fbpx

Primarul din Baia Mare rămâne în arest preventiv

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Cluj i-a respins contestația împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș. Acesta din urmă i-a respins, în 7 iunie, cererea de eliberare sub control judiciar pe cauțiune. Redăm mai jos extras din motivarea judecătorului Camelia Balint de la Tribunalul Maramureș:

”Măsura controlului judiciar pe cauţiune nu este însă în prezent suficientă dată fiind gravitatea presupuselor fapte pentru care a fost arestat preventiv (fapte de corupţie cu caracter repetat care se prezumă că s-au comis pe o perioadă de 1 an) şi împrejurarea că lăsat fiind în libertate chiar şi sub control judiciar pe cauţiune, s-ar genera un sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice în general (se impune în acest sens a se avea în vedere opinia publică în general şi nu doar cea de la nivelul unei comunităţi mai restrânse) în sensul că justiţia nu este suficient de fermă în cazul unor presupuse infracţiuni de o asemenea gravitate, încurajându-se astfel comiterea de fapte similare şi de către alte persoane, văzând lipsa de reacţie din partea organelor judiciare.

De asemenea, pentru buna desfăşurare a procesului penal este necesară, în prezent, menţinerea inculpatului în stare de arest preventiv în condiţiile în care deşi acesta nu a fost arestat şi în baza art. 223 alin.1 lit.b,c Cod procedură penală, nu se poate face abstracţie de prezumatele ameninţări aduse denunţătorului Şpan Cristian sau mesajelor pe care se presupune că inculpatul le-a trimis martorei S. A la data la care s-a organizat flagrantul, existând temerea că inculpatul ar putea influenţa buna desfăşurare a procesului penal prin influenţarea denunţătorului sau a martorilor cu atât mai mult cu cât nu a recunoscut presupusele fapte pentru care a fost arestat preventiv, chiar dacă acesta a oferit garanţii pentru respectarea obligaţiilor pe care instanţa ar putea să i le impună.

Inculpatul este arestat din data de 27 aprilie 2016 (o lună 11 zile) astfel că raportat la gravitatea presupuselor fapte de care acesta este acuzat, la sentimentul de insecuritate pe care l-ar putea genera pentru opinia publică în general lipsa de reacţie a organelor judiciare şi la necesitatea de a se asigura desfăşurarea în continuare în bune condiţii a procesului penal, măsura controlului judiciar pe cauţiune este în prezent insuficientă.

Pentru toate considerentele mai sus menţionate judecătorul de cameră preliminară apreciază că cererea inculpatului nu îndeplineşte în prezent condiţiile de admisibilitate în principiu, urmând a fi, în consecinţă, respinsă.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina