fbpx

Reacția unui student la Drept UBB la anunțul primului semestru online: “ Primul contact cu mediul universitar face diferența“

După anunțul conducerii Facultății de Drept UBB Cluj că primul semestru ca fi exclusiv online, studentul Alin Chifor (anul II) arată importanța cursurilor în incinta facultății:

“N-am vrut o reacție “la cald”, deoarece problema e complicată și delicată. Întocmai de aceea nu trebuie luate măsuri cu mână de fier când nu e cazul. Temerile facultăților sunt justificate, dar chiar dacă îți este frică de paianjenii din casă nu te apuci să dai foc la pereți.

Școlile se deschid în regim cvasinormal, terasele, teatrele la fel; răul a fost deja făcut, iar studentul se poate infecta din “n” surse, pentru că mulți au frați mai mici sau prieteni care merg la școală. Toți încearcă să se adapteze la situație, numai studenții nu: studenții care, să fim serioși, ar respecta cu mult mai multă strictețe măsurile de protecție decât un puști de 12 ani.

Am văzut că facultatea online e ok, să zicem, pentru învățat (cel puțin la drept). Dar facultatea și, în general, formarea profesională a unei persoane nu se rezumă la cărți. Mediul universitar, prezența în sălile de cursuri genereaza un imbold imens pentru interesul și pasiunea studenților. Când te uiți în jur și vezi colegi și profesori pasionați, dedicați unui scop comun, nu ai cum să rămâi indiferent. Nu ai cum să rămâi indiferent când în fața ta sunt cei mai buni dintre cei mai buni într-ale dreptului. De examene nici nu mai zic…o farsă atât la adresa studenților, cât și la adresa profesorilor care se chinuie să inoveze pentru ca evaluarea să fie cât mai fidelă. Vom vedea pe listele cu medii dacă au reușit sau nu. Personal nu sunt foarte optimist.

Cea mai gravă problema e anul 1, aici decizia de a-i ține în online mă depășește. Restul ne descurcăm cumva, deoarece odată ce ești inițiat corespunzător în drept (și în alte domenii) poți fi autodidact, într-o oarecare măsură. Dar alta e când te trezești în cladirea aia roz de pe Avram Iancu și habar n-ai pe unde să o iei. Ești sub voalul ignoranței al lui J. Rawls: sunteți 30 într-o încăpere la seminar și nu știți cine o să iubească sau urască teancurile alea de cărți, cine o să se adapteze sau cine o să se trezească la jumatatea semestrului că s-a facut frig afară și vin examenele. Primul contact cu mediul universitar face diferența. El poate să te propulseze încă din prima zi, pentru că mediul universitar este ceva cu care nu te-ai mai întâlnit, e ceva care te intrigă și te impresionează. Și, cel mai important, te determină să îți aduci aportul la acest “nou” univers. Oricât de capabil ai fi, dacă ratezi startul, n-ai nicio șansă să câștigi cursa (cu tine însuți și cu ceilalți). Iar studenții de anul 1 nici măcar nu vor avea parte de un start. Asta este, vom vedea ce iese din experimentul ăsta. Facultatea nu e doar despre cărți, reiterez. Sentimentul primului seminar si al primului curs la Drept e unic și sublim, iar eu spun ca nu merită să îl furăm niciunui student.

În final, nu pot decât să îmi exprim îngrijorarea față de ce va urma: virusul nu va dispărea din comunitate, decât după o perioadă îndelungată, iar dacă în contextul de față, relativ liniștit, se ia cea mai drastică măsură, atunci înseamnă că ne vom mai vedea doar pe holurile Palatelor de Justiție. Să fim optimiști, totuși.”

Comments

comentarii

Clujeanul Dorin Marchiș este primul român care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia.... Citește mai mult
Azi dimineață a avut loc o avarie la rețeaua de canalizare principală pe strada Avram Iancu (imediat după Marion spre Cluj), din comuna Florești.... Citește mai mult

Lasă un răspuns