fbpx

Prof. Gheorghiță Mateuț, decan de suflet: ”Bunătatea vă va proteja conștiința și va garanta integritatea ei”

Profesorul Gheorghiță Mateuț a fost ales decan de suflet de către studenții care au absolvit în acest an Facultatea de Drept UBB Cluj. Mateuț le-a vorbit emoționat despre dreptate, bunătate și caracter.

Gheorghiță Mateuț a fost aclamat ca un star atunci când a început să le vorbească absolvenților la festivitatea de pe stadionul Cluj Arena.

”În calitate de decan de suflet, mă adresez acum iubiților mei studenți. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc, voi fi mai scurt ca la curs. Încerc, cel puțin.  Vreau să vă mulțumesc mai întâi pentru frumosul cadou pe care mi l-ați făcut prin faptul că mi-ați acordat practic ultimul cuvânt. Știți ce înseamnă ultimul cuvânt. Vă felicit pentru că ați ajuns aici în această zi de sărbătoare, care este ziua voastră, exclusiv, pentru că este meritul exclusiv al vostru.

Nu pot însă să nu văd, în același timp, cu mare bucurie, în ochii voștri, multă recunoștință și multă muțumire și trebuie să vă spun că este reciproc. Sunt onorat că m-ați ales decan de suflet, trebuie să mărturisesc acest lucru. Și sunt onorat că v-am fost dascăl. ”

”Profesia juridică să știți că nu este comparabilă cu nicio altă profesie, pentru că este profesia care se leagă cel mai mult de latura esențială a omului, de latura sufletească, de comportamentele omului, de manifestările exterioare. Și pentru că datorită specificității acestei profesii, veți vedea că voi, așa micuți cum sunteți acum, veți avea puteri aproape nemăsurate, veți lua decizii importante, grele, pentru că ele vor afecta cele mai importante valori ale omului și pentru că voi sunteți cei care veți decide soarta omului. Voi veți deveni, fără îndoială, ceea ce se cheamă oamenii legii. Veți deveni, fără să exagerez, tehnicienii dreptului pozitiv, pentru că veți aplica principii și reguli. Voi veți explora justiția din interiorul ei, nu ca oameni simpli, ca profani, ci ca juriști.  După formarea teoretică pe care noi profesorii v-am dăruit-o, atât cât ne-am priceput, va urma o formare practică, O formare inițială și apoi o formare continuă. ”, a spus la începutul discursului Mateuț.

Acesta i-a îndemnat pe cei tineri să nu le fie teamă să fie buni și să-și păstreze caracterul, esențial în profesiile juridice: ”Nu trebuie să renunțați la obiectivul care trebuie urmărit constant printre norme și textele de lege, și anume dreptatea. Veți cunoaște mai bine, în practică, în anii care vor urma, care este valoarea dreptății și cât este ea de importantă. Este necesar să știți că judecata voastră conferă evenimentelor eternitate și transformă viețile în destine”

”Să nu vă limitați la o aplicare rigidă a legii, ci să vă raportați și la latura umanistă. Să nu vă fie teamă. Bunătatea să știți că nu este un semn al slăbiciunii. Este un semn de superioritate. Bunătatea vă va proteja conștiința și va garanta integritatea ei. Să nu uitați acest lucru! Să nu uitați că nu este permisă alegerea între caracter și inteligență. Să vă păstrați caracterul! Caracterul este esențial în această profesie! Să nu uitați că justiția, care este astăzi un domeniu de importanță capitală, dar și un domeniu vulnerabil al societății noatre, nu este destinată opiniei publice, ea este destinată oamenilor.

De asemenea, nu se poate ignora faptul că scopul ultim al justiției îl reprezintă acela că urmărește consacrarea valorilor pe care legea însăși le afirmă. Trăim însă astăzi în realitatea unor vremuri în care legea și-a pierdut valorile, de aceea voi, studenții mei, sunt indispensabili formării unui model ideal, pentru că voi veți putea îndrepta lucrurile, veți putea restabili valorile, le veți putea readuce în sistemul de drept. Eu am încredere în voi și sunt mândru de voi, de toți, să știți!”

Întreg discursul îl puteți vedea mai jos.

”Superficialitatea manifestată în sistemul judiciar distruge destine!”

Asistentul de suflet a fost ales tânărul Lucian Criste, care colaborează cu profesorul Mateuț și la cabinetul de avocatură. Și acesta le-a vorbit din suflet absolvenților. ”Vreau să vă pun la suflet o vorbă: Indiferent de profesia pe care o veți urma, să nu fiți superficiali! Dragi absolvenți, superficialitatea manifestată în sistemul judiciar distruge destine! Să fiți riguroși, să fiți conștiincioși, să fiți chibzuiți, să trăiți și să evoluați normal, frumos și rațional. Este foarte important să fiți echilibrați și raționali în exercitarea profesiei. La fel de esențial cred că este să nu luați decizii importante, radicale în momente emoționale”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina