fbpx

Prima zi din Săptămâna juridică cu unul dintre cei mai haioși lectori

Prima zi din Săptămâna juridică, organizată de asociația studenților la drept ELSA Cluj-Napoca, l-a avut invitat pe unul dintre cei mai haioși lectori universitari, Sergiu Golub, cel care a întrebat la o conferință pe fiscal dacă Bruce Lee îl bate pe Van Damme.

Lectorul Sergiu Golub îți captează atenția cu umor la subiecte destul de rigide precum insolvența sau societățile comerciale. Nu s-a dezmințit nici la conferința cu studenții de la Facultatea de Drept UBB Cluj, cărora le-a vorbit despre ”Reprezentarea legală a persoanei juridice”.

”Ceea ce mă interesează să știți că, spre deosebire de persoana fizică, persoana juridică este o ficțiune. Este un concept abstract, care chiar dacă de câteva secole bune se comportă, măcar în arealul european, aproape identic, să știți că nu este identică de la sistem la sistem și nu sunt construite pe același calapod nici în interiorul aceluiași sistem. Avem o multitudine de persoane juridice, o tipologie destul de variată. Ca număr sunt destul de variant. Circa 20 de categorii de persoane juridice în sistemul nostru. Unele atât de spectaculoase încât nu ați auzit niciodată de ele. Să vă șochez? Comunitățile rurale sărace. E o persoană juridică, chiar spectaculoasă în sine pentru că este de unică folosință.

Cert e că spre deosebire de ciudățenii, tipologia clasică e persoana juridică cu scop lucrativ al cărei prototip este societatea comercială, cu ghilimele. Știți deja că din 2013 nici măcar nu avem voie să ne gândim să spunem comercial, darmite să și spunem. Dar o să comit aceste blasfemii pentru că e foarte greu și o să îmbătrânim cu toții dacă v-aș spune de fiecare dată ”societate reglementată de legea 31/1990 privind societățile, republicată cu modificările și completările ulterioare”. Asta ne îndeamnă legiuitorul să facem în loc să spunem societate comercială. Așa ar trebui să spun de fiecare dată. Acum o să auziți de vreo sută de ori societate comercială. Dacă aș schimba expresia, cam asta ar fi toată conferința. Voi să nu o faceți, căci chiar nu e voie, pentru că nu avem un asemenea concept. Pur și simplu nu avem reglementare. Deci ar fi povești și nu drept pozitiv.”, a spus lectorul.

Acesta le-a explicat studenților importanța cunoașterii modului de reprezentare legală în procese a persoanei jurdice, pentru că, în calitate de viitori avocați, de multe ori nu mai ajunge să să discute fondul cauzei, dacă și-au făcut tema de acasă legată de reprezentare.

studenti elsa (2)

Comments

comentarii

Lasă un răspuns