fbpx

Pomohaci, condamnat definitiv pentru evaziunea la apartamentele din Cluj

Curtea de Apel din Târgu Mureș a menținut pedeapsa inițială primită de preotul Cristian Pomohaci, un an de închisoare cu suspendare și plata prejudiciului cauzat statului român. Preotul trebuie să facă și 90 de ore de muncă în folosul comunității, în localitatea natală Rebrișoara.

Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut pedeapsa inițială, de un an de închisoare cu suspendare, în cazul fostului preot Cristian Pomohaci, trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată. Pedeapsa închisorii este, astfel, definitivă.

 

 

Preotul Pomohaci a fost condamnat pentru evaziune fiscală la 1 an de închisoare cu suspendare

Pedeapsa a fost stabilită de către procuror ca urmare a unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu preotul. La data de 11 martie 2020, Tribunalul Mureș a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu inculpatul. În temeiul art. 396 alin. (1) Cod Procedură Penală coroborat cu art. 480 alin. 4 Cod Procedură Penală, cu reținerea art. 10 alin. 1 din Legea 241/2005 l-a condamnat la pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal – 11 acte materiale. În temeiul art. 67 alin. 2 Cod penal raportat la art. 66 alin. 3 și alin. 1 lit. a și b Cod penal, i-a interzis inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercițiul drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, pentru o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a sentinței. În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a Cod penal, i-a interzis inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de la data rămânerii definitive a sentinței și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal i-a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei. În temeiul art. 92 Cod penal i-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii. În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 93 alin. 1 Cod penal în perioada termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; În temeiul art. 93 alin. 2 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul P.C. D.trebuie să respecte următoarea obligație: – să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanței. În temeiul art. 93. alin.3 Cod Penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată, pe o perioadă de 90 zile, în cadrul sau în beneficiul Primăriei Rebrișoara sau în cadrul Primăriei Năsăud. În baza art. 274 alin. 1 Cod Procedură Penală l-a obligat la plata sumei de 5800 lei, din care suma de 5000 lei provine din faza urmăririi penale cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

La data de 23 octombrie 2020, Curtea de Apel Mureș a admis apelul inculpatului  împotriva sentinţei penale nr. 28 din 11 martie 2020 pronunţată de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 1841/102/2018 și a desfiinţat în parte hotărârea atacată înlăturând aplicarea faţă de inculpat a obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte doar următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate cu instituţiile din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 90 de zile în cadrul sau în beneficiul Primăriei Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, sau în cadrul Primăriei Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

Acesta și-a recunoscut vina și a fost de acord să plătească statului român prejudiciile cauzate, care ajungeau la 136.572 de lei. Practic, acesta a declarat venituri mai mici obținute din închirierea spațiilor și locuințelor pe care le deține.

Cristian Pomohaci va avea de prestat, la alegerea Serviciului de Probațiune și 90 de ore de muncă în folosul comunității, pe raza comunei natale Rebrișoara sau în cadrul Primăriei Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

Curtea de Apel Mureș a modificat obligațiile impuse de către prima instanță pe durata termenului de supraveghere, astfel că preotul va putea părăsi teritoriul României fără nicio restricție.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns