fbpx

Peste 550 de persoane au semnat petiția pentru examen de primire în profesia de avocat în martie 2020

Peste 550 de persoane au semnat petiția online pentru organizarea unui examen de primire în profesia de avocat în martie 2020. De asemenea, o solicitare în acest sens a fost trimisă recent președintelui UNBR de către președintele asociației Legal Drive.

Periția online intitulată ”Examen sesiune intermediara martie 2020 acces in profesia de avocat” a adunat până azi, 5 noiembrie 2019, 559 de semnături.

Petiția către Uniunea Nationala a Barourilor din Romania are următorul text:

”Va solicitam respectuos organizarea unei noi sesiuni suplimentare/ intermediare pentru examenul de acces in profesia de avocat, eventual in luna martie 2020 sau intr–un calendar ce va permite indeplinirea formalitatilor in termenele legale, pentru urmatoarele considerente:

– numarul de candidati care doresc sa acceada in profesie

– numarul candidatilor respinsi, in sesiunea din august 2019, “la limita”

– numarul mare de contestatii care, indiferent de solutie, semnifica o stare de confuzie si neincredere in faptul ca , la elaborarea subiectelor de examen, au fost respectate regulile prevazute in Regulamentul- cadru la art 14 alin 3 li a (de exemplu, sa nu contina probleme controversate in doctrina sau practica)

– iminenta unor modificari legislative care ar face ca actuala bibliografie – care a fost parcursa (pentru unii candidati chiar doi ani)

– sa devina perimata si inlocuirea ei sa ii puna pe candidatii respinsi (asa cum am aratat, “”la limita”) in situatia de a nu putea valorifica cunostintele insusite pana acum ceea ce ar crea un sentiment justificat de frustrare si injustitie. Ar exista un sentiment de inechitate pe care l-ar avea cei respinsi in raport cu faptul ca multi candidati au fost admisi pe aceasta bibiografie care isi va pierde actualitatea pana vor ajunge la definitivat.

Va rugam sa aveti in vedere ca organizarea unei sesiuni suplimentare nici nu contravine normelor legale care guverneaza profesia de avocat, nici nu aduce atingere politicii profesionala privind selectia la primirea la profesia de avocat, nici nu genereaza un efort material urmand sa se achite taxele corespunzatoare.

De asemenea, prezenta petitie nu reprezinta o contestare a examenul organizat in augist 2019 sau o raportate la nemultumirile exprimate prin contestatii. Pur si simplu, in temeiul dreptului de petitionare si justificand un interes legitim, consideram ca este oportuna organizarea unei sesiuni suplimentare pentru argumentele exprimate mai sus.

S-a procedat in acest fel, de mai multe ori,  si pentru accesul in profesia de avocat in 2010, 2019 si la unele examene de rezidentiat, si la accesul in profesia de auditor fiscal. Pentru ratiuni similare, un grup semnificativ de candidati respinsi, semnatar al prezentei petitii, solicitam sa ni se dea posibilitatea sa accedem in profesia de avocat, in conditii de concurs.

Am avut in vedere art.17 alin.1din legea 51/1995 care statueaza ca “primirea in profesie se realizeaza (…) cel putin anual (…)” coroborat cu prevederile art 33 alin 2 din Statut care, de asemenea, prevede ca examenul de primire in profesie se organizeaza cel putin o data pe an. Prin urmare, am decis sa ne adresam Consiliului UNBR care are atributii  in acest sens, in baza art. 66 lit. h din legea nr 51/1995 si sa solicitam organizarea unei noi sesiuni.

Totodata, am observat ca in Regulamenul –cadru  adoptat  prin Hotararea nr 367/22.06.2018 pentru republicarea in forma consolidata a Regulamentului-cadru, la art.  5 alin. 1 se mentioneaza ca “Consiliul UNBR poate decide organizarea mai multor examene intr-un an din ratiuni legate de politica profesionala privind selectia la primirea in profesia de avocat”.

Autorii petiției sunt Irina Predescu și Cornelia Cervis  – consilier juridic

În 4 noiembrie, jurisul Mădălin Chipirlin, președintele Asociației Legal Drive, a trimis o solicitare în acest sens președintelui UNBR, Traian Briciu, cu următoarea motivație:

”Avand in vedere dispozitiile art. 17 alin. (1), art. 65 litera (i) din Legea 51/1995, art. 33 alin. (2) din Statutul Profesiei de Avocat, care instituie posibilitatea organizarii a cel putin unui examen anual, lasand astfel deschisa premisa organizarii unei(or) sesiuni suplimentare. Aceasta teza este de altfel sprijinita si de Regulamentul cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, art 5, alineatul (1) „Consiliul U.N.B.R. poate decide organizarea mai multor examene intr-un an, din ratiuni legate de politica profesionala privind selectia la primirea in profesia de avocat”.

Caracterul echitabil si nediscriminatoriu al examenului {art. 1 alin.(4) din Regulamentul – cadru (Hotararea nr. 462/05.06.2019)} nu este respectat în lipsa unei sesiuni de examen în luna martie 2020 în aceleaşi condiţii de examinare, raportat la numărul sesiunilor din anii anteriori.

Astfel lipsa unei masuri de a organiza o noua sesiune in martie 2020, va atrage in mod direct atentia mass media, momentul fiind speculat ca o lipsa de predilectie.

În cele din urma se ajunge la concluzia ca lipsa de continuitate in a organiza doua sesiuni pe an, cel putin pentru o perioada de 2 ani (interval de timp ce poate fi prevăzut ca un termen de tranziţie pentru observarea unor efecte ) încalcă principiul de discriminare si echitabilitate, acesta reprezentând un simplu cuprins textual.

O sesiune de examinare in martie 2020 conduce la imbunatatirea situatiei descrise si la oferirea unei transparente decizionale din cadrul UNBR, oferind un grad ridicat de predictibilitate si incredere, pentru viitori candidati. De asemenea in teritoriu este o nevoie acuta de stagiari, totodata Casa de Asigurari a Avocatilor are in prezent deficit in sustinerea planului financiar, fapt ce se poate solutiona şi prin organizarea unui nou examen in martie 2020.

In mediul online se dezbat aprig situatiile descrise de catre mine, am avut curajul ca in nume propriu sa schitez cateva din ideiile potentialilor candidati, masura ce nu reprezinta o critica la adresa UNBR ci o simpla solicitare careia daca i se da curs pozitiv, aduce un plus de confort atat institutiei dumneavoastre cat si potentialilor candidati.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina