fbpx
Prodecanul Baroului Cluj, avocat Călin Budișan

Prodecanul Baroului Cluj: ”Unii judecători tineri se cred trimiși ai Divinului pe pământ”

Conducerea Baroului Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la atitudinea din sala de judecată a unor judecători din generația tânără. Avocații spun că au fost zeci de incidente la Judecătoria Cluj-Napoca. Hotărârea Baroului privind protestul a fost trimisă și la Institutul Național al Magistraturii, acolo unde sunt formați noii judecători.

Incidentele între avocați și judecători au culminat cu scoaterea afară ”din sala de judecată a avocatei Kapcza Mikolt Krisztina, cu 36 de ani vechime, de către judecătoarea Oana Maria Daradics, numită prin decret prezidențial la Judecătoria Cluj-Napoca la începutul acestui an. ”Această întâmplare nefericită a venit pe fondul unei nemuțumiri la nivel național față de modul în care unele instanțe înțeleg să aplice codul de procedură civilă și codul de procedură penală în sensul că au o manifestare mai puțin legală în sala de judecată. Lovind în profesia de avocat trebuie să înțelegem că lovesc în cetățeni, ca și justițiabili, ca și beneficiari ai serviciilor noastre. Faptul că noi dispărem nu e nicio problemă, nimeni nu va muri, ne apucăm de agricultură, dar nu despre asta e vorba. Dar cetățeanul ce face fără apărare?”, a declarat decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.

Decanul Baroului Cluj Mircea Pop si prodecanul Călin Budișan
Decanul Baroului Cluj Mircea Pop si prodecanul Călin Budișan

”Ceea ce pot să vă spun că acest incident cu colega noastră este de maximă gravitate raportat la normele de procedură judiciară. Ca și o observație personală – și nu întâmplător Consiliul Baroului a decis ca această hotărâre să fie comunicată inclusiv Institutului Național al Magistraturii – generația nouă este formată într-o anumită manieră, fără a generaliza la nivelul tuturor magistraților. Dar unii judecători, în special din generația tânără, au senzația că tot ceea ce spun este cu titlu de adevăr absolut și că dețin știința absolută și că sunt un fel de trimiși ai Divinului pe pământ să împartă dreptatea. Ceea ce în mare parte nu este adevărat în sensul că noi împreună cu instanțele de judecată, cu parchetele trebuie să participăm la bunul mers al Justiției. Cred că toată lumea are acest interes.”, a declarat avocatul Călin Budișan, prodecanul Baroului Cluj.

Decanul Mircea Pop spune că a avut și el incidente în instanță. ”Am văzut mai mult manifestări nepotrivite. Eu de felul meu sunt mai înțelegător, să spun așa, dar nu înțeleg în momentul în care un judecător tânăr, la început de carieră, vrea să-și arată puterea ciocanului de magistrat față de un avocat cu experiență, atunci imaginați-vă ce face față de un avocat la început, stagiar. Am trăit în săli de judecată atitudini de superioritate manifestate de unii judecători la început de carieră față de avocații cu mai puțină experiență.

Dacă ați fi venit în fiecare zi în garderoba avocaților sau pe coridoarele Tribunalului să întrebați ce s-a întâmplat, cel puțin un avocat are să spună o situație nepotrivită, neprocedurală, nelegală sau lipsită de respect uman. Înțelegem că magistrații sunt încărcați cu un volum mare de cauze, că grefierii sunt încărcați, noi trebuie să înțelegem de fiecare dată. Dacă un avocat mai tânăr face o greșeală în sala de judecată este imediat taxat de către instanță”, a povestit Pop.

La nivelul Baroului Cluj există Comisia incidentelor procedurale, unde se pot face sesizări cu privire la încălcări ale normelor de procedură în instanțe ” Comisia a adunat zeci de cazuri”, a spus avocatul Voicu Sârb. Președintele comisiei, avocat Cristina Cuibus, povestește și ea care este noua tendință a judecătorilor în sala de jucată: ”Apostrofări și genul de a pune la punct avocatul fără a ține cont că este o sală plină de justițiabili. Aceasta este atitudinea de ultimă oră a judecătorilor, de a pune la punct avocații în orice condiții. Noi întotdeauna am avut înțelegere pentru judecătorii tineri, dar nu primim același feed-back”.

Decanul Baroului spune că s-a umplut paharul: ”Urmează să avem o întâlnire informală cu avocații membri ai Baroului, în aproximativ două săptămâni, în care vom strânge toate aceste incidente personale, plus ce știm noi la nivel de consiliu, plus chestiunile administrarive care ne fac viața profesională mai grea și urmează ca toate acestea să le înaintăm președinților instanțelor pentru a iniția o comunicare profesională. Încercăm să revolvăm problemele pe calea comunicării. Nu vrem să se întâmple nimic special, decât cum spune legea. Acest protest de-abia a inceput. Pot să vă spun în numele tuturor membrilor consiliului Baroului că de acum încolo orice astfel de derapaj procedural va căpăta o conotație publică pentru că nu mai acceptăm astfel de derapaje! În același timp trebuie să crească și responsabilitatea avocaților pentru că trebuie să recunoaștem că unele reprezentări în sală nu sunt chiar cele mai reușite. Sunt și avocați care probabil sfidează instanțele de judecată”.

Avocații vor purta săptămâna viitoare, în semn de protest, banderole albe la mână. ”În acest moment forma de protest pe care am ales-o este o formă mai mult de vizibilitate, de solidaritate și de exprimare a ceea ce nu mai putem suporta. Nu vrem să paralizăm activitatea instanțelor de judecată, nu vrem să afectăm justițiabilii. ”, a spus Mircea Pop. Acesta a amintit de protestul magistraților împotriva Ministerului Justiției din 2010 când au fost amânate pe bandă rulantă procesele.

De asemenea, la inițiativa decanului Baroului, se vor forma comisii mixte de avocați, judecători, procurori pentru a discuta problemele din sistem.

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

4 comentarii

 1. Pai domnii avocati cam au dreptate deoarece de vreo 10 ani judecatorii astia (ca pregatire cu nimic mai presus decat avocatii) gandesc dupa stilul celor care i-au numit acolo sus, in sala de judecata, mai presus de toti!
  Deci…..basismul asta bazat nu pe probe, ci pe acel arhanic …”lasati ca nu credem, stim noi” si-a cam facut loc si in gandirea intima a judecatorilor de 3 parale!
  CSM-ul ar trebui sa-i cheme anual, pe unii, la reexaminari de stiinta si buna cuviinta!

 2. Ca bine zici Reluto!
  Daca lucurile ar fi pe bune si C.S.M.-ul ar fi mai serios in pregatirea specialistilor de intima gandire sau a celor care fac pe avocatii statului, Romania ar putea face progrese…si democratice si economice!
  Se pare ca la ora actuala destul de multi procurori si judecatori cauta sa-si cladeasca cariera prin presa, prin media in general, iar apoi…mustrati parca de constiinta se refugiaza in avocatura!
  Astia nu-s justitiari, ci cocalari-tocilari intrupati cu duhul raului si nu cu al dreptatii spre binele Romaniei!
  Daca nu credeti aruncati-va curiozitatea peste sumele de bani pe care le plateste si trebuie sa le plateasca TARA prin hotararile C.E.D.O.
  Asa ca……stimati judecatori si procurori mai tineri si tineri, nu uitati ca va veni si ziua cand, cu banii dumneavoastra o sa va platiti, chiar si retroactiv, profesia daruita printr-o nescrisa lege a destinului! Amin!

 3. In acest caz avocatii exagereaza. Nici macar nu ati asteptat un RAPORT al CSM si deja va victimizati ca ultima femeie neplatita de la coltul strazii, se stie ca este mare mahala in cluj, cum ca avocatii au altercatii intre ei pe holurile instantei si se lovesc cu pumnii. ‘Tinerii” sunt mult mai pregatiti si poate de aceea va simtiti exlipsati, pe langa tinerii nu merge cu traficul de influenta, sunteti jigniti de inteligenta lor, (a unora), intradevar, Judecatoarea a exagerat cand a scos caracterul avocatei din sala de judecata ci nu profesia de avocat, asa dupa cum va place sa generalizati voi, dar este dreptul lui, al judecatorului sa scoata din sala pe cine doreste, cu anumite considerente. Eu in locul judecatorului ii dadeam si amenda si o scoteam si din sala si ii faceam si sesizare la barou. Sa asteptam sa vedem ce spune CSM.

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!