Președintele CA Cluj, Denisa Băldean, invitată a doua oară la AG a Baroului Cluj: ”expresia unei consecvente deschideri și colaborări”

Relația tot mai bună dintre Curtea de Apel și Baroul Cluj este dovedită de faptul că președintele Denisa Băldean a fost invitată pentru al doilea an consecutiv să le vorbească avocaților la Adunarea Generală. Dacă anul trecut le spunea că sunt într-o perioadă de ”curtare reciprocă”, acum cuvântul de ordine a fost colaborarea. 

Cu toate că în aceeași zi, anterior Adunării Generale a Baroului, a fost invitată să vorbeasc și la lansarea cărții ”Rolul judecătorului în procesul civil” a Andreei Chiș și a lui Liviu Zidaru, președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, a făcut tot posibilul să onoreze și invitația conducerii Baroului, chiar dacă a întârziat un pic. Aceasta a vorbit despre formele de colaborare începute deja între cele două Curte și Barou:

”Încep prin a vă mulțumi și în acest an pentru invitația adresată de a participa la Adunarea Generală a Baroului Cluj, expresia unei consecvente deschideri și colaborări, chiar mai mult o susținere reciprocă pe care a simțit-o din partea baroului și sper să o fi simțit și dvs. din partea noastră, chiar dacă nu atât de accentuat.

Cred și eu că dialogul interprofesional este un instrument la îndemâna noastră și atât de necesar sub un îndoit motiv: Indiferent ce rol am juca fiecare dintre noi, în sensul conferit de dispozițiile procedurale în sala de judecată, idealul este unul și același, atât pentru avocat, cât și pentru judecător: realizarea actului de justiție.

Al doilea motiv, parcurgem împreună o etapă extrem de dificilă, buversantă chiar pentru sistemul judiciar, o etapă marcată de schimbări profunde care au avut loc în ultimii ani. Iată coduri noi în toate domeniile de bază ale dreptului, începând cu 2011 și până astăzi. O legislație dinamică, cu serioasă deficiențe de tehnică legislativă pe care le putem constata zilnic, generatoare așadar de intepretări și mai cu seamă de jurisprudență neunitară. Parcurgem împreună o criză acută de repere, de stabilitate, de predictibilitate, de presiune mediatică ș.a.m.d. Sunt fenomene pe care sistemul judiciar le resimte acut și care conduc poate la o demotivare și atunci sigur că aceasta se reflectă și în rândul profesiei de magistrat.

În acest context, apare cred absolut necesar să identificăm tot împreună forme diverse și accesibile de colaborare. Evoc în acest sens cele care au existat între noi pe parcursul anului 2015:

  • participarea la ciclul de seminarii reunite sub tema dezvoltării abilităților de comuncare în sala de judecată
  • participarea judecătorilor în calitate de lectori la formele de pregătire profesională continuă organizate de barou și reciproc
  • parteneriarul reînnoit pe aplicațiile electronice ale Curții de Apel Cluj, pentru care folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi. Colaborarea pe care o avem de câțiva ani este cu adevărat utilă pentru noi și îmi place să cred că și pentru dumneavoastră. Informativ, vreau să vă prezint câteva cifre care sunt de interes: la nivelul documentelor scanate pentru judecătoria Cluj-napoca, pentru că aici s-a dezvoltat parteneriatul dintre noi, au fost scanate în total 178.750 de documente. Vă pot oferi și un total pe Curtea de Apel Cluj cu toate instanțele, 1.100.000 documente. Pentru aplicații, au fost descărcate documente pe aplicația ”vizualizare document” și am ajuns la un total de 2 milioane, din 2013 până în prezent. Numai în 2015, 1,6 milioane. În 2015 am avut cel mai activ utilizator care a accesat 111.480 de pagini. A descărcat 13.600 de documente. Noi am bănuit că este vorba de o casă de avocatură, pentru că un justițiabil nu ar fi avut de ce să facă atâtea accesări și să descarce. Însă nu putem identifica utilizatorul, poate dacă ne ajută SRI-ul în sensul acesta.

Sunt niște cifre care spun foarte mult despre activitatea desfășurată și mai cu seamă despre succesul pe care aceste aplicații îl au și utilitatea lor pentru avocați, pentru justițiabili și chiar pentru parchet, pentru că în cursul anului trecut am permis și parchetelor să aibă acces la aplicațiile noastre și asta le ușurează foarte mult activitatea de studiu a dosarelor.”

În fine, sigur că la nivel de principiu, cu tot ce înseamnă în mod particular și ceea ce creativitatea noastră poate să identifice în mod particular, suntem absolut deschiși pentru dezvoltarea relațiilor noastre instituționale, bazate în primul rând pe respect reciproc și pe colaborare. Vă mulțumesc încă o dată pentru contanta voastră colaborare și vă doresc mult succes și anul acesta!”, a spus președintele CA Cluj, Denisa Băldean.

denisa baldean si avocati

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a precizat că buna colaborare se datorează și faptului că el și Denisa Băldean au vârste apropiate, moment în care judecătoarea l-a corectat elegant, stârnind râsul în sală: ”Totuși, eu sunt mai tânără”.

”Nu facem asta decât pentru binele profesiei de avocat și pentru bunul mers al relației dintre Curtea de Apel și Baroul Cluj”, a spus Mircea Pop.

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns