fbpx
Acasă » ACADEMIC » Procurorul general Augustin Lazăr către absolvenții de la Drept UBB: ”Fake news este la ordinea zilei” VIDEO

Procurorul general Augustin Lazăr către absolvenții de la Drept UBB: ”Fake news este la ordinea zilei” VIDEO

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost invitatul special la festivitatea de absolvire din acest an de la Facultatea de Drept UBB Cluj. Acesta le-a spus absolvenților că intră într-o lume reală în care ”fake news este la ordinea zilei. Propaganda media ține loc de realitate într-o lume care este tot mai vituală” și i-a îndemnat să se informeze bine.

Procurorul general Augustin Lază s-a întors după 36 de ani la facultatea pe care a absolvit-o, precizând că a revenit la Alma Mater Napocensis. Acesta și-a adus aminte că a plecat dintr-un amfiteatru mic și s-a întors să vadă astăzi această desfășurare de forțe pe Cluj Arena. ”Este cu totul special, lumea clar că s-a schimbat și s-a schimbat în bine, zic eu”, a spus Lazăr.

Cuvintele cheie ale discursului său au fost: context, carieră și misiune.

Cu privire la context, Lazăr le-a spus absolvenților: ”Ca practician, aș dori să vă spun că dvs intrați în lumea reală într-un context social dinamic, pe care de bună seamă îl cunoașteți și care s-ar caracteriza prin câteva cuvinte: Fake news este la ordinea zilei. Propaganda media ține loc de realitate într-o lume care este tot mai virtuală. Ne uităm pe câteva posturi de televiuziune și putem vedea lumi paralele. Ce spun unii, neagă alții. Și reciproca e valabilă. Și atunci, pentru niște juriști de bon esprit ai Clujului trebuie să fiți foarte bine informați, să știți să vă luați informația exact de la origine, iar nu prin intermediari. Iar după ce veți fi bine informați, va fi simplu să luați decizia”

Când a vorbit de carieră, procurorul general a făcut o comparație cu vremurile romane: ”De la profesorii noștri am învățat festina lente – grăbește-te încet. Când ne facem o carieră profesională, trebuie fiecare treaptă a carierei să fie construită solid, să avem o experiență pe ea și vom urca apoi cu siguranță pe celelate trepte. Ei bine, nu profesorii noștri au aflat această expresie festina lente. Ajungem la străbunii noștri latini care au înființat ceea ce se numește cursus onorum, probabil ați învățat la drept roman, cursus onorum este lex villia introdusă înainte de Hristos, în perioada republicii romane, de un consul care a observat că tinerii romani se grăbeau prea repede să ajungă la funcții, să ajungă demnitari ai statului roman. Și atunci le-a pus niște perioade pe care să le parcurgă obligatoriu, numit parcurs de onoare. Trebuia să înceapă cu serviciul militar. Așa era pe vremea Republicii Romane, trebuia să-ți pui pielea la primejdie și apoi să primești o funcție. În zilele noastre e mai simplu, din doi-trei pași ajungi secretar de stat și apoi lumea se miră ce probleme a avut cutare încât toată presa este pe el după ce și-a îndeplinit mandatul. Așa ceva nu se face. Dacă ne vom pregăti pas cu pas în carieră, nimeni nu va putea să ne demonstreze că nu am făcut ceea ce trebuia să facem.”

Mai jos puteți urmări discursul complet al procurorului Augustin Lazăr.

Decanul de suflet al acestei generații este profesorul Gheorghiță Mateuț, iar asistentul de suflet, Lucian Criste. Ce le-au urat ei absolvenților citiți AICI!

De asemenea, puteți citi AICI despre discursul despre bunătate și drepatate al profesorului emerit Liviu Pop, și el invitat la festivitate.

Galerie foto

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina