fbpx
Parchetul și Tribunalul Militar Cluj

Procuror respins la concursul pentru o funcție la Parchetul Militar Cluj pentru că nu e ofițer activ militar

Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, Carmen Radmacher, a depus în octombrie cerere de înscriere la concursul pentru ocuparea funcției de prim procuror militar adjunct la Parchetul Militar Cluj. Cerere i-a fost respinsă pe motiv că-i lipsește calitatea de ofițer activ militar. Radmacher a depus apoi două contestații la CSM, amândouă respinse din motivele ce le vom enumera mai jos.

Prin hotărârea nr.547 din 21 octombrie 2015, Secția pentru procurori din cadrul CSM a respins contestația formulată de Carmen Radmacher împotriva hotărârii nr.5 din 15 octombrie a Comisiei de organizare a concursului pentru numirea în funcții de conducere a procurorilor, origanizat în perioada 18 septembrie – 16 decembrie 2015.

La data de 23 octombrie, prim procurorul Parchetului Năsăud a formulat contestație la CSM împotriva hotărârii Secției pentru procuror. În motivarea contestației a scris că ”lipsa calității de ofțer activ nu constituie o condiție legală de participare la concurs, ci doar la numirea în funcția de conducere. Procedura de acordare a gradelor militare și chemarea în activitate se poate declanșa în timpul concursului/examenului pentru numirea în funcția de conducere sau chiar după promovarea acestuia, dar înainte de numirea magistratului în funcția de conducere, numire care poate fi amânată până la finalizarea procedurii de acordare a gradelor militare și chemare în activitate.”

De asemenea, a precizat că ”se îngrădește nejustificat dreptul la alegerea locului de muncă, garantat de art.41 alin.1 dn Constituția României”

Plenul CSM i-a respins contestația, precizând: ”conform art.32 alin.1 din Legea nr.303/2004, poate fi numită judecător sau procuror militar persoana care îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru intrarea în magistratură, cu avizul conform al Ministerului Apărării Naționale privind îndeplinirea condițiilor legale pentru dobândirea calității de ofițer activ în cadrul acestui minister.

Referitor la dobândira calității de ofițer activ, în actualul cadru normativ, aceasta este reglementată de Regulamentul comun aprobat prin hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.176/2014, în procedura de numire în funcția de judecător sau procuror militar și cea de transfer de la instanțe și parchetele civile la instanțele ori parchetele militare.

În cadrrul acestor proceduri, calitatea de ofițer militar activ, ce caracterizează și întregește statutul magistratului militar, se dobândește prin acordarea gradelor militare și a chemării/rechemării în activitate, începând cu data numirii efective, prin decret prezidențial, respectiv cu data transferului prevăzută în hotărârile Secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii. (…)

Din moment ce calitatea de ofițer activ este de esența celor de magistrat militar, apare ca evident faptul că aceasta trebuie îndeplinită și la ocuparea unei funcții de conducere din cadrul instanțelor sau parchetelor militare, funcția de conducere din sistemul instanețlor și parchetelor militare grefându-se pe funcția de execuție de judecător/procuror militar”, se arată în hotărârea Plenului CSM.

Referitor la îngrădirea nejustificată a dreptului de a alege locul de muncă, Plenul CSM constată că Radmacher Carmen a formulat cerere de transfer în funcția de procuror militar la Parchetul Militar CLuj, cerere care se află în lucru la Serviciul resurse umane pentru parchete și pentru care s-a solicitat avizul conform al Ministerului Apărării Naționale.

Hotărârea completă a Plenului CSM

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS.... Citește mai mult

Lasă un răspuns