fbpx
Așa s-au ras pădurile la Borșa

Exploziv: Și a doua clasare din dosarul DNA cu pădurile rase din Maramureș a fost desființată de un judecător

După clasarea desființată la sfârșitul lui 2017, DNA mai primește o lovitură în același dosar din cauza fostului șef al biroului teritorial Baia Mare, Ioan Ulici, care nu și-a făcut bine treaba. Înainte să plece forțat din DNA, acesta a clasat pentru a doua oară un mega-dosar cu hectare de pădure defrișate ilegal din Maramureș.

În data de 28 septembrie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș a hotărât că trebuie completată urmărirea penală. Să sperăm că la DNA Baia Mare se va găsi un procuror care să vrea să indice vinovații pentru jaful din păduri, considerat atentat la siguranța națională. Și nu vorbim de un simplu pădurar, ci de șefi din Romsilva și Garda Forestieră care au închis ochii, ceea ce se cheamă abuz în serviciu și intră în competența DNA.

Soluția pe scurt: ”Prin încheierea penală nr. 131/CP/28.09.2018 s-a dispus: ”În temeiul art. 341 alin 6 lit. b C.pr.pen. admite plângerea formulată de petentul Gălățean Crin Iosif împotriva ordonanţei de clasare din data de 08.05.2018 dată în dosarul nr. 260/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA-Biroul Teritorial Maramureş pe care o desființează și trimite cauza procurorului în vederea completării urmăririi penale pentru motivele care se vor arăta în cuprinsul hotărârii.

În temeiul art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 28 septembrie 2018.”

Pavel Horj

Prin urmare, argumentele avocatului Mihai Achimeț de la SCA Iordăchescu și Asociații au fost acceptate de judecător. Acesta a arătat că procurorul Ulici nu a respectat indicațiile judecătorului de cameră preliminară și nu a audiat toate persoanele indicate.

Astfel, dosarul se întoarce la DNA Baia Mare, unde, de această dată, vor fi audiați fostul deputat și fost director al Direcției Silvice Maramureș, Pavel Horj, alături de șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, așa cum indicase primul judecător care a desființat clasarea.

”Se poate observa că procurorul de caz refuză să audieze în calitate de martor, tocmai persoanele care ar trebui să cunoască împrejurările în care au fost săvârşite faptele din cadrul acestui dosar.

Or, sunt omişi din cadrul listei de martori indicate de judecătorul de cameră preliminară tocmai şeful Ocolului Silvic Borşa, şeful Direcţiei Silvice Maramureş şi inspectorul şef din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

Martorii Coman Mircea, Horj Pavel şi Şteţco Istrate aveau posibilitatea de a lămuri modalitatea în care au fost întocmite acte de punere în valoare pentru explotarea materialului lemnos de către Horber SRL, modalitatea în care au fost emise autorizaţiile de exploatare, precum şi dacă au fost solicitate şi aprobate derogări de la amenajament pentru a se exploata o cantitate mai mare de material lemnos decât cea prevăzută în mod expres, în cadrul amenajamentului.”, se arăta în plângerea împotriva soluției de clasare depusă de păgubitul Crin Gălățean prin avocatul Mihai Achimeț.

Spre norocul proprietarului pădurii rase, dosarul va ajunge la noul procuror șef de la DNA Baia Mare (numirea lui Ioan Pop este în curs), căci procurorul Ioan Ulici, cel care a dat cele două clasări de până acum, și-a dat demisia în urma scandalului premierii sale la un eveniment cu politicieni PSD și s-a întors pe un post călduț la Parchetul Județean Maramureș.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina