fbpx

Protestele avocaților și comunicatele UNBR legate de cazul Robert Roșu nu au niciun impact în activitatea instanțelor

În opinia aproape unanimă a președinților de instanțe, protestele avocaților nu au avut niciun impact și nu au afectat în nicio măsură activitatea instanțelor.

Agenția Britanică de știri News247WorldPress  derulează în premieră pentru România, Proiectul ,,Managementul, Comunicare și Informare privind Sistemul Judiciar” în care  managementul instanțelor este prezentat  prin  ,,interviu președinte instanță.”

În cadrul răspunsurilor la interviurile agenției, președinții de instanțe răspund la întrebarea ,,în ce măsură protestele Baroului București, ale celorlalte barouri și comunicatele UNBR v-au afectat și ce soluții aveți în această situație?”

Președintele Tribunalului Cluj apreciază că ,,protestele Baroului București, comunicatele UNBR și ale Barourilor din România nu ne-au afectat activitatea din județul Cluj. Consider că eventuale soluții trebuie adoptate centralizat, la nivel național de către Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată apreciez că discuțiile trebuie să respecte regulile procedurii judiciare, în dosarul care a determinat respectivele preoteste, hotărârea nefiind motivată până la acest moment.”

Singura opinie diferită a fost cea a președintelui Tribunalului Mureș care a menționat: ,,Consider că au fost puncte de vedere care ne-au ajutat în a vedea imaginea de ansamblu cu privire la problemele pe care le ridicau.”

Redăm alte răspunsuri la întrebare:

,,Protestele la care faceţi referire nu au afectat activitatea Tribunalului Dâmboviţa şi judecătoriilor arondate, relaţia cu Baroul de Avocaţi Dâmboviţa fiind una bună, de colaborare şi respect reciproc în vederea înfăptuirii unui act de justiţie de cât mai bună calitate.”

Presedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu nu poate raspunde interviurilor News247WorldPress, datorită agendei foarte încărcate, se arată în răspunsul comunicat agenției de către CSM.

,,Ca urmare a solicitării transmise Tribunalului Bucureşti, înregistrată la Biroul de Informare şi Relaţii Publice sub nr.87/L/BIRP/04.02.2021, parcurgând întrebările adresate de dumneavoastră conducerii administrativ judiciare a Tribunalului Bucureşti, s-a constatat că acestea nu vizează informaţii de interes public în sensul dispoziţiilor art. 2 alin1 lit b din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, potrivit cărora „prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei ” sens în care cererea formulată nu poate fi soluţionată favorabil.”

Tribunaul Vaslui declină interviul News247WorldPress întrucât ,, excede atribuțiilor președintelui”

,,Protestele nu au afectat activitatea Tribunalului Gorj şi judecătoriilor arondate, existând o bună relație instituțională cu membrii Baroului Gorj însă pe fondul acestora s-a dezbătut propunerea ca pronunțarea unei hotărâri să se facă odată cu motivarea, soluție agreată de o mare parte din colegi.”

Cu excepția președintelui de la Tribunalul Mureș, care recunoaște un oarecare impact pe care l-ar fi avut protestele avocaților, răspunsurile președinților de instanțe sunt în sensul că protestele nu au afectat activitatea instanțelor.

Setul de întrebări în cadrul interviurilor realizate cu președinții de instanțe a constat în următoarele:

,, 1.Cu ce rezultate ați încheiat anul 2020?

 1. Cu ce probleme se confruntă instanța, instanțele din circumscripție?
 2. Cu ce probleme se confruntă sistemul judiciar?
 3. Ca președinte, managerul instanței cum vedeți finanțarea și managementul instanțelor din România?
 4. „Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege”, cum vedeți relația cu Inspecția Judiciară având în vedere criticile aduse de către unii cercetați disciplinar?
 5. C.S.M., Parchetul General, I.N.M., S.N.G., I.J., au aderat la Strategia Națională de Comunicare, cum vedeți implementarea acestui proiect ?
 6. Ar putea fi de ajuns doar recomandările conținute în Ghidurile Relație cu Mass Media, Profesiile Juridice, recomandări pentru magistrați în social media și altele?
 7. În ce măsură protestele Baroului București, comunicatele UNBR și ale Barourilor din România v-au afectat și ce soluții aveți în această situație?
 8. La ce nivel a ajuns sistemul judiciar în privința practicii neunitare și ce măsuri ați luat în domeniul jurisprudenței naționale?
 9. Având în vedere asociațiile magistraților, ce impact și influență au acestea la nivelul instanței pe care o conduceți?
 10. Educație Juridică…cum vedeți un parteneriat cu Mass Media și Baroul în plan local și unitățile de învățământ ca beneficiari?
 11. Un mesaj pentru Societate, Opinia Publică și colegii dumneavoastră ?”

Răspunsurile la întrebări pot fi accesate aici.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina