Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Annamaria Somay: ”Eu nu-l favorizez pe Cherecheș, dar nici nu mă impresionează presiunile altora!”

Annamaria Somay: ”Eu nu-l favorizez pe Cherecheș, dar nici nu mă impresionează presiunile altora!”

Jurnalista Annamaria Somay, martoră în dosarul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, susține că nu-l favorizează pe acesta din urmă și că este supusă ”unui adevărat tsunami pornit de la procurori”. Redăm mai jos textul trimis către Clujust.ro de Somay în urma dezvăluirii faptului că declarația ei dată în instanță a fost solicitată de DNA Cluj într-un dosar de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului:

Ce mai e de comentat?! Nu mă surprinde ceea ce se întâmplă. De patru ani mi se tot flutură în față, în toate dosarele lui Cherecheș unde sunt martor, mărturia mincinoasă.. La început am privit cu încredere aeastă entitate, DNA. Însă, după prima tangență cu ei, în calitate de martor, mi-am dat seama că greșesc. Nu știu în rest cum e, dar în ceea ce privește cazul Cherecheș, acești oameni, în toate dosarele aceleași două persoane, un procuror și un comisar șef, fac presiuni extreme. Hăituiesc pe toată lumea, pun la zid, intimidează, urmăresc. Astăzi nu am garanția că aud doar eu când trag apa la toaletă. Deși o trag cât se poate de în respect cu normele legale…

Concluzia mea după patru ani și câteva dosare în cercetare, în care peste tot mărturia mea se consideră mincinoasă, e că se dorește condamnarea lui Cherecheș cu orice preț. Asta înseamnă că înafară de mărturia denunțătorului (o persoană a cărei credibilitate nu îmi explic cum poate fi luată în considerare, având din câte știu condamnări la activ și alte probleme de natură juridică), care am înțeles că se schimbă de la o audiere la alta, de la un termen la altul, toți restul suntem mincinoși… Eu aștept să dispună cineva, preferabil instanța, singura parte în care am încredere în tot acest scandal, o verificare amănunțită a tuturor celor implicați. Mă refer aici inclusiv financiar. Am colaborat cu Cherecheș vreo 5 ani. Înainte de asta, am avut deja la activ viața pe cont propriu, stau în chirie de aproape 10 ani, situația mea financiară nu a cunoscut creșteri, poate doar scăderi, nu dețin case, mașini sau alte bunuri valoroase, nu am conturi în bancă sau economii, nici eu și nici membrii familiei, poate doar datorii. Nu am avut niciodată de câștigat, doar de pierdut, din colaborarea cu Cherecheș. Și astăzi îmi provoacă doar prejudicii materiale și morale, evident, nu din vina sa.

Colaborarea cu el nu o regret, a avut la bază un idealism dus poate la extremă și care s-a concretizat pe alocuri în proiecte bune. De peste un an nu mai vorbesc cu Cherecheș, el având interdicție să ia legătura cu anumiți martori. Ce să favorizez?! Că l-aș strânge de gât pentru că nu m-a ascultat niciodată când îi spuneam că unii vor doar să profite de el. Normal, pe lângă că nu favorizez pe nimeni, nici nu îmi doresc să fie condamnat cineva pentru ceva ce n-a făcut, din câte cunosc eu. Decât dacă legea prevede undeva să fie condamnate persoanele credule, dornice să facă lucruri mărețe pentru comunitatea lor, dar care ajung victimele unor șerpi pe care i-au încălzit la sân sau pentru că așa dorește cineva important din vârful sistemului corupt din țara asta, să pice Cherecheș cu orice preț.

Nu am vorbit de peste un an cu Cherecheș, nici nu mă interesează să vorbesc cu el, deși mi-ar plăcea să îi spun vreo două, să aibă șansa să îmi dea dreptate pentru toți anii în care i-am spus că ține pe lângă el multe jeguri umane, care se vor întoarce împotriva sa. În rest, eu nu am stat să număr banii lui Cherecheș, nici să pun întrebări care nu au legătură cu mine. Am avut, am și voi avea încredere în el. Mie nu mi-a greșit cu nimic niciodată, nu m-a pus să fac nimic greșit, nici nu aș fi făcut. De aici și până la a considera că favorizez un om, indiferent de numele său, într-un moment în care eu m-am rupt cât am putut de Cherecheș, într-o perioadă a vieții mele în care pe primul loc e familia și copilul… Sau crede cineva că doar pentru că se fac presiuni în toate felurile posibile o să cad în genunchi și o să spun ce se dorește?!

Eu nu-l favorizez pe Cherecheș, dar nici nu mă impresionează presiunile altora! Da, mă afectează teribil de mult, am suferit și eu și ai mei, dar voi lupta cu oricine mă pune la zid pe nedrept. Pe lângă că asta sunt eu, trebuie să știe copilul meu când crește că în viață te lupți până la Dumnezeu și înapoi pentru dreptate! Eu pot să spun doar ce știu și ce cred, nimic mai mult. Nu sunt un om ușor influențabil, din nici un punct de vedere.

Legat de DNA și modul în care înțeleg ei să ancheteze și să acționeze, în acest moment pot să spun doar ce am arătat în fața instanței: ce valoare au mărturiile care se fac cu presiuni și prin teroare? În mod direct sau indirect. Cum poate un martor, indiferent cine ar fi el, să reziste unui adevărat tsunami pornit de la procurori? Pentru că mie mi se tot spunea să am grijă ce vorbesc despre audieri și dosare, că nu am voie aia sau aia, dar cum ieșeam pe ușa procurorului, deja pe site-uri obscure, finanțate de oameni care urmăresc dispariția lui Cherecheș, se dădeau citate din dosare și mărturii…

Mă întreb, de asemenea, de ce nu se înregistrează din prima secundă o audiere?! De ce ți se spun anumite lucruri înainte? Asta așa, ca o paranteză… Am primit amenințări mai mult sau mai puțin voalate, după ce am fost mazilită și aruncată în gura opiniei publice. Am ajuns să îmi tem siguranța mea și a copilului meu, presiunile constante care au pornit de la DNA au interferat cu climatul de normalitate și liniște pe care mi-l doresc pentru familia mea.

Mi-a rămas doar să vorbesc. Mai ales că toată lumea vorbește și despre mine, dar eu am tot fost constrânsă să tac. Îmi rămâne să am încredere că în instanță se va face dreptate. În rest, eu nu doresc răul nimănui, nici al celor care vor neapărat să îmi facă rău. Poate doar să cunoască la un moment dat aceste persoane stările pe care le-am trăit eu în timpul sarcinii, când ar fi trebuit să stau liniștită, dar mi se transmitea să nu mă atașez emoțional de copilul meu pentru că o să ajung în pușcărie. În pușcărie pentru ce?! Pentru că spun ce știu și ce cred? Pentru că încă mai cred că nu am greșit cu nimic, deși au fost momente în care mă gândeam că ar fi bine să mor, ca să nu mai sufere familia mea din cauza acestei situații?!

Știu sigur că există și alte persoane presate de către DNA. Pot doar să mă rog pentru acele persoane, să aibă puterea să supraviețuiască mizeriei în care sunt aruncate, să aibă puterea să lupte, să nu cedeze psihic, deși asta se urmărește. Unii cedează poate, spun și fac orice să își regăsească aparent liniștea, să scape de teroarea unora, dar rămân probabil marcați pe viață, nu știu cum mai dorm noaptea cu gândul că au devenit gloanțe mici din arma mai mare cu care cineva se joacă pentru a scoate din joc persoane care deranjează. Evident, nu înseamnă că toți cei de la DNA se ocupă de dosare la comandă, dimpotrivă. Știu sigur că această entitate are o grămadă de angajați care își fac treaba în limita legii, cu onestitate și idealism. Dar fiecare pădure are uscăturile sale… Din tot ceea ce trăiesc de 4 ani, am ajuns să cred că eu am întâlnit până acum doar uscături, nicidecum brazi falnici.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina