clujust.ro

Premieră. Bărbat condamnat la închisoare cu executare pentru că a lovit o femeie cu palma peste fund pe stradă

Judecătoria Suceava a pronunțat o sentință dură, în premieră, în cazul unui bărbat care a lovit cu palma peste fund o femeie aflată pe stradă. ”Circumstanțele săvârșirii faptei și zona vizată de agresor sunt aspectele care imprimă faptei un caracter grav”, se arată în motivarea hotărârii, care, însă, nu este definitivă.

Ce s-a întâmplat

”La data de 28.06.2021, în jurul orei 17.25, persoana vătămată Smart Nina și martorele B.D, S.C și T.L.L. a se deplasau pe str. Meseriașilor din mun. Suceava, jud. Suceava, din direcția oficiului poștal către Casa de Cultură, iar persoana vătămată mergea pe l.ngă peretele clădirii unde funcționează S.C. Imperial Slots S.R.L. Suceava.

Astfel cum reiese din declarația martorului T.L.L și din declarația persoanei vătămate Smart Nina inculpatul Lupu Viorel a venit în dreptul lor și după ce a făcut niște comentarii cu privire la grup, s-a auzit un sunet ca o pocnitură, o palmă, persoana vătămată Smart Nina menționând că inculpatul a lovit-o peste partea stângă a posteriorului. Martorul B.D. și-a exprimat verbal indignarea și a arătat că va apela numărul unic de urgență.

Potrivit declarației martorului S.C., Inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată peste zona dorsală cu un gest extrem de violent, iar apoi a intrat într-o sală de jocuri din apropiere, râzând.

Toate cele patru femei care au asistat la gest s-au arătat indignate, șocate, bulversate de gestul inculpatului.  Martorul T.L.L. a declarat, de altfel, că a simțit și teamă, având în vedere că erau singure pe stradă și li se putea întâmpla și lor ceva asemănător.”,. se arată la dosar.

Cum a fost stabilită pedeapsa

”Cu privire la gravitatea infracțiunii, instanța reține că inculpatul a procedat la lovirea persoanei vătămate cu propria forţă fizică, creându-se o stare de pericol cu privire la integritatea fizică a persoanei vătămate. În concret, rezultatul material produs nu este unul extrem de grav din punct de vedere fizic, însă circumstanțele săvârșirii faptei și zona vizată de agresor sunt aspectele care imprimă faptei un caracter grav.

Referitor la persoana inculpatului, acesta are 46 ani, a fost anterior condamnat de două ori pentru săvârșirea unor infracțiuni de viol, are studii medii, este necăsătorit și nu are ocupație. În fața instanței de judecată, acesta nu s-a prezentat la niciun termen, deși a fost legal citat.

În raport de cele de mai sus, instanța apreciază ca fiind necesară aplicarea unor pedepse cu închisoarea, iar nu cu amenda penală, pentru a-i atrage atenția inculpatului asupra consecințelor faptelor sale penale și pentru prevenirea săvârșirii de noi infracțiunii, considerând că pedeapsa este în măsură să influențeze rațiunea, sentimentul, voința acestuia, spre a-l determina să-și modifice în mod statornic comportamentul.

Aplicând aceste criterii în concret, având în vedere toate considerentele enunţate anterior, instanţa apreciază că o pedeapsă cu .nchisoarea pentru fiecare dintre infracțiuni poate răspunde în mod eficient dublului scop: de prevenire şi sancţionare, contribuind în egală măsură la reeducarea şi atenţionarea reală a inculpatului.

În consecinţă, instanţa consideră că pedeapsa de 9 luni .nchisoare pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe și pedeapsa de 3 luni pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice sunt necesare, dar şi suficiente, având în vedere faptele săvârşite şi persoana inculpatului.”, se arată în motivarea judecătorului.

”În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b) rap. la art. 38 alin. 1 Cod penal contopește pedepsele prin aplicarea la cea mai grea a unui spor de o treime din cealaltă pedeapsă, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 10 luni închisoare în temeiul art. 397 alin. 1 Cod de procedură penală”

Stabilirea daunelor morale

”Instanța va avea în vedere mijloacele de probă administrate, din care reiese că partea civilă a fost bulversată, șocată și indignată de gestul obscen al inculpatului, pe care l-a perceput ca având o conotație sexuală. De asemenea, partea civilă a învederat că din cauza șocului i s-au amplificat simptomele unei probleme de sănătate preexistente. Nu în ultimul rând, instanța va avea în vedere și împrejurarea că partea civilă colaborează cu instituții naționale și internaționale în vederea promovării respectării drepturilor omului, cu precădere ale femeilor. Fără a insinua că fapta care face obiectul cauzei ar fi de natură să producă o pagubă mai mare unei persoane cu interese precum cele menționate, instanța constată că preocupările persoanei vătămate denotă o mai mare implicare și sensibilitate în ceea ce privește respectarea femeilor în societate și în relație cu persoanele de sex opus.

Instanța apreciază că suma de 7.500 de lei este potrivită pentru acoperirea prejudiciilor morale cauzate prin atingerea adusă integrității fizice și psihice prin fapta inculpatului, sens în care instanța va admite în parte acțiunea civilă și îl va obliga pe inculpat la suportarea acestei sume.”, se arată în motivare.

Avocat Cristina Bucșă

”Sentința este extrem de importantă, în special pentru femei, inculpatul  fiind condamnat la pedeapsa cea mai aspră, închisoare cu executare, pentru că a lovit pe stradă o femeie cu palma peste posterior.

Din păcate, în societate încă există medii în care astfel de comportamente sunt tolerate și trecute cu vederea, însă corpul oricărei persoane este inviolabil, iar femeile trebuie să se simtă în siguranță oriunde s-ar afla, inclusiv pe stradă.”, spune avocata Cristina Bucșă, care a reprezentat-o pe persoana vătămată.

Comments

comentarii

Micii sportivi clujeni au obținut rezultate extraordinare la Cupa României Junior III.... Citește mai mult
Pentru a rezolva problema fotbalului impracticabil pe Cluj Arena, „U” Cluj va disputa meciurile de acasă la Mediaș până la schimbarea gazonului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!