fbpx
Conducerea CJ Cluj: Ioan Oleleu, Vakar Istvan și Horațiu Catarig

Proiectul de transport intermodal, în pericol. E la mâna conducerii Consiliului Județean

Mai sunt trei zile până la data limită de depunere a cererii de finanțare europeană pentru proiectul de transport intermodal, care să lege Aeroportul Cluj de calea ferată, iar situația este în coadă de pește.

Reprezentanții Aeroportul au depus proiectul la Consiliul Județean (CJ) și cer conducerii forului, care este liderul asocierii ce trebuie să depună proiectul la Comisia Euripeană, să convoace ședință pentru adoptarea Acordului de asociere între CJ, Aeroport, CFR, Primăria Cluj-Napoca, primăria Apahida și Direcția de Drumuri Naționale. ”Am depus astăzi la Consiliul Județean toată documentația, de circa 300 de pagini. S-a lucrat și în week-end pentru finalizarea ei, dar dacă nu se adoptă acordul de asociere și nu se depune cererea de finanțare, am lucrat degeaba”, a spus directorul Aeroportului, David Ciceo.

Amintim că în ultimii doi ani s-au făcut studii pentru infrastructura de transport intermodal la Cluj, în valoare de 1.687.000 de euro, oparte bani europeni – 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Cluj.

Vicepreședintele CJ, Ioan Oleleu, spune că urmează să discute cu președintele CJ pe tema acestui proiect. Președintele CJ, Vakar Istvan, ne-a declarat că depunerea cererii ”este în lucru”, dar că Aeroportul a cerut amânarea Comisiei Tehnice-Economice din cadrul CJ. Aceasta ar uma să dea aviz proiectului, dar directorul de investiții al CJ, Mariana Rațiu, membră în comisia, a explicat pentru CLUJUST.ro că avizul este unul consultativ și că membrii Consiliului Județean se pot întruni și pot decide asupra asocierii și depunerii cererii și fără acest aviz. Amintim că în ședința de CJ din 28 ianuarie consilierii județeni au votat un acord de principiu și au spus că cererea poate fi depusă, fără a fi consiționată de avize ce pot fi obținute ulterior.

Consilierul județean PNL, Mihai Seplecan, a emis astăzi un comunicat prin care cere convocarea unei Ședințe extraordinare a CJ Cluj pentru adoptarea acestui Acord de asociere în vederea depunerii cererii de finanțare a Proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu”.

”De asemenea, cer lămurirea în scris a motivelor pentru care funcționarii CJ Cluj au luat hotărârea de a se opune până acum creării unei asocieri în vederea depunerii acestui Proiect – condiție esențială pentru depunerea cererii de finanțare. Cer acest lucru pentru a exista cuvinte scrise, asumate, care să ne poată da numele celor care se fac vinovați de pierderea unei asemenea investiții în cazul în care așa se va întâmpla.”, a spus Seplecan.

Amintim că proiectul de transport intermodal ar fi în valoare de 72 de milioane de euro, din care 60 de milioane finanțare europeană.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns