fbpx

PUZ-ul și autorizația de construire ale proiectului exclusivist One Modrogan din Capitală, suspendate de instanță

Lucrările la proiectul exclusivit de blocuri One Modrogan, ajuns la finisaje și în care apartamentele sunt vândute la prețuri ce încep cu 500.000 euro, au fost oprite definitiv de instanță până la soluționarea pe fond a procesului în care se cere anularea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care s-a probat Planul Urbanistic Zonal (PUZ).

Curtea de Apel Bucureşti, printr-o decizie definitivă, a suspendat PUZ-ul şi autorizaţia de construire emise pentru proiectul One Modrogan, iar astfel nu mai pot fi făcute lucrări la blocurile respective.

Solutia pe scurt: ”Respinge recursurile incidente. Admite recursul principal. Casează, în parte, sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite cererea de chemare în judecată.

Suspendă executarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 707/18.12.2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Aleea Modrogan nr. 1A şi a autorizaţiei de construire nr. 529/1838607/21.09.2020 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti referitoare la imobilul din Aleea Modrogan, nr. 1A, Sector1 până la pronunţarea instanţei de fond.

Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Asociaţia Lexcivica.

Menţine sentinţa recurată în ceea ce priveşte soluţia de respingere a excepţiei tardivităţii plângerii prealabile privind autorizaţia de construire şi în ceea ce priveşte soluţia de respingere a excepţiei inadmisibilităţii capătului de cerere referitor la suspendarea PUZ – HCGMB nr. 707/2019.

Respinge cererea recurentei-pârâte One Modrogan SRL privind acordarea cheltuielilor de judecată, ca nefondată. Definitivă.

Pronunțarea instanței de fond va avea loc în cadrul dosarului 11527/3/2022, înregistrat pe rolul Tribunalului București, pentru care primul termen de judecată a fost deja stabilit la data de 6 septembrie 2022.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit în conferință de presă despre istoricul respectivei adrese, blocurile fiind construite în curtea unui palat în care este sediul central al Partidului Național Liberal.

”Modrogan 1A, sediul central al PNL. Este parcelarea Filipescu, dezvoltată acum 110 ani, în jurul acestui palat, cu o formă foarte specială, unică în Bucureşti, spune regulamentul de urbanism şi care totul se învârte în jurul acestui palat care este monument istoric şi este elementul central. Avem un palat, avem grădina palatului şi în jur o dezvoltare care respectă această formă construită acum 110 ani. Printr-un PUZ aprobat în 2019, printr-o autorizaţie aprobată în 2020, în 21 septembrie, cu şase zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat nici mai mult, nici mai puţin decât blocuri în curtea palatului. Sunt mai multe motive pentru a pune blocuri acolo e o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că este spaţiu verde şi există prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde”, a spus primarul.

El a prezentat şi reacţia ciudată a autorităţilor române în acest caz: ”Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a avizat Planul Urbanistic General şi autorizaţia, fără să vadă că acolo este spaţiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori. Direcţia pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deşi avizase de două ori şi spusese că acest spaţiu din jurul palatului conservarea lui este obligatorie, a dat aviz şi pentru blocuri acolo. Administraţia Firea a dat autorizaţie de construire cu şase zile înainte de alegerile locale. ISC-ului i-a luat un an ca să verifice deşi era o investiţie consistentă şi importantă. După ce ISC-ul cu greu a verificat şi în decembrie a constatat toate ilegalităţile pe care ulterior le-a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, a venit acest ordin în ianuarie 2022 în care fără nicio explicaţie Inspectoratul de Stat în Construcţii a revocat ordinul inspectoratului local prin care se constatau toate ilegalităţile fără să dea niciun motiv pentru care acest proces verbal de control se revocă, împiedicând astfel prefectul să exercite încă din ianuarie acţiunea în contencios-administrativ care ar fi oprit această speculaţie imobiliară”, a mai transmis Nicuşor Dan, citat de G4media.ro

Anul trecut, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anuntat ca va înainta către Prefectul Municipiului București o solicitare de anulare a autorizației pentru construcţia din Aleea Modrogan nr. 1A și va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții.

Aceasta a scris, in ianuarie 2021: “În această dimineață am mers pe Aleea Modrogan nr. 1A din inima Bucureștiului și am văzut șantierul de acolo. Este îngrozitor să privești cum o zonă protejată devine betonată din cauza unor funcționari publici cu interese meschine.

One Modrogan, proiect al One United Properties, compania specializată pe apartamente de lux

”În vederea executării deciziei Curții de Apel București, One Modrogan SRL va proceda la luarea măsurilor necesare pentru punerea în siguranță a șantierului, în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Societatea va informa piața în mod continuu cu privire la evoluția acestor dosare.”, a transmis compania One United Properties.

Potrivit raportului anual One United Properties, One Modrogan a inregistrat venituri contractuale de 94.972.128 lei, in 2021, si de 19.119.721 RON, in  2020. Compania a raportat in 2021 o crestere cu 69% a vanzarilor la One Modrogan, de la 12 unitati, la 22 unitati. Proiectul trebuia livrat in T4 2022.

În 2019, One United Properties a reușit să vândă cel mai scump apartament din complexul rezidențial One Mircea Eliade, penthouse-ul de la etajul 20 al celui mai înalt dintre turnuri, cu 6,87 milioane euro, fără TVA, sau peste 8 milioane de euro cu TVA inclus.

În 2020, cântăreața Delia Matache și soțul său, Răzvan Munteanu, și-au cumpărat un penthouse în valoare de 3 milioane de euro, în suprafață de 575 de metri pătrați, care se întinde pe etajele 19-20 ale unuia din cele două turnuri înalte de 77 de metri din proiectul One Verdi Park.

One United Properties, înființat în 2007, este principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietăți rezidențiale exclusiviste din București. Compania  domină nișa apartamentelor de lux. În ultimii ani, a vândut câte 150 apartamente de lux pe an.

Comments

comentarii

Un spectacol de artificii și drone a avut loc vineri seară, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Au fost momente emoționante de 1 Decembrie la bordul unui avion al companiei Wizz Air. Cei 200 de pasageri ai aeronavei au cântat în cor cântecul „Noi suntem români”, acompaniați de muzicieni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!