fbpx

Proiectul de la Cluj de modificare a Legii avocaturii, a Statutului profesiei și a Legii pensiilor avocaților

Avocații stagiari să contribuie opțional la sistemul de pensii, acces la informații despre client nemijlocit de instanțe, concediu deductibil, taxe abrogate, sunt doar câteva dintre propunerile Comisiei formate din 13 avocați din Cluj, care a conceput proiectul de modificare a Legii avocaturii, a Statutului și Legii pensiilor avocaților către Consiliului Baroului Cluj. Proiectul va fi dezbătut și votat în Adunarea generală a Baroului din 10 martie pentru a fi înaintat la UNBR, singura care poate trimite inițiativă legislativă în Parlament.

În urma Adunării Generale a Baroului Cluj din februarie 2016, s-a format o Comisie care, în urma mai multor ședințe, a conceput un Proiect de hotărâre a Adunării Generale a Avocaților din Baroul Cluj cu propuneri de modificare a legii nr.72/2016 privind sistemul de pensii ale avocaților, a legii 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat și a Statutului profesiei, care datează din 2011.

Componența Comisiei desemnate a fost următoarea (în ordine alfabetică): Cristian Ardelean, Katalin Azzola, Oana Bugnar, Dan Chertes (președintele comisiei), Cristina Cuibus (consilier Baroul Cluj), Stanca Gidro (consilier Baroul Cluj), Călin Iuga, Camelia Iusco, Alex Kis, Flavia Maier (consilier Baroul Cluj), Mihai Neamț (consilier Baroul Cluj), Mircea Pop (decanul Barouui), Voicu Sârb (consilier Baroul Cluj).

În situațiile motivate, membrii Comisiei au fost substituiți, cu acordul acestora, de alți colegi avocați: Adrian Rusu și Mircea Oltean. Au participat la unele ședințe și avocați nemembri ai comisiei. Comisia s-a întrunit în șase ședințe stabilite în prealabil: 15 martie 2016, 5 aprilie 2016, 19 aprilie 2016, 18 mai 2016, 7 iunie 2016 și 28 iunie 2016.

Avocatul Călin Iuga a ținut să precizeze: “Faptul ca am participat la discutarea proiectului nu înseamnă ca il însușesc. Din punctul meu de vedere este un proiect nerealist, insa aprobarea sau respingerea lui va fi decisă de Adunarea Generală a Baroului Cluj”

Principalele propuneri de modificare

Avocații stagiari să contribuie opțional la sistemul de pensii

”Prevederile din Legea nr. 72/2016 privind contribuția la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților se stabilește procentual prin raportare la venitul lunar brut efectiv realizat, eliminându-se plafonul minimal și menținându-se doar plafonul maximal de contributivitate, pentru a proteja avocații care realizează venituri mici.

De asemenea, se propune ca avocații să devină contribuabil la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, doar de la dobândirea calității de avocat definitiv, cu posibilitatea ca pe perioada stagiaturii să poată opta totuși pentru plata acestei contribuții, opțiune care se exprimă oricând și care nu se poate revoca.

Fără a se mai include în textul legal, se subînțelege că această „scutire” a stagiarilor de la plata contribuțiilor la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților va influența stagiul de cotizare, în lipsa unei contribuții neluându-se în calcul perioada de stagiatură în care acesta nu a avut calitatea de contribuabil.

Având în vedere că până la momentul redactării prezentului proiect Statutul profesiei nu fusese modificat în acord cu Legea nr. 72/2016, propunerile din acesta cu privire la contribuțiile la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților rămân a fi avute în vedere așa cum au fost ele propuse inițial și/sau modificate prin discuțiile din cadrul ședințelor Comisiei.””

De asemenea, în Statut ”se propune modificarea art. 235 alin. 1 și 2 pentru corelarea propunerilor de modificare ale Legii nr. 72/2016 în ceea ce privește opțiunea stagiarilor de a plăti doar voluntar contribuțiile la CAA.”

Acces la informații despre client

”Pentru a permite avocaților să obțină direct de la autorități informații care privesc clientul pe care îl asistă sau reprezintă precum și orice informație care poate fi folositoare avocatului în apărarea acestuia, se propune modificarea art. 4 din Lege prin completarea lui cu alin. 2. Posibilitatea actuală ca multe informații privind clientul asistat/reprezentat să fie obținute doar prin intermediul și la solicitarea unei instanțe limitează posibilitatea exercitării dreptului la apărare, respectiv posibilitatea avocatului de a presta la standarde ridicate și în mod complet serviciile pe care i le permite Legea.”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, Art. 4 se completează cu alin. 2 care va avea următorul conținut: ”Instituțiile și autoritățile publice, la cerere, vor pune la dispoziția avocatului, în baza unei împuterniciri avocațiale, informațiile solicitate de acesta care au legătură cu clientul pe care îl asistă sau reprezintă, respectiv informațiile care ar putea fi folosite de avocat în apărarea acestuia.

Concediu deductibil

Expunerea de motive: ”Art. 33 alin. 3 din Lege este completat cu o mențiune esențială și în acord cu propunerea Baroului Cluj din 8.12.2015 de modificare a Codului fiscal, transmisă către Consiliul UNBR. Astfel, e necesar a se preciza faptul că toate cheltuielile cu recuperarea capacității de muncă sunt deductibile integral.”

”Forma propusă: ”Art. 33 alin. 3 se modifică și va avea următorul conținut: Avocatul are dreptul la recuperarea capacităţii de muncă, în condiţiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat, cheltuielile efectuate în acest sens, fiind cheltuieli deductibile integral. ”

Taxe abrogate

Potrivit proiectului, ”se propune abrogarea literelor e) și f) ale alin. 1 din art. 337 care permit Barourilor perceperea de taxe pentru: e) transferul avocatului dintr-un barou în altul, taxă ce va fi percepută de baroul la care avocatul se transferă; f) înfiinţarea pe raza baroului a unui sediu secundar sau a unui birou. Considerăm taxarea unor astfel de situații excesive și inechitabile, pentru următoarele motive: taxarea transferării dintr-un barou în altul sau de înființare a unui sediu secundar este inechitabilă având în vedere că acestea sunt acte firești de desfășurare a activității de avocat în teritoriu.”

În forma inițială, se propunea și abrogarea taxelor de la literele a și b de la același articol (a) înscrierea în tabloul avocaţilor a avocaţilor primiţi în profesie, cu examen sau fără examen în cazul prevăzut la art. 17 alin. (5) din Lege; b) acordarea calităţii de avocat definitiv fără susţinerea examenului de definitivare, în cazurile prevăzute la art. 20 alin. (5)-(7) din Lege), dar după discutarea în comisie a rămas propunerea de mai sus.

Proiectul complet

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Un bărbat din Sibiu a dat mită 2.500 de lei ca să promoveze examenul auto şi tot nu l-a luat.... Citește mai mult
S-a încheiat perioada de grație pentru șoferii care apasă prea tare pedala de accelerație.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns