Polițiștii care au refuzat mita: ”Suma nu trebuie să fie nici 10.000 de euro, nici 1 leu. Nu trebuie să existe”

Clujust.ro a stat de vorbă cu cei doi polițiști din Cluj despre care DGA a informat recent că au refuzat o mită de 1.500 de lei. De la ei am aflat că era vorba de 1.500 de lei de fiecare și că mituitorul a fost extrem de insistent. Acesta s-a ales cu 1 an și 5 luni închisoare cu suspendare. ”Să refuze orice atenție și să facă denunțuri”, este mesajul celor doi oameni ai legii pentru colegii lor.

Ioan Pașcalău (49 de ani), fost șef de post în comuna Viișoara, poate spune că și-a făcut meseria până la capăt. A refuzat mita cu două săptămâni înainte de pensionare. De asemenea, are satisfacția că l-a ”școlit” bine pe colegul lui mai tânăr, Tudor Florea, în vârstă de 30 de ani, cu care era în momentul în care au fost încercați de un șofer beat care dorea să-și păstreze permisul. Sfatul fostului șef pentru tânărul polițist: ”Să nu pui mâna niciodată pe lucrul care nu este al tău!”

politisti-cluj-refuzat-mita-1Tudor Florea lucrează de patru ani și jumătate în poliție, iar de patru ani este la postul din Tritenii de Jos. Mergea în patrulă intercomunală împreună cu Ioan Pașcalău, căci ambele posturi sunt subordonate Secției de Poliție Rurală Câmpia Turzii. Florea a absolvit facultatea de inginerie – mecatronică și școala de agenți de poliție, iar acum este anul IV la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj.

Proaspăt pensionat, având vechimea necesară, Ioan Pașcalău spune că nu a mai fost încercat cu mite de-a lungul carierei. ”Am rămas surprins de problema care s-a ridicat de către persoana respectivă.”

Înainte să încerce să-i mituiească, era să-i calce cu mașina

În 19 iunie, Pașcalău și Florea erau în patrulă pe raza comunei Luna, pe un drum județean. ”Am fost direcționați către un accident de circulație soldat cu pagube materiale, respectiv ieșise o mașină în decor și ne-am deplasat pentru a-l ajuta pe conducătorul auto să-l scoatem din decor. Fiind o ploaie torențială, am avut nevoie de oprirea circulației pe ambele sensuri pe DJ 107F. M-am mobilizat cu colegul și am oprit circulația. Dinspre comuna Lunca Mureșului a venit un autoturism, am făcut semn de oprire, ambii cu lanternele. Am văzut că nu oprește și am făcut semne mai disperați. În cele din urmă, a oprit la un metru de noi, riscând să ne accidenteze. Imediat, colegul s-a deplasat la mașină, iar șoferul a dat geamul jos și a întrebat ce dorim.”, povestește Pașcalău.

”Când am început să discut cu el, am observat că e sub influența alcoolului. Prin urmare, am dispus testarea cu aparatul etilotest, rezultatul fiiind undeva peste 1 la mie. Era mult în aparat. S-a rezolvat problema accidentului cu pagube materiale, fiind extrasă mașina cu un utilaj. Am reținut conducătorul auto, ne-am dus la Spitalul Municipal Câmpia Turzii, unde i s-a recoltat prima probă de sânge, după care ne-am dus la postul de poliție din Viișoara pentru întocmirea documentelor procedurale. La a doua recoltare, s-a dus șeful împreună cu șoferul, eu rămânând la post pentru întocmirea documentelor. ”, a continuat povestea tânărul Florea.

Insistent: ”Merg să mă sinucid dacă nu-mi luați banii”

Pe dumul de la spital, a venit prima propunere de dare de mită.  ”Am mers la spital, s-a recoltat a doua probă de sânge și în timp ce ne reîntorceam la postul de poliție Viișoara pentru terminarea actelor procedurale, insista foarte mult să ne dea bani, să vorbesc și cu colegul. Am spus că nu se poate. Mi-a spus verbal să ne înțelegem. Am ajuns la postul de poliție. Și acolo, până colegul a făcut documentele, tot timpul insista și-l deranja pe colegul. ”, a spus Pașcalău.

”A fost propunere clară, fermă: domne, vă dau câte 1.500 de lei la fiecare ca să rupeți documentele și să nu trimiteți permisul ca să-i fie suspendat. I-am respins ferm propunerea.”, își amintește Florea.

”Dacă a văzut că nu poate cu insistențele, a încercat să ne intimideze în sensul că merge să se sinucidă dacă nu-i luăm banii. Am zis: nu se poate așa ceva. Era sub influența alcoolului, dar era conștient de ceea ce vorbește. Insista mult să mergem cu el în oraș la bancomat că are banii pe card. ”, a adăugat ”veteranul”.

Tânărul polițist speră ca acest caz să fie exemplu pentru toată lumea:  ”Clar, nu sunt de acord cu astfel de fapte și consider că trebuie sancționate prin lege, conform dispozițiilor în vigoare. Numai așa se poate face o epurare clară și aplicarea legii să fie așa cum a stabilit legiuitorul. Ar trebui ca întâmplarea noastră să constituie un exemplu. Eu sunt de părere că schimbarea trebuie să plece de la toate palierele, iar dacă pleacă de jos e cu atât mai bine. Putem da un exemplu pozitiv prin fapte de genul acesta.”

De ce au refuzat mita?

Efectiv nu mi se părea normal ca cineva să încalce legea, să săvârșească o faptă de o gravitate atât de mare și să poată să-și cumpere libertatea sau să nu răspundă penal. Nu e normal, pentru că un cetățean ce-și cumpără libertatea pentru o fapta ca aceasta este cel care ajunge să facă accidente cu victime și să provoace tragedii ”, răspunde Tudor Florea.

”Eu, la experiența mea, normal că am refuzat, pentru că așa am fost învățat și din școală și în plus am avut multe instruiri pe linia de prevenire a corupției și am vrut să ies liniștit la pensie. ”, spune Ioan Pașcalău.

La știrea despre acest caz au existat comentarii că suma era prea mică.  ”Suma nu trebuie să fie nici 10.000 de euro, nici 1 leu. Nu trebuie să existe suma respectivă. Și îndemnăm pe această cale toți colegii să nu se implice și să refuze orice atenție! Ne bucurăm că legea și-a spus cuvântul și făptașul a fost sancționat. ”, au precizat cei doi polițiști. Despre mituitor, își amintesc doar că lucrează în cadrul CFR.

Am plecat în pensie împăcat.”, agent șef principal Ioan Pașcalău.

Mesaj pentru colegi: ”ar fi bine să facă denunțuri”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, agent principal Carmen Jucan, a precizat că mulți polițiști refuză astfel de oferte, dar nu toți fac și denunț către organele specializate. În acest context, Pașcalău și Florea au explicat de ce au făcut denunțul la Direcția Generală Anticorupție: ”Când a coborât din mașina de poliție, a lăsat impresia că ne va mai căuta și a zis că știu ce am de făcut. Ne-am gândit să facem denunț pentru că exista probabilitatea să vină să mai propună, Când s-a dat jos din mașină a pronunțat sumele: 15 și 15. Și ne-a arătat cu degentul pe fiecare, spunând <știu ce am de făcut, 15, 15>. A lăsat de înțeles că urmează să ne dea banii. Ne-am gândit că fapta poate fi probată și să răspundă penal pentru acest tupeu. Bănuim că sunt mulți colegi încercați, mai ales la Rutieră.”

”Este primul caz la noi la posturile de poliție din zona Câmpia Turzii. E un exemplu față de colegii noștri, mai ales după intructajele colegilor de la DGA pe linia anticorupție”, spune Ioan Pașcalău.

”Acuma și cu oferitul, depinde de atitudinea polițistului. Avem colegi fermi, cu experiență. În momentul în care interacționezi cu conducătorul auto și ai atitudine fermă și din start nu ai deschis calea negocierii, nu-și permit să încerce chestii de genul acesta”, adaugă Florea.

”Tocmai de aceea am sesizat colegii de la DGA, pentru că nu am primit și am și refuzat ferm asemenea sume. Aș vrea să punctez că acest caz va fi un exemplu pentru polițiști și că ar fi bine să facă denunțuri, să arate că nu e chiar așa cum se vorbește despre poliție…”, a conchis polițistul care a mers liniștit în pensie.

Comments

comentarii

Din dorința de a fi mai aproape de cele sfinte, un șofer a decis să-și parcheze bolidul chiar la intrarea în Biserica „Sfântul Mihail”.... Citește mai mult
O nouă tehnologie de inteligență artificială promite să transforme radical modul în care detectăm și tratăm bolile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns