Proiectul CEDICROM s-a încheiat. Programele de screening continuă

Proiectul CEDICROM (Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc pentru a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente) implementat de  Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca a ajuns la final.

Realizat în parteneriat cu Oslo Universitetssykehus HF / Kreftregisteret din Norvegia şi finanţat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014 în cadrul Programului RO 19 – Iniţiative în sănătate publică, derulat de Ministerul Sănătăţii, proiectul a adunat la lucrările conferinţei finale un număr impresionant de personalităţi alături de invitatul extraordinar Prof. Dr. Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

Au luat cuvântul şi au punctat despre importanţa unui astfel de proiect Răzvan Teohari Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi coordonator al Proiectului RO19, Elisabete Wiederpass din partea partenerului norvegian, senatorul Laszlo Attila membru în Comisia de Sănătate din Senatul României, deputatul Aurelia Cristea, proaspăt laureată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Anca Bojan, managerul IOCN dar şi dr. Florian Nicula directorul  proiectului CEDICROM.

Mii de femei au fost testate gratuit în cadrul proiectului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Au fost parcurşi sute de mii de kilometrii de către unităţile mobile achiziţionate în proiect pentru partea socială a proiectului „Încercăm să ajungem la femeile din grupurile rome, la cele din grupurile de Huţuli (ucrainienii din Maramureş), la slovacele din zona Nadlacului, dar şi la femeile din minorităţile ruţilor-lipoveni din Delta Dunarii. Nu în ultimul rând, vom ajunge şi la grupurile izolate de moţi din Apuseni”, explică dr. Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM.

Şi nu în ultimul rând sau dotat unităţile spitaliceşti nu doar cu unităţile mobile ci şi cu cele mai noi şi performate aparate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Totodată s-au pus baze solide pentru continuarea programelor de screening pe teritoriul României. Acestea au fost  doar cîteva dintre obiectivele propuse şi atinse de proiectul CEDICROM.

cedricom (2)

“Acest tip de programe sunt programe care trebuie să se desfășoare, să fie finanțate pe durata a ani de zile, decade de-a dreptul, pentru a-și putea dovedii efectul asupra indicatorilor de incidență și mortalitate. Ele necesită pe lîngă finanțarea continuă și o asigurare a calității atât a intensității acoperirii screeningului cât mai ales a calității testelor în sine și, nu în ultimul rând, o finalizare a tratametului leziunilor depistate în cadrul acestor programe.”, a punctat dr. Florian Nicula, directorul CEDICROM.

A doua parte a conferinţei CEDICROM i-a avut în prim plan pe Prof. Dr. Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, Prof. Dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF şi Conf.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, fostul ministru al Sănătăţii. Pe lîngă experienţa şi expertiza prezentată în faţa auditoriului, toţi au ţinut să sublinieze importanţa deosebită a unor astfel de proiecte de screening pentru dezvoltarea medicinii dar şi a stării de sănătate a populaţiei din România.

La finalul Conferinţei, specialiştii angrenaţi in proiect au invitat pentru un scurt program artistic ansamblurile descoperite de ei în peregrinările unităţiilor mobile de-a lungul şi de-a latul Romaniei: „Dor” din Apuseni, „Juraveli” din Jirilovca (Tulcea) şi „Iza” din Maramureş.

cedricom (1)

Cuvântul final şi promisiunea de continuare a programelor de screening i-a aparţinut dr. Florian Nicula, directorul şi promotorul proiectului CEDICROM: Așteptăm în final de la acest proiect o îmbunătățire a întregii activități și a performanțelor unității noastre de management, dar viza finală este ca, de altfel în tot ceea ce facem noi și instituția noastră, o mai bună stare de sănătate a populației pe care o deservim”

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns