fbpx

De azi, tractoare, autogredere, buldozere, autostivuitoare (NU trotinete electrice!) trebuie omologate la RAR

Legea prin care se introduc vehiculele rutiere lente (autocositoare, autoexcavator, autogreder, autostivuitor, buldozer pe pneuri, combină agricolă și altele ) în categoria vehiculelor care trebuie omologate la Registrul Autor Român pentru comercializare, înmatriculare sau înregistrare în România a intrat azi în vigoare.

Legea nr. 260/2020 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România a intrat în vigoare în 23 noimebrie.

Legea prevede introducerea vehiculelor rutiere lente în categoria celor care pot fi înmatriculate şi înregistrate la Registrul Auto Român (RAR).

Actul normativ, care completează OUG 78/2000, defineşte vehiculele rutiere lente drept vehicule antrenate de un motor încorporat şi care, constructiv, nu pot deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h. Acestea urmează să fie înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, la fel ca toate celelalte vehicule.

Excepţie fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, precum și tractoarele forestiere și cele achiziționate din fonduri nerambursabile.

Forma actuală a OUG 78/2000 AICI

Legea a fost interpretată greșit că s-ar referi la trotinete electrice! Acestea nu au motor, ci baterie.

Lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR

1. Autocositoare 2. Autoexcavator (excavator pe autoşasiu) 3. Autogreder 4. Autoscreper 5. Autostivuitor 6. Buldozer pe pneuri 7. Combină agricolă pentru recoltat cereale sau furaje 8. Compactor autopropulsat 9. Electrocar cu echipamente: sudură, grup electrogen, pompă etc. 10. Excavator cu racleţi pentru săpat şanţuri 11. Excavator cu rotor pentru săpat şanţuri 12. Excavator pe pneuri 13. Freză autopropulsată pentru canale 14. Freză autopropulsată pentru pământ stabilizat 15. Freză rutieră 16. Încărcător cu o cupă pe pneuri 17. Instalaţie autopropulsată de sortare-concasare 18. Macara cu greifer 19. Macara mobilă pe pneuri 20. Macara turn autopropulsată 21. Maşină autopropulsată multifuncţională pentru lucrări de terasamente 22. Maşină autopropulsată pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor 23. Maşină autopropulsată pentru decopertarea îmbrăcămintei asfaltice la drumuri 24. Maşină autopropulsată pentru finisarea drumurilor 25. Maşină autopropulsată pentru forat 26. Maşină autopropulsată pentru turnat asfalt 27. Plug de zăpadă autopropulsat 28. Şasiu autopropulsat cu ferăstrău pentru tăiat lemn 29. Tractor pe pneuri 30. Troliu autopropulsat 31. Utilaj multifuncţional pentru întreţinerea drumurilor 32. Vehicul de pompieri pentru derularea furtunurilor de apă 33. Vehicul pentru măcinat şi compactat deşeuri 34. Vehicul pentru marcarea drumurilor 35. Vehicul pentru tăiat şi compactat deşeuri

Comments

comentarii

Îmbătrânirea populației României dă motive de îngrijorare economiștilor. VEZI care este vârsta medie a Clujului.... Citește mai mult
Gospodinele pot pune pe masa de Rusalii fructe și legume proaspete. Piața volantă din centrul Clujului are program prelungit astăzi, până la 17:30.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!