fbpx

”Avocatul romilor” din Cluj, pedeapsă cu amânare și muncă în folosul comunității

Personajul nelipsit de pe holurile Palatului de Justiție din Cluj, Ionel Sărac, cunoscut ca ”avocatul romilor”, căci îi apără fără să fie însă avocat, a primit o pedeapsă cu amânare și a fost obligat la muncă în folosul comunității pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii.

Acolo unde este un grup de romi în Palatul de Justiție din Cluj, este și Ionel Sărac. El îi ajută și le face acțiuni în Justiție, dar spune că nu pledează în instanță, căci până și el știe că nu este avocat. De ani buni tot studiază dreptul și are cunoștințe în domeniu, astfel că a fost poreclit ”avocatul romilor”. Tot o persoană de etnie romă i-a făcut plângere penală pentru înșelăciune, iar recet, Judecătoria Cluj-Napoca i-a aplicat o pedeapsă, însă cu amânare, potrivit noului cod penal. Astfel, dacă într-un anumit termen nu mai comite infracțiuni și respectă obligațiile impuse, pedeapsa nu se mai aplică și nu apare în cazier. Sentința nu este definitivă.

Solutia pe scurt: ”În temeiul articolului 83 din Codul penal dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an si 4 luni închisoare pe durata termenului de supraveghere de 2 ani prevăzut de art. 84 din Codul penal.

Inculpatul este obligat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

1. să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe langa Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta;

2. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lui;

3. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

4. să comunice schimbarea locului de muncă;

5. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor lui de existenţă.

De asemenea, Sărac a fost pus la muncă în folosul comunității: ”Obligă inculpatul sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pentru o perioada de 50 de zile, indicand Primaria Mun. Cluj Napoca si RADP Cluj.”

”Avocatul romilor” are de plătit și daune către femeia care i-a făcut plângere și către Baroul Cluj. ”Obliga inculpatul la plata sumei de 1600 lei despagubiri catre partea civila Rus Ioana Octavia, cu dobanda legala care incepe sa curga incepand cu luna februarie 2012 pana la plata efectiva.(….) Obliga inculpatul la plata sumei de 1000 lei despagubiri catre partea civila Baroul Cluj”

Sentința este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Activitatea lui Ionel Sărac la Tribunal i-a fost inspirație pentru una dintre cărți avocatului Lucian Cristea.

Comments

comentarii

Un comentariu

  1. De foarte multi ani acest om isi duce veacurile pe acolo si nu pot sa imi dau seama cum de numai acum a fost depistat ca profeseaza ilegal o meserie.

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina