fbpx

Reacția șefului DNA după decizia CCR de neconstituționalitate a legii care reducea vechimea procurorilor pentru DNA și DIICOT

După decizia CCR privind vechimea procurorilor pentru DNA și DIICOT, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, se miră într-un interviu pentru Europa Liberă cum, timp 16 ani, a fost constituțională vechimea de 6 ani, iar acum nu mai e cea de 7 ani. DNA lucrează în prezent cu doar 128 de procurori, motiv pentru care încărcarea cu dosare a unui procuror este foarte mare.

Despre consecințele deciziei Curții Constituționale pentru DNA, Crin Bologa spune: „În primul rând, aș arăta că 16 ani, din 2002 și până în 2018, au fost constituționali șase ani vechime și acum nu sunt constituționali șapte ani. Până în 2018 cu șase ani vechime puteai ajunge la DNA, iar DNA a avut o istorie pozitivă în România, au fost efecte pozitive pentru intrarea în Uniunea Europeană și parcursul european și, în general, pentru societate.

Ca impact, în prezent, din 195 de posturi de procurori, avem ocupate 128 prin numire, deci libere sunt 67 de posturi. Asta înseamnă că încărcarea și presiunea pe procuror este foarte mare și vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Sigur că ne va afecta, dar ne vom face în continuare treaba.”

Șeful DNA a precizat: „Chiar dacă nu suntem de acord cu decizia Curții și avem și argumente, ea este obligatorie și trebuie să ne supunem cu toții. Sperăm ca în viitor poate se schimbă practica Înaltei Curți cu privire la această problemă.”

De asemenea, Bologa a spus că procurorii din alte structuri, cu grad de Parchetul General, nu vin la DNA din cauza presiunii și a faptului că e mult de muncă.

„Colegii noștri care au grad de Parchet General nu vor să muncească, să simtă presiunea de la DNA, dar și satisfacția muncii de la DNA și DIICOT. Nu vor aplica pentru DNA, pentru că au același salariu. La DNA nu se ia niciun ban în plus, niciun avantaj în plus față de colegii care au grad de Parchet General. Sunt destui colegi care au acest grad, dar lucrează la judecătorii, la tribunale, curți de apel și la Parchetul General. Or, la DNA și DIICOT, presiunea este foarte mare, munca este foarte intensă și atunci este foarte greu să convingem oamenii să vină.”

Comments

comentarii

Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult
Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!