fbpx

Peste 550 de persoane au semnat petiția anti-păcănele lansată de o juristă din Cluj. Semnezi?

Consilierul juridic Ioana Cristea din Cluj a lansat petiția pentru “interzicerea jocurilor de noroc (păcănelelor) în toate locurile publice din România”, adresată Guvernului și Parlamentului. Peste 550 de persoane au semant-o deja. Redăm mai jos din petiție:

ioana cristeaRomânia a ajuns o țară sufocată de “PĂCANELE”. La fiecare colț de bloc mai răsare câte o sală cu geamuri frumos colorate care îi ademenește pe români să intre pentru a câștiga facil sume importante de bani. A devenit o problemă socială, faptul că pătura săracă a societăţii îşi iroseşte banii în aceste automate.

Din păcate, jocurile de noroc creează DEPENDENȚA și, mai grav, pot duce la SUICID, mărturie fiind zecile de cazuri mediatizate în ultimii ani. Este de notorietate cazul a doi frați din Iași, care s-au sinucis, la interval de câteva zile, din CAUZA DATORIILOR acumulate ca urmare a participării la jocuri de noroc.

“Nenorocirea e că majoritatea celor dependenți de aparate nu se mai descurcă singuri să iasă din iadul în care au intrat. Și ajutorul vine greu, vine târziu, vine când oamenii deja sunt exasperați de ce se întâmplă. Statul și afaceriștii dibaci fac PROFIT DIN SĂRĂCIA celor care, la șapte dimineața, așteaptă tremurând să se deschidă sala.”

Au fost câteva inițiative ale unor grupuri de parlamentari care au propus schimbarea legii privind aparatele de jocuri. Potrivit uneia dintre ele, jocurile urmau să fie limitate doar la cazinouri. Pentru că, în prezent, LE GĂSEȘTI PESTE TOT. Le găsești si în baruri. Le găsești acolo unde mai există un bănuț de “muls”. Pentru câteva ore la rondoul fericirii oamenii fură din case, fură din buzunare, își sacrifică și ULTIMUL STROP DE INDEPENDENTA. Îi pasă cuiva?

“Nu se explica de ce membrii Comisiei de Buget Finante au avizat negativ o lege, care avea deja AVIZUL COMISIEI JURIDICE. Mai grav este faptul ca exista chiar si trusturi media, ale caror patroni au aproximativ 3.000 de aparate slot-machine, si care fac PRESIUNI ca acest proiect de lege sa nu treaca de plenul Parlamentului.”

O SOCIETATE SĂNĂTOASĂ duce la un stat puternic, clădit pe o fundație puternică. Fundația acestui stat o reprezintă FAMILIA. Ludomania ca afecțiune duce la destrămarea familiei, iar noi avem obligația protejării acesteia.

“Statisticienii atrag atenția că peste jumătate de milion de români joacă săptămânal la păcănele, profilul jucătorului pasionat având VÂRSTA PÂNĂ ÎN 29 DE ANI cu un venit mediu de 1.200 de lei pe lună. Conform unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană, România se află, la segmentul de vaârstă cuprinsă între 15 și 19 ani, printre primele locuri în Europa cu 6.3 sinucideri la 100.000 de locuitori, mult față de media europeană. Mai mult, analizând ultimul barometru Eurostat, una din cauzele principale pentru rata ridicata de sinucideri este DEPENDENȚA PATOLOGICĂ DE JOCURI, alături de sărăcie. Însă, același barometru menționa că unul din factorii determinanți care concurează la sărăcirea populației este ludomania.”

Ca model psihologic, dependentul de joc este o persoană nesigură emoțional, imatură afectiv, care trăiește frecvent stări negative și care consideră că ceva miraculos poate interveni în viața lui. Plictiseala și singurătatea, susțin psihologii, pot conduce spre sălile de joc. De asemenea, nu trebuie neglijate prieteniile cu dependenții de joc care pot influența puternic persoanele încă „neinfestate“.

Psihologii atenționează că dependența de jocurile de noroc trebuie tratată cu seriozitate, pentru că ESTE O BOALĂ nu un viciu, așa cum este etichetată în mod eronat. „Jocul patologic este o tulburare de control a impulsului nu o dependență în sensul comun al cuvântului. Problema la jocurile de noroc nu este jocul propriu-zis ci timpul în exces petrecut cu astfel de activități și pierderea, în mod constant, a banilor. De obicei, jocurile de noroc AFECTEAZĂ viața de familie și relațiile subiectului cu persoanele din anturaj. Inevitabil, se ajunge la însingurare, tensiuni familiale și la o stare psihică vulnerabilă“.

Medicii susțin că un prim pas în vindecarea dependenței de jocurile de noroc constă în îndepărtarea dependentului de mediul de joc, însă acest lucru este dificl în condițiile în care la tot pasul sunt reclame și săli care vând iluzii.
“UN PRIM PAS constă în îndepărtarea dependentului de mediul de joc, deoarece în acel loc se folosesc metode psihologice prin care sunt atrași jucătorii: lumini, muzică, sunete, culori, imagini, mesaje subliminale care „vrăjesc“ jucătorul și îl subjugă, PROMISIUNI MINCINOASE de câștig. Într-un cuvânt, se vând iluzii.”

Este ceasul al 13-lea, în care STATUL ROMÂN trebuie să facă ceva să limiteze accesul la păcănele, o piață din care se fac, anual, peste 500 de milioane de Euro. BANI MURDARI. Bani pe viața, dar mai ales pe moartea consumatorilor. Nu există rost de dezbatere aici.
“Dacă, spre exemplu, se dovedește că din cauza unui iaurt băut a murit măcar o persoană, se scoate de pe raft iaurtul. Câți oameni au murit din cauza păcănelelor? Și, devreme ce au murit, de ce mai avem păcănele la colțul străzii?”

Combaterea ludomaniei trebuie să reprezinte O PRIORITATE în acest moment.
“Comitetul Economic și Social European consideră că este de o importanță crucială să se asigure protecția obiectivelor de interes public menționate în Cartea verde, în special protecția consumatorilor împotriva fraudei, ludomaniei și dependenței și a CONSECINTELOR NEFASTE ale acestora din punctul de vedere al sănătății și al supraîndatorării.”

Deşi e un domeniu reglementat din 2010, marii jucători de pe piaţă, reprezentaţi de diferite companii internaţionale, NU AU PLĂTIT NICI O TAXĂ statului român. Acesta i-a somat, recent, să plătească datoriile de 20% din veniturile obţinute retroactiv, în ultimii 5 ani, urmând ca în caz contrar, într-o perioadă de 90 de zile urmând să li se suspende licenţa pe teritoriul României.
Din nou, o parte a operatorilor a refuzat să se conformeze, invocând retroactivitatea plăţii drept NEDREAPTĂ. În acest context, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) afişând o listă neagră a site-urilor cărora li s-a interzis activitatea în România. Unele firme au continuat, chiar şi aşa, să funcţioneze, făcând în continuare profit şi refuzând să plătească vreun leu României.

Semnează petiția AICI!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina