clujust.ro

Predoiu vrea să responsabilizeze notarii: ”în prezent nu poate fi atrasă răspunderea”. Proiect de lege

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a legii notarilor publici. În expunerea de motive semnată de ministrul Cătălin Predoiu se arată că proiectul are ca scop ”responsabilizarea sporită a notarilor publici” în condițiile în care ”în prezent nu poate fi atrasă răspunderea”

Prin proiectul pentru modificarea art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995 se propune eliminarea sintagmei ”în mod repetat” din următorul paragraf de la abateri: ”îndeplinirea, în mod repetat, a actelor și procedurilor notariale cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale în cauză ori îndeplinirea acestora cu încălcarea dispozițiilor art. 9;”

”Prin prezentul proiect de lege se propune modificarea prevederilor art.74 lit d) din Legea nr.36/1995, în sensul eliminării sintagmei ”în mod repetat”, modificarea propusă îndeplinind dublu scop: atât unui preventiv – prin responsabilizarea sporită a notarilor publici în exercitarea atribuțiilor legale – cât și unul sancționator extins prin raportare la reglementarea în vigoare, notatul public urmând a răspunde disciplinar, spre deosebire de situația actuală, și pentru o singură faptă constatată de către organul de control.

Necesitatea modificării este justificată de rațiuni practice, în prezent nu poate fi atrasă răspunderea, pe care de consecință, organele de control fiind în imposibilitatea legală a aplica o sancțiune disciplinară pentru situații precum cea în care notarul public săvârșește, chiar și cu bună-știință, un act notarial sau o procedură notarială cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale în cauză, dacă fapta nu este săvârșită în mod repetat. ”, se arată în expunerea de motive semnată de ministrul Cătălin Predoiu.

Proiectul de Lege

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [36.28 KB]

Expunerea de motive

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [528.39 KB]

”Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București sau pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro”, se arată în anunțul MJ

Comments

comentarii

Micii sportivi clujeni au obținut rezultate extraordinare la Cupa României Junior III.... Citește mai mult
Pentru a rezolva problema fotbalului impracticabil pe Cluj Arena, „U” Cluj va disputa meciurile de acasă la Mediaș până la schimbarea gazonului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!