Preluăm modelul francez de construit și reabilitat instanțe

Ministrul Justiției a anunțat că o echipă din cadrul Agenției specializate în proiectarea și execuția sediilor instanțelor din Franța va veni în România să ne prezinte modul în care francezii au ales să standardizeze procedura de realizare a instanțelor de judecată.

Ministerul Justiției a lansat anunțul de licitație pentru realizarea unor Ghiduri privind standardele de proiectare ale sediilor instanțelor de judecată. Proiectul este finanțat de Banca Mondială prin Acordul de împrumut încheiat cu Guvernul României, iar durata proiectului este de 10 luni de la data semnării contractului.

“În urma vizitei la Paris, am stabilit cu omologul francez ca o echipă din cadrul Agenției specializate în proiectarea și execuția sediilor instanțelor din Franța să vină la București și să ne prezinte modul în care colegii francezi au ales să standardizeze procedura prin care se realizează instanțele de judecată. În România, timp de 25 de ani, am construit sedii de instanță în funcţie de aprecierile președinților de instanță și proiectanților, respectând doar niște principii minimale de securitate, ceea ce înseamnă că avem o politică de dezvoltare neunitară care ne creează probleme de administrare, discrepanțe în modul de funcționare a instanțelor și, în unele cazuri, crește costurile de întreținere.

În urma negocierilor cu Banca Mondială a fost aprobată finanțarea unui proiect prin care vom elabora standarde obligatorii pentru toate instanțele care se vor construi sau reabilita în viitor. Concret, la finalul acestui proiect vom avea un Ghid de proiectare a sediilor de instanță care va fi  format din patru secțiuni separate: Ghid de proiectare pentru instanțe, Ghid de proiectare a sălilor de judecată, Ghid de ergonomie al posturilor de lucru specifice în instanțe şi Ghid de proiectare pentru mobilierul instanțelor. Este un pas foarte important pentru a avea nu numai o imagine unitară a justiției, dar și pentru a reduce costurile de exploatare și a crea medii de lucru optime pentru magistrați, dar și facilități corespunzătoare pentru justițiabili,” a declarant Robert Cazanciuc.

Anunțul de licitație va fi publicat astăzi pe site-urile web de achiziții internaționale specifice finanțatorului internațional și pe site-ul web al Ministerului Justiției.

Consultantul va elabora aceste standarde de proiectare pentru sistemul judiciar românesc, pornind de la analiza standardelor franceze și a unor documente de proiectare utilizate deja în practica românească. Durata serviciilor de consultanță este de 10 luni.

Pentru furnizarea acestor servicii Consultantul, care va fi selectat în urma unei proceduri de licitaţie competitive derulate în conformitate ghidul Bancii Mondiale,  va trebui sa aibă experiență relevantă în domeniul proiectării de clădiri incluzând partea de infrastructură, dar şi experiență specifică în domeniul designului arhitectural pentru sistemul judiciar. De asemenea, consultantul  trebuie sǎ demonstreze cǎ are capacitatea de a mobiliza o echipă complexă de experți pentru a acoperi toate ariile de competență necesare pentru atingerea obiectivului contractului. Echipa trebuie sǎ includă arhitecți (inclusiv arhitecți restauratori, arhitecți peisagiști, arhitecți proiectare mobilier) şi ingineri construcții civile, instalații electrice, instalații sanitare, gaz, termo–ventilații, IT&C precum şi  alți experți cu experiență anterioară în domeniile: protecție împotriva incendiilor, supraveghere video, sisteme de securitate, sănătate și siguranță, energie verde, certificate, energetice, structuri, topografice.

Comments

comentarii

Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult
Cea de-a treia zi de distracție și muzică pentru participanții la Electric Castle. La fel ca în celelalte două zile de festival, vineri, artiştii vor fi pregătiți să facă un mare show.... Citește mai mult

Lasă un răspuns