fbpx

Prorectorii UBB Cluj cer o lege a educației care să le permită ”head-hunting” și promovări

În preajma stabilirii unui nou Guvern, prorectorii Universității Babeș-Bolyai Cluj au lansat un nou apel către viitorul ministru al Educației în ce privește modificarea legii educației naționale și a cercetării.

Cinci prorectori de la UBB Cluj au susținut o conferință de presă pe tema problemelor întâmpinate în domeniul cercetării universitare și în ce privește creșterea rankingului internațional al universităților din România.

”Atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul Ministerului Educației se spune că ne dorim să avem în România universități de tip ”world class”, adică universități de talie internațională. Asta este o declarație frumoasă. Dar când te uiți la mecanismele care există la nivel internațional, îți dai seama că acest lucru este imposibil. Vă dau spre exemplu trei blocaje care există în România și care sperăm ca, prin noua lege a educației și a cercetării, să le putem depăși:

  1. În acest moment, în legea educației, în norma didactică, nu mai este obligatorie componenta de cercetare. Componenta de cercetare este obligatorie doar dacă este prezentată în planul de învățământ, ori acest lucru nu se întâmplă niciunde în această lume. În sensul că cercetarea este foarte flexibilă și nu poți să-ți faci o proiecție a cercetării într-un plan de învățământ.
  2. Nu putem să-i angajăm pe cei mai buni oameni din domeniul nostru, adică nu putem face ceea ce se cheamă ”head-hunting”. Dacă vrei un om foarte bun pe domeniul biologie fiindcă vrei să dezvolți partea de biologie, noi nu putem să-i facem o ofertă, nu putem să-l angajăm, deoarece orice post se ocupă prin concurs.
  3. Nu putem face promovări. Sunt oameni foarte buni care pot să treacă de la nivel de lector la nivel de conferențiar sau la nivel de profesor, însă nu putem să facem promovare, ci trebuie iar să pretindem că facem concurs.

Când vorbim de concurs, sunt absolut de acord că trebuie să avem și acest mecanism. Concursul trebuie să rămână un mecanism de intrare în mediul academic, dar așa cum se întâmplă și în alte țări ale lumii, pe lângă concurs, avem cele două mecanisme: promovare și head hunting. Altfel nu reușim să fim competitivi, nu reușim să ținem pasul cu celelalte univesități ale lumii cu care noi ne batem în clasamente internaționale.”, a declarat Daniel David (foto).

Acesta a dat exemplu cum ar putea fi la promovarea în grad: ”Nu ne oprește nimeni să avem niște criterii foarte clare, transparente, foarte ridicate. Nu ne oprește nimeni să spunem că comisia de promovare este formată din oameni care vin in universități internaționale. Unul singur din UBB și patru dinafară ca să hotărască dacă omul respectiv din UBB merită sau nu să fie profesor. Vreau să spun că sunt mecanisme. Înțeleg foarte clar această idee că România a fost cu această presiune, pe relații, prietenii, dar mecanismele care s-au găsit sau soluțiile sunt proaste fiindcă nu ne ajută să ne ridicăm. Am putea găsi alte mecanisme prin care să controlăm aceste aspecte legate de corupție, dar să nu ne legăm de picioare pietroaie și după aceea să vrem să alergăm 800 de metri. Sunt câteva lucruri fundamentale care noi credem că ar trebui spuse mai răspicat în spațiul public, astfel încât decidenții care vor intra în lucru la legea educației să le audă, să le înțeleagă și să nu ne temem să le spunem: da, noi credem că trebuie făcută diferența între promovare și concurs.”

Reprezentanții UBB Cluj au înaintat diverse memorii cu propuneri către Ministerul Educației. ”Noi de adresăm în primul rând Ministerului și ministrului ca atunci când se va lucra la legea educației și la legea cercetării să putem să implementăm aceste mecanisme. Nu sunt mecanisme absurde, particulare, pe care noi le cerem în România pentru Universitatea Babeș-Bolyai. Acestea sunt mecanismele internaționale după care se întâmplă jocul în aria academică europeană.”, a mai spus David.

Prorectorul Dan Lazăr a punctat faptul că la universități nu se poate face nimic fără semnătura ministrului educație: ”Cerem ca orice decizie în materie de cercetare și educație să nu stea la mâna sau semnătura unui ministru. Vrem un mecanism clar și coerent ca în cazul în care există instabilitate politică sau administrativă, lucrurile să meargă mai departe. De ce se poate ca primăria sau altă instituție să funcționeze când nu avem ministru sau prim-ministrul. La universități, dacă cerem acum orice către minister, ni se spune că până nu vine noul ministru să semneze un ordin sau ce natură e documentul respectiv, noi stăm în aer și nu știm ce să facem mai departe ca să ne derulăm activitatea”

”Acum, în preajma admiterii, e foarte important să se știe de către candidați că vin la o universitate, unde cercetarea este pe prim plan și mai ales cei care vin la masterat și doctorat, ce vor fi centrate pe aceste lucrări de cercetare. Colegii vor particip la astfel de pregătiri pentru a se ocupa în acest sens de studenții noștri, mai ales la masterat și doctorat”, a precizat prorectorul Anna Soos.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina