor explicative date în faţa Direcţiei Antifraudă Constanţa

– copii sau originale ale indicatiilor scrise (subl.ns.) date de Călinescu Gabriel (un client al meu – n.ns.) şi Matei Danil privind ceea ce trebuie declarat în faţa Direcţiei Antifraudă Constanţa ori alte indicatii (subl.ns.)”.

Acest obiectiv al percheziţiei arată clar că procurorul speră să mă poată inculpa pentru „indicaţiile ” pe care, eventual, le-am dat unor clienţi ce urmau să fie audiati de către o autoritate fiscală.

Ca urmare a celor două percheziţii, mi-au fost ridicate: 16 agende personale, hard-disk-urile calculatoarelor şi laptop-urile utilizate în incinta cabinetului meu, unele de către avocaţi cu cabinete inviduale proprii, 296 de dosare constituite de cabinetul meu pentru cauzele pendinte, sute de documente, inclusiv însemnările personale (spre exemplu, o listă cu datoriile pe care aveam să le plătesc pentru fumizarea de electricitate, apă, gaze, drept rate de leasing, etc.).”

Plângere fără răspuns

Avocatul a precizat că a formulat plângere pentru a-și recupera documentele, fiind în pericol să piardă termene și în situația să redacteze ”în orb” un apel!

”Am formulat plângerea corespunzătoare privitor la ridicarea abuzivă a unor obiecte şi înscrisuri. Am solicitat copii ale hard-disk-urilor calculatoarelor şi restituirea dosarelor care au şedinţe de judecată în perioada imediat următoare.

Nu am primit o soluţie, nici la plângere, şi nici un răspuns la solicitarea de eliberare de copii ale hard-disk-urilor calculatoarelor, şi de restituire a dosarelor care au şedinţe de judecată în perioada imediat următoare.

După două săptămâni de la cele două percheziţii traumatizante, mă găsesc cu activitatea cabinetului blocată. A trebuit să achiziţionez noi echipamente informatice

Aveam în sistemul de stocare al laptop-ului întreaga baza de date a documentelor create sau în curs de creaţie pentru diverse lucrări supuse unor termene procedurale.

De asemeni, şabloanele pentru diverse lucrări şi adresări curente, pe care le personalizam pentru clienţii noi. Sunt în pericol să pierd termenele de prescripţie şi termenele de procedură.

Amărăciunea supremă pentru caricaturizarea profesiei de avocat, am gustat-o marţi 08 noiembrie, când, într-o şedinţă de judecată în care aveam să pun concluzii în două dosare ridicate la percheziţii , i-am probat judecătorului că acestea mi-au fost ridicate, că am solicitat restituirea lor, iar judecătorul m1-a replicat că nu se poate vorbi despre afectarea dreptului la apărare.

CU UMILINŢA DEPLIN ÎNREGISTRATĂ, AM PUS CONCLUZII FORŢANDU-MI MEMORIA.

ACEEAŞI AMĂRĂCIUNE AM GUSTAT-O PE 11 NOIEMBRIE, CÂND, ÎN ABSENŢA DOSARULUI CABINETULUI, RIDICAT LA PERCHEZIŢIE, AM REDACTAT ,IN ORB” UN APEL AL CĂRUI TERMEN DE EXERCITARE ERA DE 7 ZILE.

Să nu fim ipocriţi. Şi, să recunoaştem că organele judiciare penale îi privesc cu ostilitate pe avocaţii care îi jenează major prin combativitatea lor în apărarea clientului, pe care nu de puţine ori, îi consideră participanţi la obstrucţionarea justiţiei.

Consider că a venit timpul critic al reflecţiei şi al adoptării deciziei de reacţie împotriva practicii organelor de urmărire penală, care fac doar lozinci sterile din dispoziţiile legale imperative privind exerciţiul profesiei de avocat”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea completă

Baroul Cluj va lua poziție!

”Voi propune chiar eu sa adoptam o pozitie de solidaritate. Cred ca nu sunt singurul consilier care gandeste ca nu putem sta cu mainile in san.
Cu siguranta, in proxima sedinta va fi abordata situatia neplacuta prin care trece colegul! E normal sa fie o pozitie favorabila. Consiliul chiar incearca sa ajute avocatii, atunci cand au probleme, fie ca sunt din Baroul Cluj, sau din orice alt barou. Eu am avut o situatie similara si nu m am simtit abandonat! ”, a scris pe Facebook avocatul Victor Rusa, consilier în Baroul Cluj.

Decanul Mircea Pop a precizat: ”Deja am pus de dimineață pe ordinea e zi a ședinței de Consiliu din decembrie analiza situației colegului avocat din Baroul Dâmbovița.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina