fbpx

Premeditarea și complicitățile hoților de păduri din Maramureș, descrise într-un raport primit de DNA Cluj acum 7 ani!

Un raport complex emis de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, care zace de 7 ani în sertarele procurorilor anticorupție, avertiza încă din 2013 că hoții de lemne din zonă au acționat dintotdeauna sub girul unor angajați silvici și al unor firme private, se arată într-o anchetă Riseproject.

Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii opt ani în Maramureș. Prejudiciul financiar calculat de investigatori se ridică la 40 de milioane de euro.

Complicitățile locale sunt descrise amplu în raportul de 93 de pagini din 2013, care analizează exploatarea abuzivă a pădurilor păzite de ocoalele silvice din zonă: Alpina Borșa, Ocolul Silvic Composesoral Vișeu și Ruscova.

Potrivit inspectorilor, premeditarea furtului se vedea încă din faza elaborării amenajamentelor silvice, adică a documentației care stipulează cum va fi administrată o anumită pădure pe o perioadă de zece ani și cât lemn poate fi tăiat acolo în aceeași perioadă.

Garda Forestieră mai spune că din 2012 și până anul trecut, pe suprafața ariei protejate Sit Natura 2000 Munții Maramureșului  care se suprapune peste întreaga suprafață de nord a județului – a fost exploatat ilegal un volum de 480.000 de mc de lemn, cu un prejudiciu de 114 milioane de lei.

Plus alte 270.000 de metri cubi de lemn, cu o valoare de 70 de milioane de lei, despre care Garda Forestieră Cluj susține că au fost comercializați prin tranzacții fictive.

Una dintre firmele menționate în raportul inspectorilor și conectate la amenajamentele silvice întocmite ilegal este Ecosilva SRL, înființată în 2003 de UDMR-istul Ferko Jeno, silvicultor, numit de presă ”spaima pădurilor”. Acesta a acționat împreună cu proiectantul de amenajamente Ioan Teodor Ghejeu, după cum se vede într-un document primit de Clujust.

Ancheta integrală Riseproject AICI

Așteptăm o poziție din partea DNA Cluj cu privire la ce s-a întâmplat cu raportul Gărzii Forestiere.

La DNA Baia Mare este în lucru de ceva vreme un dosar în care este implicat fostul șef al Direcției Silvice Maramureș și fost deputat Pavel Horj, actual șef la Ocolul Silvic Dragomirești. În acest dosar au fost două clasări desființate de judecători, dar între timp s-a schimbat șeful DNA Baia Mare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina