Mamă condamnată pentru agresarea copiilor. Cazul i-a șocat pe judecătorii CA Cluj: ”Observând sadismul deosebit …pedeapsa aplicată este chiar prea blândă, însă nu poate fi majorată”

O femeie din Cluj a fost condamnată definitiv la 9 ani închisoare pentru tetativă de omor asupra propiilor copii, de 6 și 8 ani. Judecătorii Curții de Apel Cluj au notat în motivare că pedeapsa este prea blândă, dar nu au putut-o majora căci parchetul nu a atacat hotărârea de la fond, ci doar inculpata.

Femeia în vârstă de 33 de ani din comuna Bobâlna a fost condamnată la 9 ani închisoare cu executare în detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat (în varianta violenţei în familie). Curtea de Apel a respins apelul inculpatei împotriva sentinței Tribunalului Cluj.

De asemenea, s-a interzis inculpatei Livia Bujorică exercitarea, pe o durata de 5  ani, calculată de la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, cu titlu de pedeapsă complementară, a mai multor drepturi, inclusiv drepturile părinteşti (în privinţa celor doi copii victime).

S-a reținut, în esență, în actul de sesizare a instanței faptul că ”în cursul după-amiezii zilei de 21.04.2021, în timp ce se afla la locuinţa sa din Comuna Bobâlna, sat Băbdiu, nr. , jud. Cluj, împreună cu copiii ei minori, persoanele vătămate B.I.R şi P.C., inculpata Bujorică Livia a aplicat mai multe lovituri cu un corp înţepător-tăietor vizând zone vitale ale corpului atât asupra persoanei vătămate P.C, cauzându-i leziuni traumatice constând în multiple plăgi înţepat-tăiate, care au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale şi nu i-au pus în primedjie viaţa, cât şi asupra corpului persoanei vătămate B.I.R, cauzându-i leziuni traumatice constând în multiple plăgi înţepat-tăiate, excoriaţii şi echimoze, care au necesitat 13-15 zile de îngrijiri medicale şi nu i-au pus în primejdie viaţa”

Situaţia de fapt reținută de instanță: ”La data de 21.04.2021, în cursul amiezii, în timp ce se afla la locuinţa sa din Comuna Bobâlna, sat Băbdiu, nr…, jud. Cluj, împreună cu copiii ei minori, persoanele vătămate B.I.R (în vârstă de 8 ani la data comiterii faptei) şi P.C (în vârstă de 6 ani la data comiterii faptei), inculpata Bujorică Livia, cu intenţia de a ucide, a aplicat mai multe lovituri cu un corp înţepător-tăietor vizând zone vitale ale corpului atât asupra persoanei vătămate P.C. cauzându-i leziuni traumatice constând în multiple plăgi înţepat-tăiate, care au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale, cât şi asupra corpului persoanei vătămate B.I.R, cauzându-i leziuni traumatice constând în multiple plăgi înţepat-tăiate, excoriaţii şi echimoze, care au necesitat 13-15 zile de îngrijiri medicale. 

Fapta a fost întreruptă de reacţiile persoanelor vătămate care s-au apărat şi au reuşit să se salveze. Ulterior agresării celor două victime, neputând să finalizeze acţiunea de ucidere, inculpata s-a autoagresat, înjunghiindu-se, apoi l-a indicat, într-o primă fază, pe bunicul copiilor drept agresor. Inculpata a contactat Serviciul 112, solicitând intervenţia unui echipaj de ambulanţă pentru a se salva. 

Astfel, Bujorică Ioana-Rebeca, în vârstă de 8 ani la data faptei, este fiica inculpatei Bujorică Livia şi a numitului numitul Bujorică Ioan (condamnat prin decizia penală nr. 412/A/2015 a Curţii de Apel Cluj, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol, aflându-se în arest/detenţie din data de 09.03.2014. 

La data de 23.01.2015, inculpata Bujorică Livia a dat naştere persoanei vătămate P.C., acesta neavând paternitatea recunoscută, Bujorică Ioan nefiind tatăl acestuia. 

Inculpata şi cei doi copii minori au locuit împreună cu martorul Bujorică Vasile, tatăl soţului acesteia, în imobilul situat în satul Băbdiu, nr. , jud. Cluj. Inculpata s-a ocupat împreună cu socrul acesteia de creşterea şi îngrijirea copiilor până la data comiterii faptei. 

În pofida faptului că inculpata neagă acest comportament, potrivit declaraţiilor persoanelor vătămate minore B.I.R şi P.C., a martorilor Bujorică Vasile, S.D şi H.C, inculpata Bujorică Livia obişnuia să consume frecvent băuturi alcoolice. Pe fondul consumului de băuturi alcoolice, între inculpata Bujorică Livia şi martorul Bujorică Vasile se declanşau conflicte verbale sau chiar fizice.  (…)

Declaraţia martorei S.D. reflectă că în ziua incidentului inculpata a fost la domiciliul ei însoţită de cei doi minori. Era foarte supărată, însă nu i-a comunicat motivul. Martora locuieşte în apropierea locuinţei inculpatei unde a avut loc agresiunea. După ce Bujorică Livia a plecat de la aceasta, a apelat-o telefonic pentru că dorea să meargă în vizită la inculpată, însă aceasta i-a transmis că „nu are timp de aşa ceva”. Martora crede că inculpata era în depresie. Ulterior, la un moment dat, a auzit pe minorul P.C plângând (acesta se afla în exteriorul locuinţei), însă nu a intervenit, negândindu-se că se putea petrece ceea ce s-a întâmplat. Acest aspect confirmă faptul că minorul a reuşit să scape fugind din casă. 

Martora a confirmat faptul că inculpata muncea foarte mult şi că socrul acesteia o agresa uneori pe aceasta şi pe copii. Inculpata şi copiii se refugiau la imobilul martorei, pe fondul agresiunilor la care îi supunea Bujorică Vasile. Acest ultim aspect a fost confirmat parţial şi de martorul H.C

Audiat în cursul judecăţii, martorul B. V. a relatat că inculpata se ocupa corespunzător de cei doi copii până la momentul incidentului, însă avea momente în care consuma băuturi alcoolice. Când s-a produs incidentul nu se afla acasă, însă a venit după sosirea organelor de poliţie. În seara precedentă comiterii faptei, inculpata ar fi consumat 1 litru de bere.  (..)

După ce au revenit acasă, în prezenţa celor doi minori, inculpata Bujorică Livia a ingerat „detergent de haine”, după care a comunicat persoanelor vătămate B.I.R şi P.C.că le va suprima viaţa şi apoi se va sinucide. Apoi a încercat să determine şi persoanele vătămate B.I.R şi P.C. să bea „detergent de haine” 

Potrivit declaraţiilor persoanelor vătămate B.I.R şi P.C., cei doi copii au reuşit să o deposedeze pe inculpată de „sticla cu detergent de haine” şi au aruncat conţinutul acesteia pe jos.. Apoi, inculpata Bujorică Livia s-a înarmat cu un cuţit cu care a aplicat succesiv mai multe lovituri asupra lor, lovind persoana vătămată P.C. la nivelul hemitoracelui drept anterior şi la nivelul mâinii drepte, iar persoana vătămată B.I.R la nivelul regiunii frontale drepte, laterocervical drept, hemitorace drept, laterotoracic drept şi la nivelul ambelor mâini.

Persoana vătămată P.C a fugit din casă pentru a scăpa de agresiune, iar persoana vătămată B.I.R s-a ascuns sub masă . La scurt timp după ce a fugit, persoana vătămată P.C. a revenit în locuinţă. Ambele persoane vătămate au detaliat în prezenţa unui psiholog cum în timpul în care inculpata Bujorică Livia îi lovea cu cuţitul, afirma că îi omoară. 

După lovirea persoanelor vătămate în modalitatea anterior descrisă, în prezenţa acestora inculpata Bujorică Livia s-a autoagresat, provocându-şi leziuni cu cuţitul la nivelul regiunii cervicale şi a abdomenului. Astfel cum rezultă din declaraţiile persoanelor vătămate Bujorică Ioana-Rebeca şi Pop Cristian, inculpata Bujorică Livia se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. 

Afirmaţiile celor doi minori din cuprinsul declaraţiilor date în cursul urmăririi penale sunt susţinute indirect de declaraţiile asistentelor maternale ale celor doi minori după comiterea faptei.

Extras din motivarea judecătorilor Mihai Gîlcă și Lucian Marian de la Curtea de Apel Cluj:

”Din declaraţiile celor doi copii minori ai inculpatei rezultă în mod neechivoc că aceştia au o stare de temere când se gândesc la mama lor şi le este frică să nu îi mai agreseze, astfel că în mod judicios a stabilit instanţa de fond că se impune interzicerea inculpatei de a comunica şi de a se apropia de persoanele vătămate B.I.R şi P.C.

Tratamentul sancţionator aplicat inculpatei a fost judicios individualizat, reflectând gravitatea deosebită a faptelor comise şi pericolul pe care inculpata îl prezintă pentru ordinea publică. Infracţiunea comisă de către inculpată este pedepsită cu închisoarea de la 7 ani şi 6 luni la 12 ani şi 6 luni, maxim special care poate fi majorat cu ¼ în condiţiile art. 199, alin. 1, C. pen. S-au avut în vedere exclusiv limitele pedepsei închisorii prevăzute de textul de incriminare, având în vedere orientarea primei instanţe spre această pedeapsă, iar nu spre detenţiunea pe viaţă, precum şi limitele apelului. Observând sadismul deosebit cu care a fost comisă faptă, numărul victimelor, natura relaţiei dintre inculpată şi victime, care ar fi obligat la grijă, protecţie şi dragoste, apreciem că pedeapsa aplicată este chiar prea blândă, însă nu poate fi majorată datorită limitelor apelului. 

În acord cu instanţa de fond, Curtea reţine că sunt îndeplinite în prezenta cauză condiţiile antrenării răspunderii civile delictuale, astfel că inculpata este răspunzătoare pentru prejudiciul cauzat casei de asigurări de sănătate, cu titlu de cheltuieli aferente îngrijirilor medicale acordate persoanelor vătămate. Răspunderea civilă delictuală nu este condiţionată în vreun fel de starea materială a debitorului, acesta fiind ţinut a acoperi integral prejudiciul cauzat. 

Constatând că nu subzistă motive de reformare a sentinţei penale apelate, în baza art. 421 pct. 1 lit. b din C.p.p. se va respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpata Bujorică Livia, împotriva sentinţei penale nr. 104/29.04.2022 pronunțată de Tribunalul Cluj.

Comments

comentarii

Germania intenționează să reintroducă controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre, în tentativa de reducere drastică a numărului de persoane care intră în ţară fără viză.... Citește mai mult
Peste 30.000 de clujeni s-au distrat copios în ultimele zile de vacanță, datorită Festivalului Stradal WonderPuck, ediția a 8-a.... Citește mai mult

Lasă un răspuns