Avocați și cadre didactice au dezbătut, în zilele 14 și 15 octombrie, despre formalism și libertate în dreptul privat la prima conferință de amploare după pandemie. În deschidere au vorbit directorul INPPA Cluj, decanul Baroului Cluj, decanul Facultății de Drept UBB Cluj și președintele Secţiei a IV-a pentru litigii de muncă şi asigurări sociale de la Curtea de Apel Cluj. A fost, de altfel, singurul magistrat prezent la conferință, dar ca invitat, lucru punctat de decanul Flavia Maier în discurs.
Șefa INPPA Cluj, Gidro Stanca, a spus: ”Am convenit în primăvară cu colegul Marius Harosa, care reprezintă Baroul în Consiliul de Conducere al INPPA Cluj, că ar fi ocazia foarte bună, după ridicarea tuturor restricțiilor, să organizăm o astfel de conferință. Și atunci am organizat-o INPPA cu Baroul și cu Facultatea de Drept și cu ajutorul asociației Young Lawyers.
De ce ne-am gândit să organizăm o astfel de conferință? Înafară de faptul că nu ne-am întâlnit fizic doi ani, din păcate, dictonul care ne-a amărât copilăria generației mele – dictonul lui Lenin ”învățați învățați învățați” este foarte actual în special pentru profesia noastră, a juriștilor în general. Se parte că nu vom înceta niciodată să comentăm, să interpretăm și să discutăm textele de lege.
Codul actual este din 2011 și parcă pe zi ce trece este tot mai comentat și discutat și parcă tot mai greu de înțeles.”
Decanul Baroului, Flavia Maier: ”Vreau să încep prin a mulțumi Facultății de Drept și în special domnului decan Șerban Diaconescu și a domnului Marius Harosa, ambii teoreticieni și profesori eminenți, dar în același timp și avocați și dragi colegi și prieteni pentru inițiativa de a organiza conferința și pentru invitația adresată Baroului Cluj de a ne alătura ca organizatori, în virtutea unui parteneriat care durează de mult timp și pe care suntem bucuroși să-l continuăm.
Este pentru prima dată după pandemie când organizăm o conferință de o asemenea amploare cu prezența fizică a participanților.
Ne adresăm în primul rând practicienilor dreptului în domeniul dreptului privat și sunt bucuroasă să văd că invitația a suscitat interesul multor colegi avocați, ne așteptam să fie și mai mulți, dar vorba colegei mele (Gidro Stanca – n.red) e bine și așa. Și vă mărturisesc că m-aș fi bucurat să văd în sală și reprezentanți din partea magistraților, pentru că invitația a fost făcută și acestui corp profesional. Sunt convinsă că și în rândul dumnealor există dileme în ceea ce privește interpretarea și aplicarea legii și o dezbatere comună nu ar fi fost decât un câștig de ambele părți. Dar poate că data viitoare va fi altfel. ”
Ioana Tripon, judecător la Curtea de Apel Cluj, a transmis din partea conducerii Curții de Apel felicitări pentru inițiativa de a organiza o conferință cu această temă ”atât de actuală și totuși atât de veche în mentalul omenesc, cea privitoare la dihotomia libertate /restricție, fond/formă. Pentru că libertatea este fondul pe care fiecare îl regăsește în forul său interior și îl afirmă pregnant prin întreaga sa existență. Iar forma este restricția în care trebuie să se încadreze, sunt limitele sociale pe care le are de suportat. Iată cum dreptul privat este pe scurt ceva despre libertatea individului care se oprește politicoasă la marginea celuilalt individ. Frumusețea constă în libertatea împărtășită, o libertate singuratică nu ne împlinește. Doar în coexistența socială ne regăsim bucuria, în familie, între prieteni, între vecini, la biserică, la școală, la serviciu, acolo unde ne întâlnim cu libertatea celuilalt, acolo unde se creează conexiunile ce formează finalmente consistența raportulor juridice civile”
Decanul facultății, Șerban Diaconescu, a spus: ”Mă bucur foarte mult că ne-am întâlnit, mă bucur că mai înodăm o dată îndelungul parteneriat și de calitate pe care l-am avut cel puțin de 20 de ani de când profesez atât cu Baroul Cluj cât și cu INPPA (…)
Realitatea este că ne realizăm menirea și ne bucurăm când vedem că studenții noștri sunt avocați sau magistrați. Ne testăm ideile și propunerile, bune sau mai puțin bune, discutând cu profesioniștii dreptului. Și cu cât discutăm mai mult, cu atât putem să progresăm și de o parte și de cealaltă. Pentru că fiecare își are rolul său. Dacă ai șansa și datoria ca și cadru didactic să cercetezi, să aprofundezi un anumit lucru, este normal ca rezultatul cercetării să-l împărtășești cu ceilalți. În egală măsură, nevoile practice le poți înțelege dacă profesezi. De la catedră, mai ales dacă ai și funcții administrative, e tot mai complicat să profesezi. Foarte mult contează să ne întâlnim, să discutăm și să vedem bivalent cu ce idei putem veni noi, dar ideile pot fi potențate de ceea ce dvs transmiteți ca feedback.”
A doua zi, lucrările conferinței s-au mutat la sediul Facultății de Drept.
Programul și speakerii AICI