fbpx

Motivarea hotărârii care a revoltat iubitorii de animale din Cluj. 65 de câini de luptă, returnați inculpaților

Judecătoria Cluj-Napoca și, ulterior, Tribunalul Cluj au hotărât ridicarea sechestrului asupra a 65 de câini de luptă într-un dosar în care 7 inculpați sunt judecați pentru organizarea de lupte cu câini și introducerea în țară de astfel de exemplare. Mai mulți iubitori de animale au protestat, ieri, în fața Palatului de Justiție din Cluj. În motivarea hotărârii se arată că cei 65 de câini, spre deosebire de alți patru pe care s-a menținut sechestrul, nu sunt menționați în rechizitoriu că ar avea legătură cu faptele din acest dosar instrumentat de Parchetul Judecătorie Brașov, mai existând un dosar disjuns la Parchetul Judecătorie Cluj-Napoca, care ar putea lua măsuri dacă constată că cei 65 de câini au implicare în cauza disjunsă.

Tribunalul Cluj a decis recent: ”respinge ca nefondate contestatiile formulate de catre contestatorii UAT Judetul Cluj si Asociatia Sirius Animale Rescue  impotriva incheierii penale nr. 232/18.10.2022 pronuntata de Judecatoria Cluj Napoca”

Anterior, Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât: ”mentine masura sechestrului asigurator, sub care au fost plasate in data de 22.07.2022 prin ordonanta procurorului din data de 22.07.2022 dosar nr 1505/P/2022 al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov (vol 4 fila 84) urmatoarele bunuri:

– exemplarul canin metis Pittbul, mascul pe nume Muchacho, de culoare galbui-roscat, identificat cu microcip seria 9 ridicat in data de 24.06.2022 de la inculpata Kittrichova Zuzana

– exemplarul canin metis Pittbul, mascul pe nume Stryder, de culoare alb cu negru, identificat cu microcip seria 68 ridicat in data de 24.06.2022 de la inculpatul Buric Slobodan

– exemplarul canin metis Pittbul, mascul pe nume Losco, de culoare neagra, cu microcip seria 380 ridicat in data de 24.06.2022 de la inculpatul Sparapano Cristian

– exemplarul canin Blacky, identificat cu seria microcip 6 , in rechizitoriu si in ordinul de plasare in adapost, nr. 342.392/24.06.2022, emis de IPJ Brasov (vol 2 fila 243) ridicat in data de 24.06.2022 de la inculpatul Marian Alin Cosmin.

Dispune predarea bunurilor aratate anterior catre inculpatul Marian Alin Cosmin in calitate de custode – cu obligatia ca acesta sa le pastreze la locatia din Baciu, com. Baciu, la aprox. 200 metri distanta de strada Padurii pana la solutionarea definitiva a prezentei cauze. Cheltuielile de intretinere pentru aceste bunuri se suporta de catre inculpatii Kittrichova Zuzana, Buric Slobodan, Sparapano Cristian, respectiv Marian Alin Cosmin.

In privinta celorlalte bunuri (caini) mentionate si plasate in data de 22.07.2022 prin ordonanta procurorului din data de 22.07.2022 dosar nr 1505/P/2022 al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov revoca masura asiguratorie ridica masura asiguratorie a sechestrului si dispune restituirea acestor bunuri si restituirea puilor rezultati catre persoanele de la care au fost ridicate (inculpatii Marian Alin Cosmin, inculpata Barbu Ianisa Teodora). Cu privire la aceasta masura se instiinteaza Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca.

Motivarea ridicării sechestrului asupra celor 65 de câini. Mai este o șansă la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca

”În ceea ce priveşte celelalte bunuri (exemplare canine ) arătate în ordonanţa din data de 22.07.2022 se constată că acestea nu sunt menţionate în rubrica in drept a rechizitoriului, nu este evidenţiată legătura lor şi a fiecăruia în parte cu fapta/faptele de care sunt învinuiţi inculpaţii.

Astfel, nu se poate aprecia, la acest moment, că aceştia ar putea fi obiectul unei măsuri de siguranţă, de confiscare.

În lipsa unei valori indicate pentru aceste bunuri, nu se poate aprecia că aceştia ar servi la îndeplinirea unei executări a amenzii penale, ori a cheltuielilor de judecată.

Dar, se observă că din susţinerile SIRIUS, cheltuielile cauzate de conservarea lor, ca bunuri, (art 251 Cod de procedură penală) sunt extrem de mari. În această situaţie, măsura asigurătorie în privinţa acestor bunuri nu este proporţională, urmând a fi ridicată. 

Se observă că prin rechizitoriu s-a dispus “disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunii de organizarea de lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte, prev. de art. 14 din O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și declinarea acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca”. 

Se va înştiinţa acest organ judiciar cu privire la această măsură, având posibilitatea de a dispune în consecinţă dacă bunurile privesc dosarul ce îl instrumentează.

Aspectele legate de cheltuielile provocate prin dispoziţia luată in data de 24.06.2022, întemeiată pe legea 205/2004, prin dispoziţia luată în data de 22.07.2022, întemeiată pe art 249 Cod de procedură penală, sunt guvernate de legea 205/2004, respectiv art 251 Cod de procedură penală. Judecătorul nu poate dispune cu privire la acestea, conform competenţei sale, stabilite prin art 342 Cod de proceduă penală. Examinând aspectele indicate de SIRIUS, se subliniază că nu intră în competenţa judecătorului de camera preliminară  să dispună cu privire la aceste aspecte, o astfel de atribuţie revenind exclusiv organelor de urmărire penală, conform prevederilor art 251 Cod de procedură penală.

Protest în fața Palatului de Justiție Cluj

Zeci de iubitori de animale din Cluj-Napoca au protestat în fața Tribunalului Cluj față de decizia instanței de a înapoia cei 65 de câini de luptă fostilor proprietari. ONG-urile au semnalat numeroasele nereguli din acest caz și acuză autoritățile că nu au luat măsuri la timp. Momentan, câinii se află la un adăpost din Turda, dar în zilele următoare, stăpânii vor merge să îi revendice. ONG-iștii sunt îngrijorați de soarta câinilor și totodată indignați că în acest caz legea nu s-a respectat. Mai mult decât atât, aceștia spun că decizia instanței încurajează continuarea unor astfel de practici.

Comments

comentarii

Aproape 500 de exemplare de urs brun ar putea fi vânate anual, potrivit unui proiect de lege depus, marți, în Parlament.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu. Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la ”U” de la o echipă din Bulgaria.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!