fbpx

Prioritățile viitorului deputat PNL Radu Moisin. Cum vrea să ajute profesia de avocat și Clujul din Parlament

Avocatul Radu Moisin este primul pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie. L-am întrebat pe viitorul deputat care sunt prioritățile în mandatul de parlamentar, cum vrea să ajute profesia de avocat și Clujul? Pentru o stabilitate legislativă, Moisin propune soluția: ”proiecte legislative cât mai complete, care să necesite în puţine cazuri norme de aplicare”

Clujust: Faptul că sunteți primul pe lista pentru Camera Deputaților este o încununare a activității de până acum? Vă rugăm să prezentați pe scurt activitatea în administrație și avocatură.

Radu Moisin: Aș dori să precizez în primul rând faptul că am urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai”, specializarea Drept comunitar (european), apoi masteratul în administraţie publică la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din aceeaşi Universitate.

Pentru că în copilărie mi-a plăcut foarte mult atât istoria şi aveam dorinţa de a face bine celorlalţi ca şi personajele pozitive din istoria noastră şi cea universală, la 17 ani am păşit prima dată în sediul unui partid politic, din care nu am plecat de atunci, în mai bine de 20 de ani şi jumătate (Partidul Democrat, denumit ulterior Partidul Democrat Liberal, respectiv Partidul Naţional Liberal). În acest partid am urmat toate etapele – membru, apoi preşedinte al organizaţiei judeţene de elevi, preşedinte al organizaţiei locale de studenţi, preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, secretar general al organizaţiei judeţene (apoi vicepreşedinte şi preşedinte al Curţii judeţene de Arbitraj), prim-vicepreşedinte şi preşedinte al organizaţiei locale.

În anul 2004 am început cariera în administraţia publică locală, în care am parcurs toate etapele ierarhice – inspector, inspector de specialitate, coordonator proiect pilot, director adjunct, consilier local, viceprimar, primar interimar. Ca şi consilier local, respectiv viceprimar şi primar interimar, am avut şansa de a contribui la dezvoltarea Clujului şi la rezolvarea unui volum mare de probleme ale cetăţenilor.

Din anul 2012 am rămas consilier local, dar am revenit în zona privată, ca avocat colaborator, apoi avocat asociat la SCPA Şomlea şi Asociaţii şi titular al unui cabinet individual.

Mă bucur să fac parte din echipa liberală clujeană, alături de lideri precum domnii Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tișe, Dan Tarcea, Adrian Oros, dar și alți colegi cu care am reușit să aducem Clujul la nivelul la care este astăzi. Totodată, sunt onorat de încrederea acordată de colegii mei de la PNL Cluj pentru a cere votul clujenilor la alegeri parlamentare din 6 decembrie.

Care sunt prioritățile în viitorul mandat de parlamentar? Vă gândiți deja la proiecte de legi?

În calitate de viitor deputat în Parlamentul României, mi-am conturat un set de 3 domenii strategice, izvorâte din discuțiile pe care le-am purtat cu medici, specialiști în sănătate publică, colegi juriști, profesioniști în administrație etc.

Aceste domenii strategice sunt: 1. Digitalizare în sistemul medical şi implementarea telemedicinei; 2. Reducerea birocraţiei în administrația publică şi introducerea a cât mai multor proceduri online; 3. Reformele necesare în administraţia publică şi în justiţie.

Am deja conturate primele proiecte legislative, pe care le detaliez în cele ce urmează.

  1. Implementarea Dosarului Medical Electronic și al telemedicinei.

Dosarul Medical Electronic va reuni pe o singură pagină de web şi/sau aplicaţie securizată pe telefonul mobil informaţii precum afecţiunile medicale existente, rezultatul investigaţiilor medicale, în format comparativ, (care permite medicilor să monitorizeze evoluţia stării de sănătate în funcţie de tratamentul aplicat) istoricul spitalizărilor,  investigaţiile imagistice precum radiografii, CT, RMN, alergii, vaccinuri, reţetele eliberate şi alte prescripţii medicale. În același timp, Dosarul Medical Electronic va creşte numărul de consultaţii care pot fi acordate de medici şi va reduce durata de aşteptare pentru programare, permite accesarea Dosarului atât de către medicii din sistemul de stat, cât şi de către cei din mediul privat. De asemenea, acesta va facilita posibilitatea de a obţine a doua opinie medicală, precum și introducerea telemedicinei pentru toată populaţia ţării.

Toate persoanele asigurate în sistemul de sănătate publică vor avea posibilitatea să-şi deschidă gratuit Dosarul Medical Electronic, mentenanţa platformei web/a aplicaţiei mobile fiind asigurată în mod gratuit de către stat.

 

  1. Debirocratizarea și extinderea procedurilor digitale.

Avem deja proceduri digitale funcţionale implementate de anumite primării (precum Primăria Cluj-Napoca) sau instituţii centrale (precum Oficiul Registrului Comerţului) .

Dar aceste exemple de bune practici trebuie să devină reguli în România, nu excepţii.

Instituţiile statului trebuie să adopte proceduri digitale pentru a elimina pierderea de timp a cetăţenilor şi pentru a face mai eficientă munca funcţionarilor: atât să permită depunerea online de cereri, cât şi să nu mai solicite actele doveditoare pe care tot statul le-a eliberat.

Prin proiectul meu, cu câteva accesări în bazele de date electronice şi interoperabile, funcţionarul responsabil va avea toate informaţiile necesare pentru a decide dacă cererea cetăţeanului este legală şi întemeiată.

Speranţa mea este ca România să devină, nu peste mult timp, ţara în care dosarul cu şină să devină istorie.

 

  1. Înfiinţarea unor Staţii integrate de urgenţă în mediul rural

Conform statisticilor oficiale, timpul mediu de intervenţie al ambulanţelor în mediul urban este de 20 minute, iar în mediul rural 31 minute.

Există iniţiative la nivelul judeţului Cluj menite să faciliteze scurtarea timpului de intervenţie al echipajelor de urgenţă, sens în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a deschis substaţii SMURD şi de Pompieri în comunele Mociu, Aghireşu şi Băişoara.

Planul meu este ca Staţiile integrate de urgenţă în mediul rural să deservească cetăţeni dintr-un număr mai mic de comune, iar în aceste Staţii să avem echipaje de Ambulanţă, SMURD, Pompieri, Poliţie, dar şi centre de permanenţă ale medicilor de familie care să trateze urgenţele medicale medii.

 

Ar fi bine ca în Parlament (locul unde se fac legile) să intre cât mai mulți juriști?

Juriştii sunt oameni cu o bună pregătire profesională, o gândire logică şi, de regulă, solidari faţă de ceilalţi oameni. Prin urmare, niciodată nu vor fi suficienţi jurişti la câte probleme are societatea noastră.

Vreți să ajutați profesia de avocat? Căci sunt mulți avocați in Parlament care nu au făcut nimic pentru profesie.

Fireşte că avocaţii trebuie sprijiniţi în exercitarea rolului fundamental al acestora în sistemul juridic şi anume asigurarea dreptului la apărare.

Cred că cele mai mari aşteptări pe care le au avocaţii sunt de a nu mai pierde timp inutil pe drumurile patriei şi de a nu sta mult în aşteptarea judecării cauzelor acestora.

Nu văd decât o singură soluţie: permanentizarea noţiunii recent introduse de şedinţe de judecată online în cât mai multe domenii, începând cu cele de complexitate redusă.

Vă dau un exemplu: este un consum inutil de timp pentru avocat şi de bani pentru client ca avocatul din Cluj să meargă să asigure dreptul la apărare într-o cauză contravenţională din judeţul Constanţa.

Din activitatea dvs., stiți că o problema este că legile se schimba prea des. Care ar fi soluția pentru o stabilitate legislativă?

Problema mare este legată de actele normative de punere în aplicare a legilor. Am observat faptul că multe proiecte de legi sunt redactate lacunar de către unii parlamentari şi aşa sunt şi adoptate în Parlament. Finalitatea este că Guvernul/Ministerele au, apoi, datoria să adopte norme de punere în aplicare, fără controlul Parlamentului. Soluţia ar fi să propunem şi să adoptăm proiecte legislative cât mai complete, care să necesite în puţine cazuri norme de aplicare.

Cum veți ajuta Clujul din Parlament?

În viitorul mandat voi depune toate eforturile să susțin, alături de colegii mei, deputați și senatori liberali, proiectele strategice, cu impact județean dar și regional, care au fost asumate și la alegerile locale din 27 septembrie, atât de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc și echipa de consilieri locali liberali, precum și de Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe și echipa de consilieri județeni ai PNL Cluj, proiecte pentru care este esenţial sprijinul parlamentar şi guvernamental.

Este vorba despre marile proiecte de infrastructură ale Clujului precum: Centura Metropolitană, Trenul Metropolitan, Metroul, Parcul Est, Culoarul verde de mobilitate urbană sustenabilă pe malurile Someșului, de la Gilău la Bonțida. În domeniul medical, vom susține construcția Spitalului Regional de Urgență, a Spitalului Pediatric Monobloc și a Centrului Integrat de Transplant, 3 obiective vitale nu doar pentru județul Cluj, ci pentru întreaga Regiune de Nord-Vest.

Un alt obiectiv este acela de simplificare a procedurilor de finanțare din fondurile europene și guvernamentale pentru beneficiari și autoritățile publice astfel încât, cele peste 80 miliarde de Euro de care România va beneficia în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 să poată fi absorbite mult mai eficient și în sectoare cheie precum sănătatea, infrastructura de transport, educația, susținerea mediului privat.

Acestea sunt o parte dintre prioritățile mele și ale întregii echipe liberale de candidați pentru Parlamentul României, priorități care vor crește calitatea vieții cetățenilor din județul Cluj și din întreaga țară. Echipa PNL Cluj s-a validat de-a lungul timpului ca o echipă puternică, unită și care a fost preocupată tot timpul de binele cetățeanului. Sunt convins că vom reprezenta județul în Parlamentul României cu cinste și competență, dar pentru aceasta avem nevoie de votul clujenilor.

Comments

comentarii

Săptămâna viitoare vine cu o răcire accentuată a vremii și temperaturi negative. Prognoza meteo actualizată.... Citește mai mult
Angajatorii din IT, construcții și agricultură vor plăti integral impozite și taxe salariale, ceea ce va duce la multiple efecte negative.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns